Sjansesløsende Brann kontrollerte inn seier mot tamt VIF-lag: – Vi strekker ikke helt til

(Brann – Vålerenga 1-0) Selv om det endte med kun 1-0, hadde Brann de fleste og største sjansene. Vålerenga skapte kun én god mulighet, og den kom i åpningsminuttet. Dermed kunne vertene øke ledelsen på tabelltopp foran et rekordstort hjemmepublikum.

I strålende solskinn og foran et rekordstort publikum på Brann stadion var det Vålerenga som gikk rett i angrep og skapte seg en corner før minuttet var spilt. Dejana Stefanovic headet den corneren videre til bakerste stolpe, der Elise Thorsnes fikk stå helt alene, men storscoreren satte ballen like utenfor motsatte stolpe. Enorm mulighet til Vålerenga med en gang på denne historiske dagen for Toppserien.

Brann ville ikke være noe dårligere, og skapte en fenomenal trippelmulighet halvannet minutt senere. Elisabeth Terland drar på seg flere VIF-forsvarere slik at det blir tellefeil og Cecilie Kvamme får stå helt alene på bakerste stolpe. VIF-keeper Guro Pettersen er lynraskt ut fra streken for å avskjære vinkelen for Brann-backen, og redder det første skuddet. Kvamme sender returen tilbake til Terland. Det skuddet stopper i Ballisager Pedersen, men faller ut til Svava Gudmundsdottir som får sitt skudd fra 6-7 meter blokkert ut til corner. Den blir klarert greit.

Stort større mulighet er det ikke mulig å få, og dermed var tonen satt i toppduellen på Brann stadion denne søndagen. Det første kvarteret ble spilt i et forrykende tempo, der begge lag presset høyt og det gikk fort fremover med begge lag. Det førte stort sett til mange cornere i åpningskvarteret, uten at de ble skapt like mange store sjanser som de første par minuttene som bød på to gedigne muligheter.

Kvamme førte Brann opp i ledelsen

Etter halvspilt omgang var det hjemmelaget som gikk opp i ledelsen, da Cecilie Kvamme igjen dukket opp i boksen og skapte ubalanse. Kvamme startet angrepet selv med å spille ballen innover i banen, som til slutt endte opp hos Marit Brattberg Lund. Hennes innlegg gikk gjennom hele feltet, og Kvamme hadde gått på et løp inn i boksen, dempet ballen og fikk vippet den over den utstrakte hånda til Guro Pettersen.

Et par minutter senere ble Branns Gudmundsdottir spilt igjennom, men Pettersen var fint ute og fikk avskåret den ballbanen. Branns islandske spiss prøvde å gå forbi Pettersen, og sparket borti VIF-keeperen som ble liggende i et minutt eller to før hun kom seg på beina igjen. VIF fikk en stor overgangsmulighet etter en Brann-corner like før halvtimen, men Olaug Tveden spilte en litt for løs ball slik at det forsøket skuslet vekk i ingenting.

Sekunder etter vi passerte halvtimen fikk Thea Bjelde en brukbar skuddmulighet, da målscorer Kvamme feilberegnet en lang pasning fra Stefanovic. Elise Thorsnes dro med seg Brann-forsvaret og åpnet opp en skuddmulighet for vingbacken, men skuddet gikk i nettveggen fra en 20-22 meters hold. Drøye ti minutter før pause kom Brann til en stor mulighet til, da Dejana Stefanovic brukte for lang tid, og mistet ballen.

Pettersen holdt VIF inne i kampen

Lisa Naalsund snappet opp den og forserte inn i VIFs 16-meter. Der var det et overhopp og en blokkering, før ballen endte opp hos Terland som satte den over. Terland sendte så Gudmundsdottir alene mot mål med en nydelig ball i bakrom, men Guro Pettersen viste igjen klasse da hun vant den duellen én mot én og forhindret nytt baklengs for Vålerenga.

Et Vålerenga-lag som slet med å skape så mange store muligheter etter den gigantiske sjansen i åpningsminuttet. Brann var veldig flinke til å få alle kvinner bak ball, som gjorde at VIF fikk lite kontringsrom og stort sett ble spillende mot etablert forsvar. Der fikk de i liten grad satt Janni Thomsen, som har vært Vålerengas beste så langt, opp i gunstige posisjoner. Dansken var rett og slett lite involvert offensivt, og leverte sine beste bidrag defensivt i den første omgangen.

Såvidt inne i overtiden fikk Brann en ny mulighet, denne gang etter innlegg fra Marit Brattberg Lund. Den traff perfekt mellom Ballisager Pedersen og Sigurdardottir, men landsvenninne Svava Gudmundsdottir klarte ikke å presse headingen ned under tverrliggeren. Flere muligheter ble det ikke, og Brann gikk ganske fortjent inn i garderoben med en 1-0-ledelse, som fint også kunne vært større.

– Det har vært en kamp med mye intensitet, der ingen egentlig har kontroll. Den eneste forskjellen er at de har scoret, og det har ikke vi. Det er ikke så mye vi må forbedre, men vi må få litt mer kontroll over kampen, sa VIF-kaptein Stine Ballisager Pedersen, som mente det var «megafett» å spille foran så mange tilskuere, til NRK i pausen.

Ny publikumsrekord

VIF-trener Nils Lexerød sa foran starten på andre omgang at han ønsket å justere på lagets høye press de siste 45 minuttene, for å vinne ballen høyere i banen.

– I tillegg til å få opp aggresiviteten, må vi være mer tålmodige i gjennombruddsfasen. Nå er vi litt for hissige, og må bearbeide Brann mer, da det er mye rom motsatt som vi må være flinkere til å bruke, fortalte han til NRK på vei ut til den andre omgangen.

Der vi i første omgang fikk et sjansebonanza fra start, var det en litt roligere start på den andre omgangen. Vålerenga prøvde å flytte presset sitt litt høyere, men fikk ikke voldsomt uttelling på det i starten. Det første kvarteret etter pause var det lite som skjedde, da Brann trakk seg litt mer ned i banen og Vålerenga fortsatte å slite med å skape noen store sjanser mot etablert forsvar.

Best etter pause var det rekordstore publikumet, som skapte meget god stemning på stadion. 10.582 tilskuere hadde tatt veien, som gjorde at det ble satt rekord for klubbfotball. Etter en veldig god første omgang, var det ikke like mye publikum kunne glede seg over etter hvilen.

– Jeg håper dette ikke blir kun en happening, men håper vi kan ha det sånn oftere. Vi må ikke la det bli med denne kampen, sier VIF-trener Nils Lexerød til NRK etter kampen.

Brann kontrollerte inn seieren

Vålerenga prøvde, men kom seg ikke gjennom den røde Brann-muren. Det ble for store avstander mellom VIF-spillerne, og da spesielt angrepsspillerne Elise Thorsnes, Agnete Nielsen og Olaug Tvedten. Det gjorde at det ble lite kombinasjonsspill dem imellom, og med en svært anonym Janni Thomsen slet Vålerenga med å skape noe som helst. Thorsnes fikk en stor mulighet etter ett minutt, og det var stort sett det.

Trener Nils Lexerød prøvde å endre kampbildet med noen bytter fra benken og noen posisjonsbytter, men uten at det ga noen spesielt stor effekt. Det kom aldri noen ordentlig sluttspurt fra VIF-damene heller, og Brann hadde god kontroll på begivenhetene mot slutten.

Med seieren er Brann nå åtte poeng foran Vålerenga, med én kamp mer spilt. Vålerenga møter Røa i sin neste kamp, søndag om én uke.

– Jeg er skuffet, da vi gjerne skulle ha reist herfra med poeng. Jeg synes vi gjør et ærlig forsøk, da vi prøver å ta dem høyt, og det blir vi litt straffet for i det som er årets vanskeligste bortekamp. Vi gjør et forsøk, men vi strekker ikke helt til, forteller Lexerød og fortsetter:

– Det blir for mye strekk i laget vårt, slik at Brann får for mye mellomrom. Vi vinner ikke ballen høyt nok, og ofte nok, og truer ikke bakrommet i stor nok grad slik at vi ikke får satt dem under noe press. Dessverre er vi ikke så farlige som vi burde vært, sa Lexerød videre.