Trikkeligaen

VIF-Jonsson: - Tap er smerte. Men det er ingen krise her

Vålerengas sportssjef lider med supporterne. Men Joacim Jonsson er ikke i tvil. Det er ikke et hvis om Vålerenga vinner titler igjen. Men når.

Vålerenga er ti poeng bak serieleder Lillestrøm, som de møter på Åråsen onsdag. Prestisjen er tyngre enn noen gang.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

På Intility møter vi Vålerengas ferske sportssjef til en podkastprat i Trikkeligaen om tingenes tilstand. Som mange supportere mener er kritisk.

Det er han ikke enig i.

Burde hatt 24 poeng

Vålerenga møter Lillestrøm og Rosenborg i løpet av fem dager før en lang landslagspause kommer. Det kan ikke ende opp uten poeng.

– Ja, vi bør ha seks poeng i disse to kampene for å gjenopprette balansen, sier Joacim Jonsson, som innrømmer at han har fysisk vondt ved tap. Det har han fått smake på i VIF nå.

– Vi skulle jo stått med 24 poeng. Vi har kastet dem bort. Men jeg er imponert over hvordan spillere og trenere nå jobber for å snu dette, sier Jonsson der vi møter ham i Vålerengas eget studio på Intility der tilfeldigvis en stor glassrute har knust.

Av et sleivskudd av damelaget som trener utenfor eller av sinte supportere? Antakelig ingen av delene. Men et bilde på tingenes tilstand?

Oslo-markedet

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

– Nei, det er ingen krise her, sier Jonsson før han går inn i et langt resonnement om hva Vålerenga trenger, om hvordan norsk fotball skriker etter nye ledertyper på banen og hvordan Vålerenga kartlegger markedet, ikke minst i Oslo.

Men for å ta det siste først. På spørsmål om hvilke spillere de følger spesielt nøye i Oslo-fotballen er svaret like klart som vi er vant til fra svenskens side:

– Ingen. Ingen akkurat nå. Fordi det er et stort steg fra lavere divisjoner opp til Eliteserien. Til og med fra OBOS-ligaen er det det. Og skal Vålerenga forsterkes er det av spillere som går rett inn i laget, sier han.

Talentutviklingen ser han i egen rekrutteringsavdeling. Men han er kjent for å følge usedvanlig godt med. Og han har jo tippet både Grorud og Skeid på nedrykk fra OBOS-ligaen. Og lavere ned er det ikke aktuelt å gå. Men han er jo misunnelig på Stockholm der tre av de fire topplagene akkurat nå er fra hovedstaden med publikumsfavoritten Hammarby øverst.

Etterlyser ledertypene


– Hva mangler VIF nå?

– Ledertyper på banen. Ja, vi har Jonatan Tollås Nation, men han spiller jo for lite. Men dette er et problem for hele norsk fotball. Vi har glemt å utvikle ledertypene på banen som var så markante på 90-tallet. Vi har spissprosjekter, keeperprosjekter og flust med gode midtbanespillere. Men vi mangler et spillende lederprosjekt.

– Du mener typer som Kjetil Rekdal og Rune Bratseth i sine markante kapteinsroller?

– Ja, og Henning Berg, for å nevne en til. Spillere som går foran i krigen. Dette trenger vi her også, sier han.

– Dere skal erstatte Ivan Näsberg. Vi har tre forslag til kandidater: Markus Nakkim, Stefan Strandberg og Sigurd Rosted? Ledertyper?

– Gode navn. Vi kartlegger alle tidligere VIF-spillere.

– Chedira Ejuke også? Som er i spill ettersom han ikke kan være i Russland?

– Ja, vi kartlegger alle. Men jeg tror Ejuke har alternativer som er atskillig mer økonomisk attraktive enn hva vi kan tilby, sier Jonsson.

Kan bli mye nytt

Spillerlogistikk er hans hovedansvarsområde. I neste overgangsvindu skal vi få se det.

– Vi diskuterer spillerlogistikk hver dag. Jeg reiser mye rundt og snakker med folk. Vi ser primært i Skandinavia. Jeg vil ha personlige møter framfor telefon og e-poster. Sammen med speiderkorpset vårt har vi en plan.

– Dere trenger mye mer enn en midtstopper?

– Ja, vi trenger kantspillere og backer. I løpet av sommeren kan både Taofeek Ismaheel og Aron Dønnum være borte. Spillere kan bli solgt. Vi må ha alternativene klare.

– Dag-Eilev Fagermo har innrømmet fos oss at han er en elendig taper. Hvordan takler du det?

– Like elendig. Men jeg jobber med det. Under kampene her på Intility får ingen tak i meg. Jeg går hvileløst rundt. Mot Jerv var jeg innom kontoret da vi scoret. Jeg tok samme turen under kampen mot HamKam i tro på at det skulle hjelpe. Så sprø blir man. Og jeg holder meg langt unna garderoben, jeg har ingenting der å gjøre i forbindelse med kamper. Men etterpå må vi bygge oss opp og fokusere på det positive, som etter det helt meningsløse tapet i Drammen.

Joacim Jonsson foran knust vindu

– Supporternes frustrasjon?

– Den forstår jeg hundre prosent. Vi har landets suverent beste supportere. Det er ingenting å diskutere. Se hva de skapte i 16. mai-kampen. De var banens beste selv om jeg hadde ønsket at vårt eget lag var det. Jeg gleder meg til den dagen da vi skal gi dem titler å juble for. Det er ikke et spørsmål om hvis, men om når de kommer, sier en som vanlig entusiastisk sportssjef, som utdyper enda mer i podkasten Trikkeligaen. Også om hvordan han ser på sine etterfølgere som fotballeksperter i Eurosport …

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Vålerengas neste kamper:

Onsdag 25.5, 20.00: Lillestrøm – VIF. Åråsen.

Søndag 29.5, 20.00: VIF – Rosenborg. Intility

Så er det tre ukers pause på grunn av landskamper.

---






Mer fra Dagsavisen