Matchvinner på første forsøk i KFUM-debuten: – Følte meg frosset ut i Brann

(KFUM-Kongsvinger 1-0). 20 minutter før slutt kom han inn til sin Kåffa-debut. Og scoret seiersmålet to minutter før slutt. Filip Møller Delaveris forteller om en vond tid som fotballspiller. Og håper det har snudd nå.

KFUM ARENA (Dagsavisen): Slemdal-gutten Filip Møller Delaveris (21) fikk proffkontrakt med Vitesse Arnhem i 2020. Guttedrømmen så ut til å gå i oppfyllelse. 19 år gammel og klar for toppfotball i Nederland. Men oppholdet ble et lite mareritt. Han fikk fort en lei smell i ryggen, som parkerte ham på sidelinjen i tre måneder. Midt oppe i det hele kom Covid-19-pandemien.

Da han endelig var klar for å trene og spille igjen, var han uheldig og kælva på en sykkel under en treningsleir. Smellen i venstre fot førte til ytterligere to måneder på sidelinja. Og da også dette lille marerittet var over, hadde Vitesse hentet inn nye trenere, som hadde drillet en spillergruppe uten å ta mye hensyn til nordmannen på sidelinja.

– Det ble til at spillergruppa ble samspilte mens jeg var ute, så jeg havnet langt bak i køen. Bakerst, faktisk, sier matchvinneren til Dagsavisen etter kampen mandag kveld.

– To trøkker i ansiktet

Partene ble enige om at en retur til hjemlandet var det beste. Så neste stoppested ble Brann i Bergen.

– Jeg tok et steg tilbake, ja, og returnerte til gamlelandet. Men det har ikke gått etter planen i Bergen heller. Etter at Eirik Horneland overtok trenerjobben i Brann, havnet jeg i kulda. Jeg stortrives i Bergen, som er en herlig by. Og jeg kommer godt ut av det med medspillerne, men altså ikke med treneren. Det virker ikke som han har noen tro på meg der.

– Så da passet det vel utmerket at KFUM kom på banen og at det ble en leiekontrakt her på Ekeberg?

– Ja. Jeg var meget lettet da jeg satt på flyet fra Bergen til Oslo sist lørdag. Jeg visste at KFUM hadde forsøkt å få meg hit i to overgangsvinduer. Det er fint å føle seg ønsket etter to trøkker i ansiktet i Nederland og i Bergen.

Fornøyd trener Isnes

Delaveris trente med Kåffa i en time sist lørdag, og fikk altså sin debut mandag kveld.

– Helt herlig å bli matchvinner, selvfølgelig. Jeg fikk ballen litt på siden av ansiktet, men headingen gikk inn i nettmaskene. Herlig her og nå, men jeg nuller fort ut. For jeg har mye å prestere her før jeg er fornøyd.

– Du er leid ut fra Brann til august måned, og har to og et halvt år igjen av kontrakten med Brann. Ønsker du en permanent overgang?

– Det ønsker jeg ikke å snakke så mye om nå. Som sagt er mitt fokus på å gjøre det best mulig, så får vi se hva som skjer, sier Filip Møller Delaveris til Dagsavisen.

Trener Jørgen Isnes var meget godt fornøyd med at Filip ble matchvinner. Han kjenner selvsagt til all motgangen hans de siste årene, og er glad for at unggutten er tilbake i byen sin og i en klubb som passer ham godt.

Selve kampen var Isnes derimot mellomfornøyd med, men trekker fram det positive:

– Vi vinner for første gang hjemme, vi holder nullen og vi slipper ikke KIL til mange sjanser. Negativt er det at vi ikke er skarpe nok i avslutningene, sier han.

KFUM Oslo jubler for den avgjørende scoringen mot Kongsvinger mandag.

KIL best før pause

1.omgang var spillemessig under middels, med et ørlite spillemessig overtak for gjestene. Hjemmelaget slet med det offensive spillet, og første etter 14 minutter noterte vi en hendelse på blokka. Petter “Nossa” Dahls skudd fra 18 meter var derimot barnemat for Samuel August Strömberg i KIL-buret.

KIL var mer giftige framover, og var nær ved å gå i ledelsen etter 23 minutter. En ball kom med rar skru mot mål. Kåffa-keeper Brauti hadde tyngdepunktet på feil bein, men fikk rettet seg inn i tide, og fikk en hånd på ballen, som hadde retning nettmaskene, stadig med skru i seg. Brauti reddet på streken, eller var ballen, som de tilreisende supporterne skrek; over mållinja..?

Spillet bølget fram og tilbake, og etter 24 minutter ante det oss at hjemmelaget skulle ta ledelsen. For når den ballsikre teknikeren Robin

Rasch får tid og rom, og i tillegg kan innstille finsiktet, pleier det å bli nettsus. Men denne gang smalt lærkula 20 centimeter utenfor stolpen.

Skudd i tretoppen

Bare minutter senere fikk Simen Hestnes en svært god mulighet for vertene. Peter «Nossa» Dahl flikket videre, og Hestnes fikk både tid og rom, men skuddet var løst og ikke veldig godt plassert. Enkelt for burvokter Strömberg nok en gang.

I omgangens ti siste minutter noterte vi to nye muligheter for hjemmelaget. Men Robin Raschs frispark gikk en halvmeter til side for goalen, og etter 40 minutter fyrte «Nossa» av dagens klart høyeste skudd, som havnet helt øverst i det høyeste furutreet bak mål. Og det er anslagsvis 20 meter høyt.

Lagene gikk målløse til pause.

Trenden fortsatte etter hvilen. To jevngode lag spilte mye ball fram og tilbake på små flater, på tvers, og ikke alltid veldig presist i lengderetningen. Ikke veldig mange sjanser, svært få, faktisk.

KFUMs trener Jørgen Isnes sa til Dagsavisen før matchen at han har i bakhodet at dette var den første av tre kamper på ei uke (møter Fredrikstad torsdag og Skeid mandag). Følgelig blir det rotasjon i laget. I 2. omgang kom først Tore Andrè Sørås innpå, deretter Johannes Nunez og Håkon Stavrum. En trio med mye offensiv styrke.

God KIL-keeper

Som ble ytterligere forsterket da nyervervelsen Filip Møller Delaveris (innleid fra Brann) fikk sin Kåffa-debut etter 70 minutter.

Etter 72 minutter varter hjemmelaget opp med fint kombinasjonsspill, og ballen går til Sørås, men nokså uforstyrret fra 12, 13 meter skyter han for løst og svakt, og burvokter Strömberg i KIL-målet får igjen en enkel jobb med å fange ballen.

Delaveris fikk en utmerket stikker fra Stavrum etter 82 minutters spill, og kunne fort blitt matchvinner, men så var det denne burvokter Strömberg i KIL-buret, da. Igjen kom han perfekt ut, og var nær Delaveris idet skuddet kom. Han parerte på utmerket vis.

Det så ut til å ebbe ut med 0-0 for første gang siden 20. oktober 2019 for Kåffa.

Men, så; ett minutt før full tid; hjemmelaget presser på, får corner, og der dukker debutant Delaveris opp og stanger ballen i nota.

En meget viktig tre-poenger for Kåffa, som dermed tar med seg selvtillit til torsdagens oppgjør i plankebyen mot Fredrikstad.