Folkefest og tre fortjente FFK-poeng

(Fredrikstad - Skeid 2-0). Det ble akkurat en sånn dag på Stadion som fredrikstadfolket ønsket seg.

FREDRIKSTAD STADION (Dagsavisen): Det var pyntet til fest i Fredrikstad. 20 grader i skyggen, horder av russ og en smilende lokalbefolkning skapte årets beste ramme rundt en FFK-kamp. Nesten 9000 tilskuere ville ha fest mellom to av landets mest tradisjonstunge lag.

– Og da er det bra at vi drar dette i land. Men Skeid ga oss vanskeligheter, sier FFK-trener Bjørn Johansen til Dagsavisen.

Et FFK-lag som kom med en sterk 4-0-seier fra siste bortekamp, er det forventninger til. De ble innfridd. Konstant støtte fra innbitte supportere preget kampen. Men ikke verre enn at Skeid-oksene hørtes fra sin seksjon bak sin egen keeper før pause.

Spillet? Skeid gikk uredd til verks og skapte kampens første halvsjanse da Morten Renå Olsen kom overraskende fri på venstrekanten, men mellomtingen av innlegg og skudd ble det ikke noe av.

FFK overtok initiativet

FFK-supportere på Fredrikstad stadion 16. mai.

Åpningsminuttene fortalte kanskje hjemmelaget at Skeid var hakket bedre enn hva tabellsituasjonen skulle tilsi. Mot lag som har null poeng etter fem kamper, forventer folk flest lett match når man ikke har sett bak resultatene.

FFK overtok gradvis initiativet og fikk sin første sjanse da Nicolay Solberg headet hårfint utenfor stanga etter en corner. Laget ropte også på en straffe før kampens første scoring lå i nettet.

Fotballspillere og supportere.

Marcus Melchior mistet ballen i et oppspill, og i jakten på å få ballen tilbake, lagde han frispark på 30 meter. Det slo Jakob Lindström inn i feltet og så kan man skylde på tellefeil eller en passiv keeper, men Nicolay Solberg fikk i hvert fall løpe uforstyrret inn bak Skeids forsvarslinje og heade ballen kontant i mål.

Banens største artist

Hvordan reagerer et lag som ligger soleklart sist på tabellen da? Et kort allmøte i ring, så var det å gyve på igjen. Men FFK hadde ballen og gradvis kom deres største artist, Noa Williams inn i handlingen. Han ble en utfordring med sine vandringer og tekniske påfunn.

Åtte minutter før pause kunne han doblet ledelsen, men det gode forsøket fra skrått hold smalt i vinkelen og ut. På den andre siden var det få åpne sjanser, men en genial pasning av Skeids midtbanespiller Bendik Rise sendte Johnny Buduson nesten for blank goal. Han ble forstyrret i skuddøyeblikket, og ballen strøk på utsiden av stolpen.

Buduson ble i for stor grad et enmannsangrep for Skeid i denne omgangen. Rett før pause kom lagets andre mulighet da et innlegg fra Sulayman Bojang nådde Ulrich Ness, men ballen kom åpenbart litt for brått på ham.

FFK - Skeid 16. mai 2022

Dristig forsvarsspill

Skeid har en pussig strategi ved at de skal spille seg ut bakfra, og det endte ofte i five-a-side innenfor egen 16-meter. Ved en anledning holdt det på å gå galt, men FFKs blokkering da keeper Anders Gundersen fikk spilt ut feide over tverrliggeren bak ham.

Laget brukte mye energi i spillet på egen halvdel, men det er langt opp til motstandermålet. Etter at FFK også styrte begivenhetene etter pause, kom omgangens største sjanse tjue minutter før slutt. På motsatt side.

Morten Renå Olsen la inn en fin pasning og Johnny Buduson fikk heade fra fem meter. Da framsto også FFK-keeper Håvar Jenssen som en av kveldens matchvinnere.

Aleesami satte punktum

Det lå i regien at Fredrikstad skulle punktere dette foran sin egen supportertribune. Ludvig Begby fikk en retur etter et svakt frispark, løftet ballen over mot bakre stolpe, og der kom Ayoub Aleesami og styrte inn 2–0 scoringen bak en sjanseløs keeper. Den tidligere Skeid-spilleren fikk den plassen han trengte.

For ham ble det et stort øyeblikk å få scoringen, selv om den kom mot gamleklubben sin i Oslo. Aleesami har mistet plassen sin i FFKs førsteellever, og det har vært en mental prøvelse for ham.

– Nå fikk jeg det lengste innhoppet mitt så langt denne sesongen, og da er det fantastisk å få score foran våre egne supportere. Det var jo en herlig ramme her, sier han.

Samtidig synes han synd på sine gamle lagkamerater i Skeid.

– Seks strake tap er blytungt, men de må bare ha tro på det de driver med. Spillemessig har de jo hengt med i alle kampene. Jeg har sett mange av kampene deres, jeg følger fortsatt med dem, sier Aleesami.

Neste oppgave for FFK er cupkamp mot Råde og så bortekamp mot Brann i Bergen.

– Vi gleder oss, sier Bjørn Johansen, som har store ambisjoner med dette FFK-laget.

Et hakk ned spillemessig

– Spillemessig var vi ikke på nivå med 4–0 seieren over Sandnes Ulf, men jeg er fornøyd med hvordan vi drar kampen i vår retning og avgjør den, sa «Bummen» om kampen 16. mai.

Fredrikstad er nå oppe i elleve poeng i en serie som igjen ser veldig jevn ut. Skeid er bunnlaget i avdelingen, men Johansen mener de har fått dårlig betalt.

Han fikk se Fredrikstad avgjøre kampen med to distinkte hodestøt, signert Nicolay Solberg og innbytter Ayoub Aleesami.

– Ferdighetene våre innenfor deres 16. meter avgjør denne kampen, sier han.

Dermed var tre FFK-poeng i boks, lagets tredje seier for sesongen og elleve poeng bringer dem inn i playoff-feltet bak topplagene.

Og festen fortsatte på Fredrikstad stadion. Noen tilskuere prøvde å ta seg inn på banen til publikums store begeistring og etter kampen kunne FFK-spillerne feire lenge før publikum omsider gikk hjem til 17. mai-feiringen.