Skeid feirer 17. mai med null poeng

(Fredrikstad - Skeid 2-0). Null seire, null uavgjort, seks tap. Skeids historisk svake sesongstart skal snus etter nasjonaldagen. Men har de selv tro på det?

FREDRIKSTAD STADION (Dagsavisen): Det var de som spådde dette utfallet da serieoppsettet kom i vinter. Men spillere og trenere kan jo ikke høre på slikt. Etter nitti minutter på Fredrikstad stadion kvelden før festdagen, står de der. Nullen gaper mot dem.

Og sannheten er at de var fjernere seier i denne kampen enn i de fem første. Her kom årets første tomålstap. For her var det Fredrikstad som hadde takstokken og kunne vunnet med større sifre.

Pyntet til fest

Det var pyntet til fest i Fredrikstad. 20 grader i skyggen, horder av russ og en smilende lokalbefolkning skapte årets beste ramme rundt en FFK-kamp. Nesten 9000 tilskuere ville ha fest mellom to av landets mest tradisjonstunge lag. Og et FFK-lag som kom med en strek 4-0-seier fra siste bortekamp, er det forventninger til. De ble innfridd. Konstant støtte fra innbitte supportere preget kampen.

Men ikke verre enn at Skeid-oksene hørtes fra sin seksjon bak sin egen keeper før pause.

Spillet? Skeid fikk uredd til verks og skapte kampens første halvsjanse da Morten Renå Olsen kom overraskende fri på venstrekanten, men mellomtingen av innlegg og skudd ble det ikke noe av.

FFK overtok initiativet

Johnny Buduson ble alt for alene i Skeid-angrepet på Fredrikstad stadion.

Men åpningsminuttene fortalte kanskje hjemmelaget at Skeid var hakket bedre enn hva tabellsituasjonen skulle tilsi. Mot lag som har null poeng etter fem kamp forventer folk flest lett match når man ikke har sett bak resultatene.

Men FFK overtok gradvis initiativet og fikk sin første sjanse da Nicolay Solberg headet hårfint utenfor stanga etter en corner. Laget ropte også på en straffe før kampens første scoring lå i nettet.

Marcus Melchior mistet ballen i et oppspill og i jakten på å få ballen tilbake, lagde han frispark på 30 meter. Det slo Jakob Lindström inn i feltet og så kan man skylde på tellefeil eller en passiv keeper, men Nicolay Solberg fikk i hvert fall løpe uforstyrret inn bak Skeids forsvarslinje og heade ballen kontant i mål.

Banens største artist

Skeid-oksene klarte å lage imponerende mye lyd selv om motstanden var massiv på Fredrikstad stadion.

Hvordan reagerer et lag som ligger soleklart sist på tabellen da? Et kort allmøte i ring, så var det å gyve på igjen. Men FFK hadde ballen og gradvis kom deres største artist, Noa Williams inn i handlingen. Han ble en utfordring med sine vandringer og tekniske påfunn.

Åtte minutter før pause kunne han doblet ledelsen, men det gode forsøket fra skrått hold smalt i vinkelen og ut. På den andre siden var det få åpne sjanser, men en genial pasning av Skeids midtbanespiller Bendik Rise sendte Johnny Buduson nesten for blank goal. Men han ble forstyrret i skuddøyeblikket og ballen strøk på utsiden av stolpen.

Buduson ble i for stor grad et enmannsangrep for Skeid i denne omgangen. Men rett før pause kom lagets andre mulighet da et innlegg fra Sulayman Bojang nådde Ulrich Ness, men ballen kom åpenbart litt for brått på ham.

Dristig forsvarsspill

Skeid har en pussig strategi ved at de skal spille seg ut bakfra og det endte ofte i five-a-side innenfor egen 16-meter. Ved en anledning holdt det på å gå galt, men FFKs blokkering da keeper Anders Gundersen fikk spilt ut feide over tverrliggeren bak ham.

Laget brukte mye energi i spillet på egen halvdel, men det er langt opp til motstandermålet …

Etter at FFK også styrte begivenhetene etter paue, kom omgangens største sjanse tue minutter før slutt. På motsatt side.

Morten Renå Olsen la inn en fin pasning og Johnny Buduson fikk heade fra fem meter. Da framsto også FFK-keeper Håvar Jenssen som en av kveldens matchvinnere.

Aleesami satte punktum

Og da lå det i regien at Fredrikstad skulle punktere dette foran sin egen supportertribune. Ludvig Begby fikk en retur etter et svakt frispark, løftet ballen over mot bakre stolpe og der kom Ayoub Aleesami og styrte inn 2–0 scoringen bak en sjanseløs keeper. Den tidligere Skeid-spilleren fikk den plassen han trengte.

Dermed var tre FFK-poeng i boks, lagets tredje seier for sesongen og elleve poeng bringer dem inn i playoff-feltet bak topplagene.

Og festen fortsatte på Fredrikstad stadion. Noen tilskuere prøvde å ta seg inn på banen til publikums store begeistring og etter kampen kunne FFK-spillerne feire lenge før publikum omsider gikk hjem til 17. mai-feiringen.

Skeid hadde gjort noen endringer ved at keeper Anders Gundersen og venstre stopper Tomas Lopez Borgersen spilte sin første kamp fra start. Vi vill anbefalt større endringer lenger framme også. Men de kom da kampen var tapt.

Nå skal Skeid pusse sølvtøyet og fotballstøvlene og prøve å avansere i cupen mot Oppsal kommende torsdag. Der bør i hvert fall tapsrekken stoppe.