trikkeligaen

Storscorerens beskjed til Fagermo: – Han må få bedre kilder

Abel Stensrud (19) ble ikke funnet god nok for Vålerenga. Nå lover den ferske Odd-spissen mål mot Dag-Eilev Fagermo og co. i 2022, og tror han kan banke inn mål også i Eliteserien.

Stensrud scoret 22 mål på 22 kamper for Skeid som rykket opp fra 2. divisjon til 1. divisjon i fjor. Nylig ble han klar for Odd, men i sosiale medier har flere Vålerenga-tilhengere undret seg over hvorfor 19-åringen ikke var aktuell for VIF. Det gir VIF-treneren nå svaret på.

– Jeg har ikke sett ham selv, men rapportene mine fra dem som kjenner ham godt i både Skeid-miljøet og i VIF-miljøet mener at han ikke er god nok. Så hvis han lykkes i Odd, så har VIF gjort noe feil i «scoutingen», sier Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Stensrud virker overrasket da han får referert Fagermo-sitatet.

– Da må han (Fagermo) få bedre kilder. Jeg er jo helt uenig i påstanden. Og jeg skal i hvert fall score mot Vålerenga i 2022, sier 19-åringen til Dagsavisen.

– Du vil motbevise dem?

– Jeg vil heller snu på det. Jeg skal bevise at Odd gjorde rett i å hente meg. I min hittil korte karriere er det mange som ikke har hatt troen på meg. Men nå er jeg et sted der folk har stor tro på meg, svarer Stensrud.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Toppscorer-ambisjon i Odd

Måltyven er ikke i tvil om at han ville ha blitt en gjenganger i Fagermos VIF-ellever.

– Hadde jeg vært i Vålerenga, så hadde jeg spilt, ja. Men Vålerenga var aldri på banen, så det er ikke noe jeg har tenkt på i det hele tatt. Nå er konsentrasjonen min fullt og helt på Odd, sier 19-åringen.

Jørgen Ingebrigtsen sier følgende til Dagsavisen om goalgetteren og hans Odd-overgang:

– Abel Stensrud er åpenbart et talent. Men i vårt tilfelle ville han konkurrert mot Vidar Örn Kjartansson, Henrik Udahl, Jacob Dicko Eng og Seedy Jatta. Da konkluderte vi med at vi allerede har mye bra talent i den posisjonen. Vi er «fylt opp» i så måte, i kampen om å være et tredjevalg på spissplass, for eksempel. Men vi har hatt bra dialog med Skeid og fulgt med underveis, forsikrer Vålerenga-sportssjefen.

Vålerenga-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen og trener Dag-Eilev Fagermo på tirsdagens trening.

Abel Stensrud stiller høye krav til seg selv, også i Eliteserien. Det inkluderer hårete mål.

– Spiller jeg, så scorer jeg. Målet mitt er som i fjor – å bli toppscorer, sier 19-åringen.

– Selv i Eliteserien, og for et lag som endte på nedre halvdel i fjor?

– Ja. Det er det målet mitt er, sier han.

«Zlatan-hybel»

Måltyven sier han har kommet godt i gang i Skien etter overgangen fra Skeid. Det har vært litt uvant å «jobbe» hele dagen som nybakt fotballproff, da sammenlignet med tiden i 2. divisjon, men han trives godt.

– Det har gått veldig fint så langt. Jeg har tatt for meg og prestert bra på trening. Det tenker jeg å fortsette med. Jeg skal bare bli enda bedre. I starten er det selvfølgelig mye nytt, så utenfor banen har jeg ikke gjort så mye ut av meg. Men på banen er jeg meg selv. Helt Abel. Helt gæren, sier han humrende.

Overgangen til toppnivået i norsk fotball er svært motiverende.

– Jeg gleder meg til å komme på jobb hver dag. Jeg har et ønske om å trene for å virkelig bli bedre i alt mulig, hver dag. Samtidig skal jeg gjøre det jeg er best i. Score mål. Jeg er en spiller som alltid gir 100 prosent av meg selv. Jeg ofrer alt i boksen og er litt «smågæren». Mens utenfor banen er jeg egentlig veldig rolig, beretter han.

Skeid jubler for opprykket til Obos-ligaen

I Skien handler det om å komme inn i gruppa, men også om å komme i orden i ny by.

– Akkurat nå bor jeg på hotell fram til jeg får ordnet leilighet. Vi drar på treningsleir etter neste uke, så det spørs om jeg finner noe før det, sier han.

– Men jeg vil helst bo nært stadion, for jeg har ikke lappen. Og så blir det kanskje en sånn «Zlatan-hybel». En madrass og en stor TV, legger Stensrud til og ler.

Det skinner gjennom at 19-åringen lever og ånder for fotballen. Og at ambisjonene er store.

– Jeg har ikke lagt opp noe konkret karriereløp. Men jeg har sagt at jeg skal spille i Premier League eller Serie A, for eksempel. Og bøtte inn mål der. Men det er målet langt fram. Det viktigste er hva jeg kan gjøre i morgen, for å bli enda litt bedre. Hvordan kan jeg lære mer om å score sånne og sånne mål? Hvordan kan jeg bli bedre i boksen? Jeg prøver å se det for meg.

Keane-inspirert

– Hvor mye betydde det for deg å bli toppscorer i 2. divisjon i fjor? Hva gjør det med selvtilliten?

– Selvtilliten er helt lik nå som da jeg ikke var i nærheten av å komme på kretslag. Jeg synes det er kult at jeg har gått en annen, litt utradisjonell vei. Jeg er akkurat samme gutt som spilte defensiv midtbane hos Hasle/Løren for få år siden. Plutselig var jeg i Skeid, på A-laget og toppscorer.

Han mener det har hjulpet utviklingen hans å spille på midten i yngre år.

– Du er så mye mer involvert i spillet. Jeg føler at grunnteknikken min er bedre på grunn av det. Og på midten må du jobbe med å lese spillet. Med «smartness». Og med tøffheten, sier Stensrud.

– Da jeg var liten, var jeg ingen «feinschmecker». Jeg var mer en Roy Keane-type, som ville pløye gjennom alt. Den innstillingen må man ha som spiss. I hvert fall vil jeg ha det. «Den ballen skal jeg ha», koste hva det koste vil, fortsetter han.

Selv om han satser alt på å lykkes i Odd, kommer Stensrud selvfølgelig til å følge med på gamle lagkamerater i Skeid.

– Jeg håper virkelig de gjør det bra i 1. divisjon. Jeg unner dem jo alt godt. Jeg vet ikke hva målet blir i år, om det er kvalik eller å holde plassen. Men så lenge de holder seg, er det vel en grei førstesesong, sier 19-åringen.

Men hvordan skal målene hans erstattes?

– Det er ikke bare-bare å erstatte 22 mål, så vi får se hva de gjør. Men jeg håper virkelig Skeid lykkes. Jeg har mange gode kompiser der, avslutter Odd-spissen.

Mer fra Dagsavisen