trikkeligaen

Da Berlin-muren falt spilte Lyn-treneren for Hertha

Jan Halvor Halvorsen er ny trener for Lyn og kommer med erfaringer som få andre har. Hvordan var det å spille for Hertha Berlin samme høst som Berlin-muren falt?

KRINGSJÅ (Dagsavisen): – Jo da, jeg fikk litt verdenshistorie på nært hold, sier Jan Halvor Halvorsen (58) i Dagsavisens podkast-besøk i Lyns klubbhus ved inngangen til Nordmarka.

Mens løypemaskiner kjører langrennsspor utenfor vinduene, lurer vi på hvorfor den rutinerte treneren for første gang blir trener på fjerde nivå i norsk fotball.

Og for aller første gang i en Oslo-klubb.

Kamerat med Fagermo

– Ja, jeg ble jo minnet på det da jeg snakket med min gamle kompis Dag-Eilev Fagermo. Litt morsomt at han har VIF og jeg har Lyn. Men svaret på spørsmålet er jo at jeg alltid har vært trigget av å bygge opp noe. Jeg hadde en god prat med Tor Ole Skullerud (sportssjef) og planene til Lyn er spennende. Dessuten er det en historie her, sier Halvorsen.

Kameratskapet med Fagermo stammer fra da de begge utviklet seg i Telemark-fotballen.

Jan Halvor Halvorsen var 15 år gammel da han debuterte på A-laget til Pors i 1. divisjon. Det er ungt på nest øverste nivå.

– Samme prinsipp da som nå. Er du god nok, er du gammel nok, sier Halvorsen, som ikke kan love 15-åringer plass i Lyns startellever.

Ekte trikkeliga

Men han er altså godt i gang med lagbyggingen fram mot seriestarten 9. april, borte mot Oppsal.

Lyn skal gjøre enda et forsøk på å komme seg oppover i divisjonene og Halvorsen overtar jobben etter Bent Inge Johnsen.

På cv-en har han seks opprykk. De to siste med Bodø/Glimt og Bryne. Det er den sistnevnte klubben han kommer fra nå.

– Jeg var i Bryne i tre sesonger og prosjektet var å få dem opp i OBOS-ligaen og stabilisere dem der. Det var oppdraget. Det samme skjedde i Bodø/Glimt da jeg kom dit i 2012. Da rykket vi opp i Eliteserien. Jeg liker å være med og dra i gang prosjekter, forklarer han om bakgrunnen om hvorfor Lyn trigget ham.

Når han ser hva Bodø/Glimt har fått til siden, forteller det ham om fotballens muligheter.

Botheim kom innom

Jan Halvor Halvorsen som midtstopper i Brann mot Lillestrøm i 1987.

– Litt morsomt at Erik Botheim var innom her nylig for å slå av en prat. Han er jo en av mange eiere av klubben, forteller Halvorsen om eventyrgutten som vokste opp i Lyn, ble vraket i Stabæk og Rosenborg før han ble toppscorer i Bodø. Nå skal han videre til russisk fotball.

Etter 18 år som spiller og 25 år som trener har Halvorsen flere opplevelser og ballast enn de fleste. Men han har også noen nedrykk. Og enkelte klubber fikk han det ikke til i, som i Fredrikstad.

– Å være fotballtrener er jo selvpining på høyt nivå. Du går jo fra geni til idiot på kort tid, sier han.

Og han vet jo at jobben han påtar seg i Lyn handler om en ting: Enda et opprykk. Men han drar litt på det. For skal man få det til må et lag og en klubb fungere i et samspill.

– Det er lett å si at man skal rykke opp. Og det er selvsagt målet. Men det er tretten andre lag i denne avdelingen som antakelig har det til felles at det er veldig stats å slå Lyn. Men slik er det. Og jeg er i gang med jobben, sier han.

I Lyn vil han bygge et lag med en miks av unge talenter og rutine.

– Jeg vil ha en rutinert, men sulten sentrallinje. Derfor har vi hentet fire-fem spillere som spilte i OBOS-ligaen i fjor, som vet hva toppfotballen krever, sier han. Han jakter fortsatt en keeper og en midtbanespiller eller kant.

Tilbake til Berlin

I podkasten snakker Halvorsen om sin eventyrlige reise. Blant krydderet: Årene i New York som assistent der, å ha spillere som Thierry Henry og Rafa Marquez i stallen, tilbudet han fikk om å bli assistenttrener i Premier League, året i Ipswich, heltestatusen han opplevde i Århus og i Bergen og landslagskarrieren som tok slutt i Drillos debut som landslagssjef. I den berømmelige 6–1 kampen over Kamerun på Bislett i oktober 1990.

Et Bislett som nå igjen blir Lyns og Halvorsens hjemmebane.

Men vi må jo komme tilbake til det vi startet med. Berlin!

Vi er altså tilbake i 1989 og Jan Halvor Halvoren spiller fotball i en fortsatt delt by. Hertha Berlin, der han er en ruvende midtstopper, holder til på vestsiden av muren. Union Berlin på den andre siden. (Onsdag denne uka møttes de i cupen der Union vant).

Da muren falt

Det er 10. november 1989 og  man kan passere Berlinmuren akkurat som man ønsker. Kvelden før ble den åpnet.

– Vi dro ofte til Øst-Berlin, vekslet penger på svartebørs og spiste gode middager der. Jeg husker en taxitur på tilbakeveien der sjåføren sa han drømte om at han en dag kunne få gleden av å kjøre gjennom muren. En uke etterpå kunne han det!

Berlinmuren ble reist i august 1961 og var 45 kilometer lang. Den skilte DDR og Vest-Tyskland, to land i samme by.

9. november 1989 var det slutt. Kvelden ble dramatisk verdenshistorie. Det umulige hadde skjedd. Muren var åpnet.

Hertha Berlin spilte i 2. Bundesliga, vant ligaen og tok steget opp i Bundesliga sammen med Wattenscheid.

– Det var stor dramatikk, ryktene gikk. Hertha Berlin hadde jo mange supportere som havnet på feil side av muren da den ble bygget. Så etter 9. november arrangerte Hertha en treningskamp mot Union Berlin og inviterte til gratis adgang. Jeg husker alle trabanteme (klassiske østtyske biler) som kom til stadion. Det kom vel opp mot 70.000 tilskuere på Olympiastadion. Før det hadde vi jo også noen spillere i laget som hadde hoppet av, forteller Halvorsen, som i likhet med senere kollega Kjetil Rekdal også ble kaptein i Berlins største klubb.

– Jeg har biter av muren hjemme som et minne, og dessuten traff jeg kona mi i Berlin, der hun studerte fysioterapi. Så dette har vært en viktig klubb og by for meg!

På tidenes lag

Derfra gikk ferden til Danmark og AGF Aarhus. Der er han i ettertid plukket ut på tidenes lag.

– Jeg ble jo kåret til årets publikumsspiller i Bergen også de to årene jeg var der. Det hadde nok noe med spillestilen min å gjøre. Jeg ga jo alltid 110 prosent i duellene.

For Jan Halvor Halvorsen var stor og kraftig, hadde langt hår og trakk seg aldri. Det medførte noen blodige slag.

– Det er en drøm for en trener å ha spillere som vil gå gjennom murvegger, sier Halvorsen.

Han håper han har noen sånne i Lyn-stallen …

Seriestart 9. april.

Hele podkasten kan du høre her:

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Jan Halvor Halvorsen

Alder: 58 år.

Klubber som spiller: Pors, Ipswich B, Eik Tønsberg, Jerv, Brann, Start, Hertha Berlin, AGF Aarhus, Sogndal, Rosenborg.

Klubber som trener: Byåsen, Start, Sogndal, GIF Sundsvall, Notodden, Red Bull New York (assistent), Bodø/Glimt, Fredrikstad, Bryne.

Landskamper: 5 A, 13 aldersbestemte.

Posisjon på banen: Midtstopper.

Aktuell: Trener for Lyn fra 2022-sesongen.

Dette er lagene i 3. divisjon, avdeling 1: Fyllingsdalen, Frøya, Grei, Grorud2, Kjelsås2, Lokomotiv Oslo, Lyn, Nordstrand, Oppsal, Os, Ready, Sandviken, Skeid2, Stabæk2. Vinneren rykker opp til 2. divisjon.


Mer fra Dagsavisen