trikkeligaen

Drillo om Eggen: - Vi var akademikerne i VIF

Nils Arne Eggen og Egil “Drillo” Olsen har preget norsk fotball helt siden de møttes som studenter i Vålerenga på tidlig 60-tallet.

Egil Olsen og Nils Arne Eggen som trenere for henholdsvis Vålerenga og Rosenborg på Bislett i 1999. Rosenborg vant kampen 5-0.

– Du veit, Vålerenga var Egil og meg det, også noen andre kara som ikke hadde så mye greie på fotball, sa Nils Arne Eggen til Dagsavisen, da vi mimret om tida i Oslo på 60-tallet for noen år siden.

Eggen kom til Oslo som 23-åring for å studere filologi. Egil Olsen var kommet fra Østsiden i Fredrikstad. Han skrev seg inn som student i etnografi.

Bohemlaget

Året var 1964 og Vålerenga besto ellers av såkalte bohemer som var ledet av den østerrikske treneren Anton Ploderer.

– Ubrukelig som trener, men god til å lage wienerbrød, som VIFs Terje “Hengern” Hellerud har beskrevet ham.

Da Egil Olsen fikk det overraskende dødsbudskapet onsdag, delte han villig med Dagsavisen hans minner om Nils Arne Eggen på 60-tallet.

– Vi var jo på samme alder, men Nils Arne var mye tøffere enn meg verbalt i garderoben og på spillermøter. Jeg var stille og beskjeden som type. Nils Arne likte allerede da å ta ordet og snakke mye, forteller Egil Olsen i dag.

Selv runder han 80 år om tre måneder.

Utfordrerne fra Blindern

– Vi var jo liksom akademikerne i VIF. Vi gikk begge på Blindern og vi kom kjørende til treningsfeltet i Nils Arnes utslitte Ford Anglia. Resten av spillerne bodde stort sett på Vålerenga. Nils Arne var venstreback og jeg var spiss. Men det var mange andre markante spillertyper i det VIF-laget, og det var spillerne som bestemte hvordan vi skulle spille. Treneren hørte vi ikke så mye på, forteller Olsen.

Nils Arne Eggen og Egil Olsen hadde møttes på juniorlandslaget også, så de kjente hverandre litt fra før. Med på treningene var ofte også Nils Arnes sønn, Knut Torbjørn Eggen. For den lille familien med Nils Arne, kona Karin og sønnen bodde på Sogn studentby.

Knut Torbjørn fikk senere store mentale utfordringer og tok sitt eget liv i 2012. Men også han fikk en stor spiller- og trenerkarriere.

I Drillos biografi “Mine kamper”, ført i pennen av Alfred Fidjestøl, beskrives også Eggens tid i Vålerenga.

“Som hardtspillende og litt primitiv back på et lag av kreative og arbeidssky bohemer, bidro han med det han mye seinere skulle lære seg å kalle komplementære ferdigheter. Han var allerede en snakkesalig mann, glad i kunnskap og enda gladere i å formidle den videre til andre”, står det der.

Nils Arne Eggen og Egil Olsen signerte boka si "Drillo og Eggen" under lanseringen i 2010.

Tett samarbeid

Nils Arne Eggens samtale med Dagsavisen handlet også om hans fascinasjon for Oslo-fotballen.

– Husk, Oslo hadde jo fire lag i øverste liga (Vålerenga, Lyn, Skeid, Frigg). Det var her det skjedde, sier han.

Både Eggens og Olsens tid i VIF ble ganske kort, og Nils Arne Eggen venstre etter hvert tilbake til Rosenborg der han bygde tidenes norske klubbsuksess.

Drillo og Eggen har holdt kontakten hele veien, begge har vært landslagstrenere og de har skrevet bok sammen.

– Han hadde en unik formidlingsevne. Og han kunne bygge lag, det har han jo til de grader vist, sier Olsen.

Nils Arne Eggen måtte amputere begge beina på slutten av sitt liv og satt de siste årene i rullestol. Men hodet hans var like klart hele veien.

– Jeg snakket med Nils Arne sist for noen uker siden og da snakket vi ikke om helse i det hele tatt. Så dette dødsbudskapet kom overraskende, sier Egil Olsen.

Mot fotball-kapitalismen

Dagsavisens pensjonerte journalist Tor Kise Karlsen fulgte Rosenborg tett da de var i Champions League. Nils Arne Eggen markerte seg også på den internasjonale scenen.

- Som da han roste Real Madrid, etter deres 0-2 nederlag på Lerkendal i 1997, for at de i alle fall prøvde. Eller da han i Aten før Champions League-kamp mot Olympiakos, oppfordret de greske journalistene, og gresk fotball, til å bli med i kampen mot den italienske fotballkapitalismen. Juventus var i samme CL-gruppe, og demokratiet oppsto jo i Hellas. Sånne eksempler kunne de blitt ei hel bok av, sier Tor Kise Karlsen.

Nils Arne Eggen sovnet inn med de nærmeste rundt seg natt til onsdag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

FAKTA

Nils Arne Eggen

Født i Orkdal i daværende Sør-Trøndelag 17. september 1941.

* Utdannet ved Norges idrettshøgskole.

* Karriere som spiller: Fotballspiller i Rosenborg (to perioder) og Vålerenga. Seriemester med begge klubbene, cupmester med RBK. Fikk 29 A-landskamper for Norge.

* Karriere som trener: Mangeårig trener i Rosenborg (seks perioder). Ledet trønderne til 14 seriemesterskap og en rekke cuptitler. I 1987 ledet han Moss til sensasjonelt seriegull. Han trente også Norges U21-landslag i to perioder. Trente det norske landslaget fra 1974 til 1977.

* Ble tildelt en rekke hederspriser: Olavstatuetten, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Kniksenprisen for årets trener, Årets Kniksen, Kniksens hederspris, Idrettgallaens hederspris og Norsk Fotballtrenerforenings hederstegn med diplom. Eggen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.