trikkeligaen

KFUMs nye keeper: Et eksempel på tilfeldighetenes spill

Før november hadde han ikke spilt en eneste kamp for KFUM. Nå er Jonas Vatne Brauti plutselig en joker i Kåffas opprykkskamp.

I august ga Stabæk beskjed om at han var ferdig i klubben. Dagen før overgangsvinduet stengte, ringte KFUM og tilbød ham kontrakt. Fram til 1. november har keeperen sittet på reservebenken. Nå har han stått de fem siste kampene, og har til gode å tape. Jonas Vatne Brauti (22) er plutselig en joker i KFUMs jakt på opprykk.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

– Trenden snudde da jeg fikk tillit og spilletid. Kanskje litt tilfeldig, men jeg har da stått bra, sier den 22 år gamle KFUM-keeperen til Dagsavisen.

Hadde fire strake tap

KFUM hadde fire strake tap da trenerapparatet bestemte seg for at Vatne Brauti skulle få sjansen fra start i kampen mot Ranheim – i Trondheim. Datoen var 1. november.

Oslolaget dro hjem med en 3-1-seier i bagasjen, og en 22 år gammel keeper med en selvtillitskurve som pekte strakt oppover.

En måned senere, er statusen fire seirer og en uavgjort. Kåffa er tre kvalik-seirer fra opprykk til Eliteserien.

– Er du selv overrasket?

– Både og. Tillit hjelper. Jeg grep sjansen, sier Jonas Vatne Brauti til Dagsavisen.

Han som tipset om keeperen

Keepertrener Nikolai Venedik sies å ha mye av æren for at unggutten nå står i mål med trygghet og autoritet. Han utdyper noe av dette med tilfeldighetenes spill her i livet.

Et tema blant andre Egil “Drillo” Olsen har tatt opp i intervjuer vi har laget med ham.

-Vi hadde byttet keeper med LSK. Knut-Andre Skjærstein ble kanarifugl, Emil Gundelach Ødegaard kom til oss. Men vi hadde også latt Alexander Pedersen gå til islandske Kordrengir, så vi trengte en keeper.

Så tipset Onar Nymoen (mangeårig keepertrener i bl.a. LSK og det kinesiske kvinnelandslaget, red.anm.) meg om Jonas. Dette var to dager før deadline day i slutten av august. Dagen etter skrev han kontrakt med oss, sier KFUMs keepertrener til Dagsavisen.

Ja, det får’n si. Dere henta ham uten å ha testet ham på treningsfeltet?

-Ja. Vi hadde jo sett ham i Stabæk. En eliteseriekeeper kjenner vi jo til, men det var Nymoen som overbeviste oss om at Jonas Vatne Brauti var en å satse på, sier keepertreneren som bare går under navnet Miki i Kåffa-miljøet.

To Stabæk-kamper var nok

Keepertrener Nikolai Niko Venedik (t.h.) har mye av æren av Vatne Brautis store framganger som keeper de siste månedene.

Hovedpersonen er oppvokst på Ullern, og gikk gradene der, før Stabæk hentet ham inn før 2019-sesongen. Vatne Brauti fikk to A-lagskamper for bæringene. Han var med på å tape hjemme mot VIF. I en kamp rapporter sier at han sto godt, men han hadde ei blemme ved VIFs ene scoring (tapte 0-2).

Så sto han mot Bodø/Glimt på Aspmyra, og etter det var hans karriere i Stabæk over.

Tiden gikk, og deadline day nærmet seg. Vatne Brauti satt hjemme på Ullern og var meget usikker på hva hans fotballframtid ville bringe. Han studerer økonomi på BI, og jobber som vikar/assistent i en ungdomsskole. Og tenkte han kanskje nå fikk nok med å satse fullt og helt på det.

– Så ringte trener Jørgen Isnes. Jeg møtte dem, jeg trodde på opplegget deres, og var innstilt på å ta opp kampen med Emil Gundelach Ødegaard om keeperplassen, forteller han.

Adjektiver fra lagkamerater

– Jonas overbeviste meg fra første dag, men han hadde også klare forbedringspotensialer. Posisjoneringen og timingen var ikke bra nok. Men han har tatt store steg på kort tid. Og han har vokst enormt nå i de fem kampene han har stått, sier Miki.

Så da får vel du som keepertrener æren for den store framgangen på så kort tid?

– Vi er vel flere som kan trekkes fram. Han trives, og det er en faktor man ikke skal kimse av. Jeg tror han klarer å bevare roen og nivået i de viktige kampene som gjenstår, avslutter KFUMs keepertrener.

Sist onsdag holdt Vatne Brauti nullen da KFUM banket Sogndal 1–0 i den første kvalikkampen. 22-åringen ble ikke satt på de altfor store oppgavene, men var trygg og god i det han foretok seg, og ved et par anledninger så vi redninger av god klasse.

Dagen etter traff vi ham på Ekeberg da laget skulle ha en restitusjonsøkt. Han fremstår med ro og selvtillit, og da vi ba lagkameratene om kommentarer, kom kjapt de adjektivene keeperen selv unngår.

Jevngode keepere

– Det er nesten sjokkerende hvordan han har redda oss i kampene den siste tida. Jonas er rolig og sikker. Vi i forsvaret føler en god trygghet med ham som sisteskanse, sier midtstopper Aaron Kiil Olsen til Dagsavisen.

Stopperkollega Jesper Taaje sa dette til oss om sisteskansen:

– Jeg må si vi er overrasket over nivået hans. Han har reddet oss i helt avgjørende situasjoner. Han er så rolig, og han er kun 22 år gammel.

Trener Jørgen Isnes poengterer at det er en jevn, god kamp om keeperplassen i klubben, at Emil Gundelach Ødegaard på langt nær spilte seg ut av diskusjonen. Men Isnes, i likhet med keepertrener Miko og utespillerne er imponert over nivået Jonas Vatne Brauti har vist i de fem kampene han har spilt.

Isnes skriver i en tekstmelding:

“Da Brauti ble hentet, var casen klar. Emil hadde stått godt og han måtte ta opp hansken.

Rent historisk de siste årene har vi lagd god keeperfight, og det ville vi gjøre med disse to også. Vi har også en god keeper i Jonathan Ådlandsvik (årgang 2003), som er i fin utvikling.

Da vi var inne i en tung periode, med fire tap på rad, syntes vi Jonas hadde vært god på treninger, samt at vi hadde sluppet inn for mange mål. Da var sjansen for Brauti der, og den har han tatt godt”.

Hovedpersonen overrasker lagkamerater og trenere med sitt spill. Han har overrasket undertegnede med balanserte og veloverveide svar under intervjuet, og han overrasker da vi til slutt spør ham om målet som keeper:

Start er drømmen

Drømmen har alltid vært å spille for Start.

Start, som endte på 9. plass, seks poeng bak dere på tabellen?

– Ja. Jeg har holdt med dem hele livet. Min far er sørlending, så det er klubben vår.

Er du klar for å trappe ned i en alder av 22 år?

– Nei. Jeg skal trappe ned om 10, 15 år, og da ser jeg for meg å gjøre det i Start.

Mandag skal KFUM Oslo spille kvalik-oppgjør nummer to, borte mot Fredrikstad.

Vinneren av det oppgjøret møter så Jerv i Grimstad, og vinneren i det oppgjøret møter laget som ender på 14. plass i Eliteserien til et siste og avgjørende oppgjør – på Intility Arena 15. desember.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Slik spilles kvalifiseringen:

Kamp 1: Onsdag 1/12: KFUM Oslo – Sogndal 1–0.

Kamp 2: Mandag 6/12: Fredrikstad – KFUM Oslo, Fredrikstad stadion 18.00.

Kamp 3: Søndag 12/12: Jerv – vinner kamp 2. Levermyr stadion.

Kamp 4: Onsdag 15/12: 14.-plass Eliteserien – vinner kamp 3. Intility Arena.

Vinneren av kamp 4 spiller i Eliteserien neste år.

Siste runde i Eliteserien spilles 12. desember.






Mer fra Dagsavisen