trikkeligaen

KFUMs opprykksdrøm lever videre etter at Njie senket Sogndal: – Føles litt uvirkelig

(KFUM Oslo – Sogndal 1-0) Til tross for at KFUM bommet på straffespark i den første omgangen, sørget en tidlig scoring fra Bilal Njie i den andre omgangen for at Kåffa forserte det første hinderet på vei mot opprykk.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

KFUM Oslo avsluttet den ordinære sesongen i OBOS-ligaen, med tre seiere og en uavgjort på sine fire siste kamper. Deriblant 3-1-seieren hjemme på Ekeberg mot nettopp Sogndal for en knapp måned siden, før Jørgen Isnes’ menn imponerte stort i 4-1-seieren over Jerv sist.

Også den kampen gikk på Intility, der KFUM Oslo i bitende kulde tok imot Sogndal i den første playoffkampen onsdag. Vertene sliter med en del skade- og sykdomsforfall, og fryktet nok det verste da Bilal Njie ble liggende etter en kraftig duell med tidligere KFUM-stopper Mansour Gueye allerede i det første minuttet.

Heldigvis for Kåffa kom Njie seg på beina, og klarte å fortsette kampen. Etter en jevnspilt åpning, kom Sogndal til et par cornere på rad før ti minutter var spilt, uten at det førte til noen store sjanser for gjestene. KFUM trillet mye ball i bakre rekker og prøvde å finne åpninger i et Sogndal-lag som var langt mer direkte i sine angrep, uten at det var så mange sjansene å rapportere om fra Intility den første halvdelen av den første omgangen.

Kåffa bommet på straffe like før pause

To minutter før halvtimen kom dagens første store sjanse, da Sogndals Akor Jerome Adams dempet et oppspill og snudde seg rundt. Nigerianeren sendte av gårde et hardt skudd, men KFUM-keeper Jonas Brauti var fint nede og skjøv skuddet ut av farlig område.

Ti minutter før pause var det KFUMs tur til å få sin største sjanse for dagen, da en corner falt ut i returrommet og ble plukket opp av Dadi Dodou Gaye. Backen tok med seg ballen inn igjen i 16-meteren, men ble hardt presset og skuddet fra en 12-13 meter gikk et stykke over mål.

Fem minutter før pause fikk KFUM straffe, da tidligere Kåffa-stopper Mansour Gueye skled ned for å blokkere et innlegg. Håkon Hoseth var raskest på ballen som ble liggende, og ble felt av Gueye som ikke kom seg raskt nok opp. Alagie Sanyang fikk ansvaret med å ta den, men satte straffen i krysset og over. Dermed misbrukte Kåffa en gigantisk mulighet for å komme seg i ledelsen inn mot pause.

– Synes han kaster seg

Før kampen var både KFUM-trener Jørgen Isnes og Sogndal-trener Eirik Bakke opptatt av at det kom til å bli en jevn kamp, der små marginer kom til å bli avgjørende, og sånn så det også ut de første 45 minuttene.

Det var to lag som var mer opptatt av å ligge i balanse og ikke ta noen unødige sjanser. Dermed ble det mye trilling av ball og få store sjanser foruten straffebommen til Alagie Sanyang fem minutter før pause.

– Jeg vil gjerne se den straffen på nytt, da jeg synes han sparker meg i foten. Jeg gir han muligheten, men jeg synes han kaster seg og at det aldri skulle vært blåst straffe, sa Gueye til Discovery i pausen.

– Det er en veldig tett kamp mellom to lag som har respekt for hverandre, og da blir det fort stillingskrig som vi har sett i den første omgangen her. Ingen av lagene kommer til å få så mange store sjanser, så da må du ta de du får, sier Hoseth som erkjenner at han løp inn i Gueye for å få straffe.

– Når dommeren sier at det er straffe, så tar vi den straffen. I den andre omgangen må vi sette de sjansene vi får, sa KFUM-angriperen på vei inn til pausepraten.

Njie sendte Kåffa i ledelsen

– Vi må ha flere spillere høyt opp i banen, og må angripe hurtigere når vi har muligheten. Jeg synes det er litt bedagelig tempo utpå her, så jeg tror vi skal få se en bedre utgave av KFUM nå etter pause, så KFUM-trener Jørgen Isnes før starten på den andre omgangen.

Det fikk KFUM-treneren rett i, da Bilal Njie gjorde det Alagie Sanyang ikke klarte. Der Kåffa bommet på straffe like før pause, sendte lynvingen KFUM i ledelsen fem minutter ut i den andre omgangen. Målet kom etter et utspark fra Sogndal-keeper Renze Fij som traff Moa Mahnin i midtsirkelen.

Han slo ballen direkte på Bilal Njie i bakrom, som dermed plutselig var alene med Sogndals keeper. Etter å ha tenkt seg litt om, bestemte Njie seg for å banke den høyt opp i nærmeste hjørne, og kantspilleren som har vært skadet store deler av sesongen, sendte med det Kåffa i ledelsen «hjemme» på Intility.

– Det føles litt uvirkelig å score og avgjøre kampen på den måten her. Det har vært et tøft år for meg, med et kne som har satt meg mye ut av spill, og det er mye følelse som skal ut. Jeg er veldig glad nå, og samtidig må jeg gi honnør til alle gutta. I dag spiller vi som menn, og nå skal vi kjøre på hele veien, sa Bilal Njie etter kampen om sin avgjørende scoring.

Sogndal hevet seg etter trippelbytte

Etter scoringen gjorde Sogndal-trener Eirik Bakke klart et trippelbytte like over timen spilt, i sitt forsøk på å endre kampbildet. Minuttet etter trippelbyttet ble så Bilal Njie nok en gang spilt igjennom i bakrom, men denne gang brukte han litt for lang tid på å bestemme seg slik at Sogndals Per Egil Flo kom seg tilbake på riktig side og fikk blokkert skuddet.

Sogndal hevet seg noe etter byttene, og la også om til en mer offensiv formasjon. Kvarteret før slutt prikket Flo et nydelig innlegg inn i feltet, der innbytter Kristoffer Hoven slo to KFUM-spillere i hodeduell. Headingen var hard, men ikke godt nok plassert, slik at Kåffa-keeper Jonas Brauti kunne slå den over til en corner som KFUM etter hvert fikk klarert.

Ti minutter før slutt var Hoven nok en gang farlig frempå, etter et nytt bra innlegg fra Per Egil Flo. Igjen slo Hoven to KFUM-spillere i hodeduell, og denne gangen gikk headingen like utenfor mål. Sogndal-offensiven gjorde på sin side at det ble kontringsmuligheter for Kåffa, der Bilal Njie alltid var en trussel som Sogndal måtte ta høyde for i sluttminuttene.

KFUM holdt unna og avanserte

I sluttminuttene var det ikke mye finspill som ble vist fram av noen av lagene, da Sogndal ble stadig mer desperat. Kåffa på sin side kjempet for å beholde ledelsen, og selv om det var gjestene som hadde det meste av ballen, hadde KFUM nokså god kontroll på oppgjøret.

Fem minutter ble lagt til på Intility, og det ble en litt krampaktig sluttspurt fra Sogndal. Et par innlegg ble slått inn i boksen, noe KFUM hadde god kontroll på. Dermed ble Bilal Njies scoring tidlig i andre omgang kampens eneste, som gjør at KFUMs opprykksdrøm lever videre.

Neste hinder på veien blir Fredrikstad borte. Den kampen spilles mandag 6. desember. Vinneren av den kampen møter Jerv i Grimstad søndag 12. desember, før selve opprykksfinalen spilles på Intility onsdag 15. desember.

– Det er selvsagt en helt nydelig følelse å stå her nå. Jeg er stolt av guttene, og imponert over at vi tar oss videre nok en gang. Det var litt ekkelt på slutten der, da vi blir litt for lave, men samtidig forsvarer vi oss godt og vinner fortjent, sier KFUM-trener Jørgen Isnes som sier at de ikke frykter noen på veien videre.

– Tidligere i år tapte vi 2-1 i Fredrikstad, og da var vi gode i en time. Jeg tror det kan bli en kamp som kan kle oss, også har sikkert «Bummen» (FFK-trener Bjørn Johansen) en plan. Det har vi også, og norsk fotball er så jevnt at vi har en mulighet til å slå alle, sier Isnes til Discovery.