trikkeligaen

Nøkkelmann i KFUM-suksessen. Kiil Olsen har spilt alle kampene

- I en periode på forsesongen var jeg den eneste tilgjengelige midtstopperen. Siden har det bare gått slag i slag, sier midtstopper Aaron Kiil Olsen (20). En avgjørende brikke i “Kåffas” suksess denne sesongen.

Mye har vært sagt og skrevet om stopperkollega Jesper Taaje, som med sin luftstyrke blant annet står med åtte seriescoringer denne sesongen.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

Noe ubemerket har Aaron Kiil Olsen tatt store steg, og han roses av medspillere og trenerapparatet. Unggutten fra Moss er en viktig brikke.

– Da jeg kom til klubben i januar måned, var jeg ikke helt sikker på ambisjonene mine. Men dette har gått over all forventning. Jeg trodde ærlig talt ikke jeg skulle bli en i startelleveren, sier 20-åringen til Dagsavisen.

På forsesongen solgte KFUM Oslo midtstopper Mansour Gueye til Sogndal. Samtidig ble en rekke spillere skadet. Som han sa innledningsvis, i en periode var han eneste disponible midtstopper i stallen.

Skryter av Taaje

– Så ble Jesper Taaje klar for klubben, men han ble skadet på sin andre treningsøkt. Høyreback Dodou Gaye ble trukket inn som min stoppermakker. Jeg måtte ta ansvar, og det har jo gått seg til både for meg og laget.

Dere har skiftet litt på formasjonene. Men etter at Taaje ble skadefri, har dere vært en solid stopperduo, hvordan fungerer dere sammen?

– Vi utfyller hverandre bra. Taaje er en fin type, og har sine styrker i luftspillet og i duellspillet. Mine forcer er farten, samt spill en mot en.

Aaron vokste opp i Moss, gikk gradene der, og gikk så til spill i Bærum SK. I guttedagene spilte han spiss, men ble omskolert for fem år siden. I dag bor han i et kollektiv på Frogner i hovedstaden. Med tre andre gutter, som også er fotballspillere. To spiller i Lyn, en i Bærum SK.

Ivrig golfspiller

– Vi deler en stor leilighet. Det er stille og rolig i området her, jeg liker det. Jeg jobber i KFUM Oslos akademi, og driver mye med egentrening. I tillegg er jeg en ivrig golfspiller.

– Er du god i golf?

– Brukbar. Jeg har et handikap på 7.9. Men kommer til kort mot lagkamerat Robin Rasch. Han er ekstremt god, sier han.

KFUM Oslo møter Sogndal onsdag i første kvalikkamp om retten til eliteseriespill neste sesong. Den veien er lang.

Først må Sogndal beseires. Så venter eventuelt Fredrikstad på bortebane. Med seier der, går turen til Grimstad, og spill mot Jerv. Skulle gjengen fra Ekeberg klare også den skalpen, venter en siste og avgjørende kamp mot laget som ender på kvalikplass i eliteserien. I dag ligger Stabæk på den plassen

Håper på kamp mot FFK

– Som Mossegutt, hadde det jo vært utrolig artig å møte Fredrikstad der nede. Der er det kok på tribunene, sier Kiil Olsen.

Ved siden av A-lagsspill, jobber du i klubbens akademi. Hvordan er det?

– Gøy. Ungene er veldig lærevillige og ivrige. De ønsker en dag å bli A-lagsspillere i klubben.

Du var 19 år da du kom til klubben. Beskriv det knappe året du har vært i Kåffa?

– En gruer seg ofte litt i starten, men jeg ble overraskende fort en del av gjengen. Det er et svært åpent og inkluderende miljø i klubben. En godt sammensveiset gjeng. Jeg stortrives, forteller han.

Før sesongen var det tre aktuelle kapteinsvalg i laget. Stian Sortevik soleklart førstevalg, med Jørgen Hammer og Robin Rasch som assistenter. Alle tre er ute nå. Sortevik la støvlene på hylla midt i sesongen, Hammer og Rasch er skadet.

Dyrker 3-4-3 nå

– Hvordan fikset dere dette?

– Vi snakket mye om det. Vi har en bred stall, og vi la om spillestilen litt. Tilbake til 3-4-3. Vi testa det innledningsvis i sesongen, men da funka det ikke så bra. Vi slet offensivt. Det fungerer bedre nå.

Duoen Kiil Olsen/Taaje har fått med seg Fredrik Kristensen Dahl i den defensive treeren i 3-4-3-systemet. Kiil Olsen sier dette om sistnevnte:

– Fredrik er ekstremt god defensivt, og han kan ta med ballen framover i bra fart. Vi tre står sterkt sammen.

Sogndal er første hinder. Hva venter dere?

-Et tøftspillende lag, med flere gode enkeltspillere. Vi er veldig glade for at det endte opp med at vi får hjemmebane (selv om kampen spilles på VIFs Intility, grunnet lysforholdene på Ekeberg). Vi har tatt dem tre ganger hjemme i OBOS-liga-sammenheng. Og tapt alle tre borte.

Drømmen er City

Aaron er fysisk sterk, men han vil bli sterkere. Han er kjapp, men han vil bli kjappere.

Han er en disiplinert ung herremann, med ambisjoner. Så han bedriver mye egentrening. Og målet er klart;

– Jeg ønsker å livnære meg av fotballspill. Og da må jeg yte maksimalt for å bli så god som mulig.

– Hva er drømmen?

– Spill for min favorittklubb Manchester City.

Trener Jørgen Isnes sier dette om stoppertalentet:

– Som Aaron er inne på; i oppkjøringa, slet vi veldig. I en periode hadde vi bare åtte, ni A-lagsspillere tilgjengelig. Aaron fikk ansvar, og han tok ansvar. Siden har han spilt. Han er en hardtarbeidende og ydmyk. Hans mål før sesongen var å få mest mulig spilletid. Nå har han spilt 30 kamper.

– Burde vært landslagsaktuell

– Hans enorme tempo og fysikk gjør at han tar utfordringer godt. Han er det jeg kaller en 24-timersutøver. Typen Aaron Kiil Olsen er veldig bra.

Isnes er en stor fan av Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen, og hans bok “Godfoten” er nærmest for en bibel å regne. Og da er blant annet begrepet komplementære ferdigheter et sentralt tema.

– Taaje har luftkvaliteter og god pasningsfot. Kiil Olsen dekker rom med sin fart, noe som blant annet gjør at vi tør å angripe med sidebackene våre. Ved kontringer imot, er Aaron god til å time, og å løpe opp.

– Overrasket over hvor fort han tok nivået?

– Ja. Jeg hadde ikke trodd at han skulle spille alle kampene. Jeg syns det er rart at han ikke har vært i landslagsdiskusjoner på de ulike aldersnivåer.

– Han kan fort bli neste man dere selger?

– Det kan han. Men jeg håper for vår del at han blir. Og ikke minst for hans del. Han trenger nok å etablere seg litt til på nivået her, men bevares; han kan fort bli en suksess på høyere nivå. Om litt, avslutter KFUMs trener.

PS. KFUM tilbyr gratis inngang på Intility onsdag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Slik spilles kvalifiseringen:

Kamp 1: Onsdag 1/12: KFUM Oslo – Sogndal, Intility Arena 18.00.

Kamp 2: Mandag 6/12: Fredrikstad – vinner kamp 1. Fredrikstad stadion.

Kamp 3: Søndag 12/12: Jerv – vinner kamp 2. Levermyr stadion.

Kamp 4: Onsdag 15/12: 14.-plass Eliteserien – vinner kamp 3. Intility Arena.

Vinneren av kamp 4 spiller i Eliteserien neste år.

Siste runde i Eliteserien spilles 12. desember.






Mer fra Dagsavisen