trikkeligaen

Vålerenga tok sin første borteseier på fem måneder i Skien

(Odd – Vålerenga 1-2) Vålerenga har ikke hatt for vane å få med seg noe fra Skien de siste årene, og til tross for å gi fra seg en tidlig ledelse også denne gang, sikret Henrik Bjørdal VIFs første borteseier i Skien siden 2016 med scoring på straffespark.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

Et Vålerenga-lag uten seier på bortebane siden 24. juni reiste lørdag til Skien for møtet med Odd som på sin side ikke hadde vunnet hjemme siden 15. august. Seks på rad uten seier for Odd hjemme, mens Vålerenga ikke hadde vunnet på sine åtte siste borte, men til lørdagens kamp var endelig Christian Borchgrevink tilbake for skade. Det gjorde at Henrik Bjørdal tok plass på midten igjen, mens Seedy Jatta ble foretrukket foran Henrik Udahl på topp av Dag-Eilev Fagermo.

Den tidligere Odd-treneren fikk bank av gamlelaget da hans Vålerenga ble slått ut av cupen med 3-0 tidligere i sesongen, mens lagenes første møte denne sesongen endte med 1-1 etter mål av Henrik Udahl og Mushaga Bakenga. I Skien denne lørdagen var det Fagermo og Vålerenga som kom klart best i gang, da Odin Thiago Holm sendte gjestene i ledelsen etter bare fire minutters spill.

Pangstart for Thiago Holm og Vålerenga

Amor Layouni la an til et frekt veggspill med Bjørdal på høyrekanten, før svensktuniseren slo ballen inn i 16-meteren. Der hadde Thiago Holm holdt igjen løpet sitt litt, noe som gjorde at han kunne angripe ballen og nydelig styre den ned i hjørnet. En pangåpning for Vålerenga, som tok kommandoen fra start mot et overraskende lavtliggende Odd-lag på hjemmebane.

Thiago Holm pådro seg så gult kort et par minutter senere etter å ha Markus Kaasa på vei fremover. Frisparket fra Sander Svendsen traff Odin Bjørtuft som var helt alene på bakerste stolpe. Midtstopperen fluktet den videre tilbake på tvers i feltet, der Kaasa fikk en nokså fri heading på mål fra motsatt stolpe. VIF-keeper Kjetil Haug forflyttet seg kjapt nok over til motsatt side og fikk avverget Odds første store mulighet i kampen idet vi rundet ti spilte minutter på Skagerak Arena.

Vålerenga hadde god kontroll på kampen i åpningskvarteret, men etter hvert fikk Odd litt mer ballinnehav og kontroll på ballen på egen hjemmebane. Da senket VIF seg mer ned i rammen og forsvarte seg, godt hjulpet av et nokså omstendelig Odd-lag, som gjorde det enklere for Vålerenga å ligge kompakt og hindre Odd rom å angripe i.

Vålerenga ga fra seg ledelsen – igjen

Drøye ti minutter før pause skjedde det som så ofte skjer etter at Vålerenga tar ledelsen, de slipper inn mål. 21 poeng har så langt blitt tapt etter å ha tatt ledelsen, og det er dårligst i Eliteserien. Denne gang kom baklengsmålet etter et innlegg fra Solomon Owusu til Markus Kaasa. Han vant sin duell med Borchgrevink nokså enkelt og fikk headet den ned til Tobias Lauritsen. Jonatan Tollås Nation kom ikke tidlig nok oppi skuddet, som Lauritsen banket inn bak Haug i VIF-buret.

Etter den tidlige scoringen var det ikke mye Vålerenga fikk til offensivt, men det lille som ble skapt var som regel ute på kantene. Enten gjennom oppspill bakfra på Layouni eller Sahraoui, eller at Seedy Jatta fikk med seg ballen og dro ut på løp. Odd fikk mer og mer kontroll på kampen, mens Vålerenga la seg kompakta og hindret rom inne i midten.

Det gjorde at Odds vingbacker fikk rom ute på sidene, men vertene brukte stort sett for lang tid til å vende spillet slik at Vålerenga klarte å sideforskyve. VIF best i starten, mens Odd tok mer kontroll på begivenhetene utover i omgangen. Dermed ebbet den første omgangen ut med 1-1 på Skagerak Arena i Skien.

– Det var godt å få et tidlig mål, men synd vi ikke klarer å holde på ledelsen. Vi lar dem få for mye tid og rom, og kommer ikke godt nok opp i presset. Det liker vi ikke, men forhåpentligvis kan vi finne tilbake til der vi var i starten og score flere mål i den andre omgangen, sa Odin Thiago Holm til Discovery i pausen.

Stor Haug-redning før han måtte av med skade

– Vi må ha ballen mer i laget. Vi begynner bra, og avslutter bra, men vi må tørre å bruke ballen mer og true mer i bakrom bak Odds firer, sa Fagermo til Discovery etter pausen.

I den andre omgangen var det Odd som kom best i gang, da vertene kom seg til flere hjørnespark de første minuttene. Spesielt Odin Bjørtufts heading etter minuttet spilt av den andre omgangen var farlig, da Haug måtte plukke fram en god redning for slå den over. Tre minutter med cornere avsluttet med en kjempemulighet til Joshua Kitolano, som fikk stå helt alene etter å ha fintet vekk Jatta, men stupheadingen gikk langt over mål.

Seks-sju minutter etter pause måtte Kjetil Haug gå av banen, etter å ha falt forkjært på armen. Det førte til debut for Mathias Dyngeland, og samtidig gikk også Odin Thiago Holm av med en kjenning i hamstringen. Tobias Christensen erstattet Vålerengas målscorer.

Målscorer kunne også Fredrik Oldrup Jensen blitt, da ballen plutselig datt ned i beina på midtbanespilleren etter masse klabb og babb på corner. Oldrup Jensen fikk avsluttet, men ballen snek seg utenfor Odds stolpe.

Bjørdal avgjorde for Vålerenga på straffespark

Den andre omgangen fortonet seg mye som slutten av den første, der Odd hadde ballen og Vålerenga forsvarte seg. Hjemmelaget la vingbackene langt ute på kantene, men brukte for lang tid på å vende spillet. Dermed ble det noe statisk og kjedelig over den andre omgangen, da Vålerenga heller ikke klarte å skape noe offensivt etter midtspilt andre omgang.

Kvarteret før slutt fikk Vålerenga straffe, da Leonard Zuta fant Fredrik Oldrup Jensen i mellomrommet. Midtbaneankeret vendte rundt og slo ballen igjennom på Henrik Udahl. Spissen kom seg foran Steffen Hagen og ble klønete felt. Henrik Bjørdal feiret returen til midtbaneleddet med å sende keeper en vei og ballen til den andre og Vålerenga i ledelsen.

Bjørdals straffescoring gjorde at Odd måtte ta flere sjanser, men hjemmelaget fortsatte med sitt nokså omstendelige spill. Vålerenga fikk et par kontringsmuligheter på slutten, uten å skape spesielt mye ut av dem. Seks minutter ble det lagt til, takket være Haugs skade og masse bytter, og Vålerenga brukte all tiden de klarte på å drøye tida ved faste situasjoner.

Det klarte de med bravur, og sluttspurten fra Odd kom aldri. Dermed kunne Vålerenga og Dag-Eilev Fagermo juble for sin første borteseier siden juni, og en liten revansje for det forsmedelige cuptapet hjemme tidligere i sesongen.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

---

Kampfakta:

Eliteserien, runde 28

Odd – Vålerenga 1-2 (1-1)

Skagerak Arena, 3685 tilskuere

Mål: 0-1 Odin Thiago Holm (4.), 1-1 Tobias Lauritsen (34.), 1-2 Henrik Bjørdal str. (75.)

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug (Mathias Dyngeland fra 54.) – Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Leonard Zuta – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Odin Thiago Holm (Tobias Christensen fra 54.) – Osame Sahraoui, Seedy Jatta (Henrik Udahl fra 71.), Amor Layouni.

Gule kort: Joshua Kitolano, Syver Aas, Odd. Odin Thiago Holm, Osame Sahraoui, Vålerenga.

Dommer: Tom Harald Hagen (Brandval IL)

---






Mer fra Dagsavisen