trikkeligaen

Lyn sikret plassen. Spiller i Toppserien for femte år på rad

(Åsane - Lyn 0-1, sammenlagt 1-3). Lyn hadde full kontroll i søndagens returkamp og er sikret videre liv på øverste nivå i kvinnefotballen.

Lyn gjorde jobben i returoppgjøret i kvalifiseringen til Toppseriespill neste sesong. De fortsetter rekken der laget fra Toppserien går seirende ut av kvalifiseringsspillet. Kvalitetsforskjellen var tydelig og seieren kunne blitt større i Bergen søndag.

Cathinka Tandberg headet Lyn i føringen etter 13 minutter og det var nok til å vinne også denne kampen. Åsane maktet ikke å skape noen sjanser og fikk kapteinen sin utvist i andreomgang.

Bortemålsregelen gjelder

Det ble i det hele tatt komfortabelt for Lyn som viser at de hører hjemme på det øverste nivået i norsk fotball. Som i 2019 vinner Lyn kvalifiseringsspillet. Det har alle Toppserielag gjort i denne situasjonen helt siden 2012. Lyn forlenger altså denne rekken til ti på rad.

Da Åsane reduserte til 2–1 på tampen av det første oppgjøret skapte det ny spenning i forkant av returoppgjøret søndag på vestlandet. Bortemålsregelen praktiseres i kvalifiseringen, det vil si at damene fra Åsane bare trengte en 1-0-seier. Lyns keeper og kaptein Kirvil Odden mente det ikke var all verdens forskjell på 2–0 og 2–1 i og med at de ville dra til Bergen for å vinne.

Ga Lyn ledelsen på corner

Etter en litt nervøs start tok Lyn etter hvert kontroll over kampen. Emma Stølen Godø ble brukt mye på venstrekanten og kom til innleggsmuligheter. Uten at det ble veldig farlig skaffet hun en corner etter 13 minutter.

Dødballene er tydeligvis noe Lyn har hatt fokus på i kvalifiseringen. Her kom det en innøvd variant der de samlet løp med høy fart innover mot mål da Julie Jorde slo corneren. Cathinka Tandberg møtte på første stolpe og stusset ballen mot lengste hjørne. Etter å ha sett ballen gå inn i nettet løp hun bort til Jorde for å feire med lagvenninnen. Feiringen var tydeligvis også innøvd med noen symmetriske bevegelser som minnet om Cristiano Ronaldo.

Etter scoringen ble Lyn mer komfortable. Bortemålet til Åsane var utlignet og Lyn kunne senke skuldrene. Med ballen i laget kunne de være tålmodige og vente på de riktige åpningene. Åsane ble også lokket høyere i banen, noe som passer Lyns hurtige angrepsspillere utmerket. Tandberg snurret rundt på 20 meter og fyrte av like utenfor halvveis i omgangen. Nerland Aahjem fikk deretter to muligheter til å doble ledelsen.

Først på en styring der headingen gikk meteren over, men så en mye større mulighet der hun danset seg gjennom i feltet til hjemmelaget, men skjøt rett på keeper. I forsvarsleddet var det ingenting å hanskes med og Kirvil Odden trengte de ikke å gjøre noen redninger før pause.

Full kontroll

Den samme tendensen fortsatte etter hvilen. Spesielt Godø på venstreflanken og Aahjem i bakrom skapte trøbbel for de oransje fra Bergen. Halvveis i omgangen ble Aahjem stukket igjennom. Hjemmelagets kaptein Ingvild Høvring havnet på etterskudd, tok tak i Aahjems drakt og dro til. Aahjem falt over ende like utenfor sekstenmeteren og dommer Karoline Marie Jensen dro opp det røde kortet.

En vanskelig oppgave ble dermed enda tøffere for Åsane, mens Lyn virket fornøyde. Med full kontroll over oppgjøret kunne de drept kampen tidligere, men valgte oftest å roe ned. Det er forståelig da Åsane ikke presset Lyn til tross for at de måtte ha to mål.

Hjemmelaget ble stående på egen halvdel og virket resignerte etter utvisningen. I sluttminuttene kom det heller ikke noe trykk mot Kirvil Odden. Da sluttsignalet lød var det en storfornøyd gjeng som feiret seieren sammen med de ti-tolv bortesupporterne på tribunen.

Lyn vinner dermed begge kampene i kvalifiseringen, slik som i 2019 mot Fløya. Laget fra Kringsjå forblir i det gjeveste selskapet for femte år på rad.