trikkeligaen

Olimb etter VIF-seieren: - I dag slipper vi oss løs

(Vålerenga - Sparta 4-2) - I dag slipper vi oss løs og spiller bra, sier matchvinner og poengkonge Mathis Olimb. Etter det som totalt sett har vært en skuffende sesong var lørdagens seier mot tabelltreer Sparta en stor opptur for Vålerenga.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): VIF-trener Kenneth Larsen sa etter tapet for Stjernen torsdag at han forventet seg en ny tøff match lørdag mot Sparta. Larsen har også vært kritisk til lagets manglende evne til å holde nivået oppe gjennom samtlige 60 minutter. Det ble viktig i dag da et nytt lag over dem på tabellen, Sparta, kom på besøk til Jordal Amfi. Etter kollapsen på torsdag (ledet 4–0 før alt snudde) hadde hjemmelagets menn noe å bevise.

Kanonbra avslutning

– Torsdagens tap er symptomatisk for hele sesongen egentlig, sier Mathis Olimb til Dagsavisen etter kampen.

– Vi har vært revansjesugne og det er veldig deilig at vi får det til i dag. Den siste perioden er rett og slett kanonbra, sier Vålerengas poengkonge.

Han scoret 3-2-målet to minutter før full tid og Jordal Amfi eksploderte i ekstase. Like etter trygget Mika Partanen seieren med 4–2 i et Sparta-mål uten keeper i det som ble en fortjent seier. Og flertallet av de 2431 tilskuere kunne gå tilfreds hjem.

– Vi er veldig gode spesielt i første og siste periode, sier Olimb.

Sparta tok ledelsen

I den første perioden tok Vålerenga initiativet fra start, men den første store sjansen gikk til Sparta. Niklas Roest førte pucken gjennom midten og kom til et fritt skudd, men keeper reddet. Vålerengas første sjanse sto Jørgen Karterud for. Han kom alene med keeper på venstresiden, men pucken stoppet i keepers hanske.

Like etter sto det plutselig 0–1. Lars Joakim Lundberg sto og lurte inne i målgården og fikk styrt pucken inn i nærmeste hjørnet.

Etter en innholdsrik start på kampen og ledelse til bortelaget tok Vålerenga tak i kampen og var det førende laget perioden ut. Sjansene kom med korte mellomrom. Pontus Finstad var nære fra kloss hold. Jørgen Karterud, som var med i det meste som skjedde fremover på isen, fikk tre sjanser etter hverandre. Mathis Olimb hadde flere sjanser til å utligne, men presisjonen var for dårlig.

Fortjent utligning

Vålerenga trykket altså bortelaget lavt, men slet med å komme helt igjennom. Mot slutten av perioden tiltok presset og til slutt satt utligningen, og det med tre sekunder igjen. Olimb sendte pucken til Daniel Sørvik som fyrte av på førstetouchen. Foran mål sto blant annet Tommi Taimi, han fikk styrt pucken i en slags bue over keeper før den havnet i mål. En fortjent utligning like før hvilen.

Etter hvilen fikk Sparta en ny drømmestart på perioden. Mattias Nilson sendte av gårde en høy lobb som dalte over alt og alle. 1–2 og plutselig var VIFs momentum fra første periode ødelagt. Hele den andre perioden var langt mer sjansefattig, men Mika Partanen burde utlignet til 2–2 på et flott angrep.

Finnen traff ikke pucken skikkelig og den skled rett forbi han. Bortelaget var også farlig frempå. Håvard Salsten fikk en eventyrlig mulighet til å doble ledelsen, men skuddet gikk over. Da perioden gikk inn i det siste minuttet var Thomas Olsen inne i målgården til Sparta. Målet sto åpent, men han fikk aldri kontroll over hvor pucken befant seg i mylderet foran mål.

Drømmestart

Tobias Lindström setter ikke straffen mot Sparta-keeperen.

I tredje periode var det Vålerenga som fikk drømmestarten. Skuddet fra Magnus Brekke Henriksen inviterte til styring, Axel Sundberg tok den og pucken føyk inn i korthjørnet. Jørgen Karterud kunne scoret like etter. Han danset seg forbi alle unntatt keeper. Sundberg fikk også sjansen på kanten av målgården, men som oftest i denne kampen, gikk pucken i kroppen på bortelagets keeper Jake Paterson som naturligvis ble kåret til bortelagets beste for dagen.

«Vi har keeper» sang Sparta-fansen ved flere anledninger.

– De har en vanvittig god keeper, han tok alt. Jeg var sikker på at kampen ville gå til overtid, igjen for oss, sier Mathis Olimb.

Måtte ha mange sjanser

Da det gjensto ti minutter trodde alle at Karterud sendte VIF i føringen, men på åpent mål ble avslutningen for upresis. På en retur kom pucken brått på hjemmelagets nummer 18, men han satt den via tverrligger og ut. Jake Paterson i bortelagets mål sto en meget god kamp. Tommi Taimi fyrte av rett på keeper fra tre meter. Fem minutter før slutt fikk Tobias Lindström muligheten på straffe, men Paterson ble nok en gang for vanskelig å lure.

Vålerenga så alltid ut som det farligste laget og i kampens siste minutter fikk de satt inn et lignende press som vi så i første periode. Med to minutter igjen av perioden og kampen scoret endelig Mathis Olimb. Det harde skuddet gikk rett i mål til enorm jubel i Jordal Amfi.

Omsider måtte keeper kapitulere

Spartas tilhengere hadde vært høylytt hele kampen, men her ble de stille. For en gangs skyld kom ikke Paterson seg helt opp på skuddet, litt på grunn av en medspiller som snublet i isen rett foran han.

– Det er litt mer å sikte på når de faller inn i hverandre, sier Olimb om scoringen.

Sparta ofret alt i jakten på en utligning, blant annet ved å ta ut keeper mens de hadde pucken. Vålerenga fikk brutt gjestene på vei fremover, pucken endte hos Mika Partanen som fikk en enkel jobb med å sikre seieren i åpent mål.

– Det er deilig at vi klarer å avgjøre før overtid. Det har ikke skjedd for ofte med oss denne sesongen. Andre periode er ikke all verden, men vi slipper ikke til dem så mye. De scorer på det de har av sjanser. Og i tredje periode er vi rett og slett kanongode, sier Olimb.

Seieren tar ikke Vålerenga forbi Sparta, men tre poeng betyr at det ikke blir en luke opp til de tre lagene øverst på tabellen.

– Det tetter seg til i toppen, sier Olimb mens vi hører jubelbrøl fra garderoben. Med sønnen sin på slep gjenforener poengkongen seg med resten av laget og blir med på feiringen av tre viktige poeng.

Neste kamp for VIF er Ringerike borte torsdag.

---

Eliteserien menn lørdag:

Vålerenga – Sparta 4-2 (1-1, 0-1, 3-0)

Jordal amfi: 2431 tilskuere.

1. periode: 0-1 (5.17) Emil Lundberg (Jonas Meisingset, Eirik Børresen), 1-1 (19.57) Tommi Taimi.

2. periode: 1-2 (22.12) Mattias Nilsson (Marcus Fagerudd, Trym Østby).

3. periode: 2-2 (40.45) Axel Sundberg (Magnus Brekke Henriksen, Kalle Ekelund), 3-2 (57.58) Mathis Olimb (Pontus Finstad, Villiam Strøm), 4-2 (59.12) Mika Partanen (Olimb, Strøm).

Utvisninger: Vålerenga 1 x 2 min., Sparta 2 x 2 min.

Lillehammer – Grüner 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)

Eidsiva Arena: 1115 tilskuere.

1. periode: 1-0 (19.37) Christian Fosse (Frank Gymer, Nick Dineen).

2. periode: 2-0 (26.13) Fosse (Dineen, Stian Nystuen), 3-0 (38.36) Emil Nyhus.

3. periode: 3-1 (56.48) Tobias Skuterud (Tim-Robin Johnsgård, Marius Carho Hansen).

Utvisninger: Lillehammer 3 x 2 min., Grüner 5 x 2 min.

Ringerike – Stjernen 2-4 (2-1, 0-2, 0-1)

Schionghallen: 1134 tilskuere.

1. periode: 1-0 (1.04) Leonards Rimjans (Johan Henrik Oscar Eriksson, Viktor Naeslund), 2-0 (4.47) Kenneth Gulbrandsen (Brett Perlini, David Åslin), 2-1 (19.55) Ole Einar Engeland Andersen (Austin Cangelosi, Andreas Heier).

2. periode: 2-2 (30.07) Andersen (Kevin Davis, Patrick Newell), 2-3 (31.04) Kåre Benjamin Byrkjeland (Artur Niskakangas, Filip Gunnarsson).

3. periode: 2-4 (45.14) Tyler James Coulter.

Utvisninger: Ringerike 3 x 2 min., Stjernen 6 x 2 min.

Storhamar – Stavanger 5-4 e.f. (3-3, 1-0, 0-1, 1-0)

CC Amfi, Hamar: 3019 tilskuere.

1. periode: 1-0 (0.14) Rasmus Ahlholm (Eskild Bakke Olsen), 2-0 (4.56) Samuel Solem (Olsen), 3-0 (6.35) Olsen (Patrick Rørbu Elvsveen, Solem), 3-1 (15.41) Anders Tangen Henriksen (Patrick Ulriksen, Thomas Berg-Paulsen), 3-2 (16.30) Dan Kissel (Jarrett Taylor Burton, Daniel Bøen Rokseth), 3-3 (19.15) Burton (Rokseth, Tommy Kristiansen).

2. periode: 4-3 (23.03) Olsen.

3. periode: 4-4 (58.38) Kristiansen.

Forlengning: 5-4 (61.03) Solem.

Utvisninger: Storhamar 3 x 2 min., Stavanger 2 x 2 min.

Spilles søndag: Frisk Asker – Manglerud Star.