trikkeligaen

Et slag for fotball-nostalgien

Kasper Wikestad er vokst opp med fotballprogrammer og fanziner, apestreker og klansrop i alle fasonger. Han ber om hjelp til å få gjennom et et forslag til fotballtinget.

I dag kommenterer han sitt første hopprenn for sin nye arbeidsgiver NENT Group (TV3, Viasat Sport og annen moro), men det er som lidenskapelig fotball- og ishockey-entusiast vi inviterte ham inn i podkasten Trikkeligaen for å snakke om det fargerike klubblivet her i byen.

Men før vi fikk satt oss ned bak mikrofonene, var han i gang:

Ekte kulturhistorie

– Jeg er en fanzinemann. Jeg har vel 40 gamle “Apestreken” hjemme i kjelleren. Dette er det viktig å bevare, det er kulturhistorie, sier en som vanlig entusiastisk Kasper Wikestad i Dagsavisens studio i Grubbegata.

Aperop og Klansrop var laget av ildsjeler og entusiaster og var noe av mye muntert og faktatungt lesestoff man fikk i hendene hvis man fulgte Vålerenga Fotball eller hockey live på arenaene.

Eller hvilken som helst annen klubb med respekt for historien her i byen. Og dem var (og er) det mange av.

Begynte som fotograf

Kasper Wikestad er blitt en av landets mest kjære kommentatorstemmer med engelsk Premier League som sin største boltreplass, men det virker ikke som det har fjernet ham fra røttene. For han følger Oslo-fotballen svært tett og da særlig de to topplagene i Vålerenga når han har anledning.

45-åringen begynte i sportsjournalistikken som fotograf, var innom Tippebladet Tips og rakk til og med to sommervikar-somre i denne avis i 2009 og 2010 før TV2 huket fatt i ham.

Der har det blitt både norsk og engelsk fotball og vinter-OL i 2014, men når rettigheter skifter kanal gjør gjerne kommentatorene det samme. Og fra neste år skal Premier League, med eller uten favorittlaget Norwich, sendes på det som heter NENT sine kanaler. (Nordic Entertainment Group).

Følger Oslo-fotballen

Men i denne ukas podkast handler det 95 prosent om Oslo-fotballen. Om gammel historie, en døende katt, hvor Vålerenga vil gå og hvor morsomt det ville være med KFUM i Eliteserien. Og hvor vi vil finne Skeid og Grorud i hiarkiet og hjemmehyggen på grefsen stadion.

– Jeg er oppvokst med grønt sportsbilag i Arbeiderbladet og hockeybørs, sier Kasper, som har tung, familiær sosialdemokratisk ballast.

Vi snakker også om talentene i Oslofotballen, om det fantastiske tribunelivet som VIF skapte og hordan tribunelivet utvikler seg.

Kravet til Fotballtinget

Men viktigst: Kaspers konkrete forslag til fotballtinget.

– Det må vedtas at Norges Fotballforbund må ansette en historiker på heltid som sikrer oss all den historien som jeg er redd for er i ferd med å gå tapt. Det gjelder statistikk, lagoppstillinger, kuriositeter, kampprogrammer, fanziner, fotballkort, alt sammen. Jeg håper det er en delegat til det kommende tinget som hører dette og kan ta det videre, sier han.

Og minner om et veldig synlig faktum:

– Norsk fotball har vunnet tre trofeer: Et EM-trofé, et prøve-VM-trofé og et VM-trofé. Det siste fra 1985. Alle på kvinnesiden. Har noen sett dem? Står de noe sted? Det er 12 eller 13 nasjoner som har VM-gull i fotball, men vi har ikke tatt vare på det. Det jobber mange i NFF, det er enda mer TV-penger på vei inn, dette må prioriteres, ber han om.

Blir han hørt? Det skal vi oppsummere her etter fotbaltinget til våren......

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen