trikkeligaen

Lyn gjorde Åsanes «umulige» oppgave enda tøffere

(Lyn – Åsane 2-1). Anna Nerland Aahjem og Iselin Sandnes Olsen sørget for at Lyns håp om Toppserie-spill i 2022 blir stadig sterkere. Men på tampen av onsdagens oppgjør tente Åsane likevel et lite håp, til tross for at de har statistikken mot seg.

KRINGSJÅ STADION (Dagsavisen): En tidlig Lyn-scoring i hver omgang av henholdsvis Aahjem og Olsen var nok til triumf for vertene, som nå har et sterkt håp om videre spill i Toppserien også neste sesong. Men vertene ergret seg over Åsanes redusering helt på tampen.

– Det var kjipt å slippe inn mål på slutten. Vi styrte jo alt av banespill, og kom til noen greie sjanser. Men det er absolutt ikke godt nok. Vi burde produsert flere sjanser og satt inn flere mål. Det er bare å gjøre det i returkampen, sier målscorer Aahjem til Dagsavisen.

Anna Nerland Aahjem setter inn 1-0 for Lyn mot Åsane.

– Det var utrolig viktig å få 1-2-scoringen. Det var så kjekt å se at den ballen gikk i mål. Selvfølgelig hadde Lyn overtaket i denne kampen, og vi visste at det kom til å bli vanskelig. Vi prøvde bare å gjøre alt vi kunne for at det ikke skulle bli for stor avstand i returkampen. Vi er et bra lag på hjemmebane. Vi gleder oss, sier Åsane-kaptein Ingvild Høvring til Dagsavisen.

Lyn-spillerne feirer scoringen til Anna Nerland Aahjem mot Åsane.

Statistikken i ryggen

Siden seriesystemet ble lagt om i 2012 har det blitt spilt kvalifisering mellom et toppserielag og 1.-divisjonslag ni ganger. Hver eneste gang har toppserielaget gått seirende ut, ifølge BA. Det spilles dobbeltkamper, som gjør oppgaven enda tøffere for Åsane. Og onsdagens seier og dominans i første kamp gjør at Lyn altså kan føle seg enda mer trygg på å spille i det gjeveste selskap i 2022.

– Det gjør vel at det ikke er så mye press på at vi skal klare å ta det. Vi vet at dette er bonuskamper. Men vi har selvfølgelig lyst til å vinne og rykke opp. Men vi vet at det blir tøft. Det viser jo statistikken også. Det er et stort steg opp til Toppserien, men vi håper at vi kan klare å overraske på søndag, sier Åsanes kaptein.

Laura Gashi i aksjon for Lyn mot Åsane.

– Vi må nesten bare ta hver kamp som den er. Selv om det ikke har skjedd før, er det jo ikke gitt at det ikke kan skje. Men det skal ikke skje med oss, svarer Lyns Aahjem.

Lyn koblet grep om oppgjøret fra start av, og allerede etter fire minutter fikk vertene uttelling. Anna Nerland Aahjem snappet ballen etter en stygg feil i Åsane-forsvaret, og Lyn-spissen plasserte ballen sikkert ned i høyre hjørne. En drømmestart for hjemmelaget.

Dominerte

1.-divisjonslaget Åsane maktet omtrent ikke å komme med noe som helst i løpet av de første 45 minuttene på kunstgresset på Kringsjå. Det nærmeste var et frispark som skapte klabb og babb inne i Lyn-boksen, men til slutt blåste dommer Henrikke Holm Nervik frispark for knuffing mot Lyn-keeper og kaptein Kirvil Odden.

Lyn hadde veldig mye ball, og parkerte laget på Åsanes halvdel. Men foruten Aahjems tidlige 1-0-scoring, klarte Åsane å hindre vertene fra å skape store muligheter før hvilen. Emma Stølen Godø og Laura Gashi kom begge til greie muligheter, men ingen av dem skapte nevneverdig trøbbel for Savanna Duffy i Åsane-buret.

Med «bare» 0-1 i beltet var Åsane fortsatt med, men også i 2. omgang fikk gjestene en tidlig nesestyver. Ti minutter etter hvilen styrte nemlig Iselin Sandnes Olsen inn 2-0 etter corner fra Emilie Raaum Closs, og dermed var gjestene i kjempetrøbbel.

Emma Stølen Godø i aksjon for Lyn mot Åsane.

Like etter 0-2 gjorde Åsane et trippelbytte for å komme mer med i oppgjøret. Anna Lyn Lysebo, Emma Støyva og Andrine Mo ble alle kastet innpå, men uten at gjestene klarte å legge trykk på Lyn, som fortsatte å presse.

Scoring på tampen

Innbytterne Monica Nedgård Isaksen og Cathinka Friis Tandberg fikk begge muligheter til å øke for hjemmelaget, men Åsane slapp med skrekken.

Bortelaget prøvde å mobilisere til en sluttspurt på tampen. Maria Østervold prøvde seg fra distanse, men skuddet hennes ble altfor svakt og dalte ned i armene til Kirvil Odden i Lyn-buret. Men mot spillets gang klarte gjestene altså å kjempe inn en viktig redusering helt på tampen. Nina Vestbøstad headet ballen tverrligger og inn i et Åsane-angrep ut av intet, og matchen endte 2-1 til Lyn. Dermed lever oppgjøret i beste velgående.

– Det er ikke så veldig stor forskjell på 0-2 og 1-2, egentlig. Vi må uansett gå for å vinne. Det er tøft å spille mot et 1.-divisjonslag som har alt å vinne, sier Lyn-kaptein Kirvil Odden til Dagsavisen.

Lyn-kaptein Kirvil Odden mot Åsane.

Hun mener laget må utnytte dominansen mer i form av å skape flere store muligheter.

– Det er kjedelig å slippe inn på slutten, men enda kjedeligere at vi ikke har flere sjanser. Vi scorer vel på to av fire sjanser. Så jeg er mer bekymret for dét, enn at vi slipper inn ett. Men vi må skape mye mer, vi må få de sjansene, sier Lyn-keeperen.

– Hva sier magefølelsen før returen?

– Jeg er ganske rolig. Men vi må gjøre jobben. Vi kan ikke ta for lett på det, svarer Odden.

Returkampen spilles på Åsane Arena førstkommende søndag.

Hold deg oppdatert på oslosporten. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

---

Kampfakta

Lyn – Åsane 2-1 (1-0)

Kvalifiseringsspill til Toppserien, fotball

Kringsjå stadion, 123 tilskuere

Mål: 1-0 Anna Nerland Aahjem (4), 2-0 Iselin Sandnes Olsen (55), 2-1 Nina Vestbøstad (89)

Gult kort: Selma Ørstavik Hernes og Emilie Raaum Closs, Lyn.

Dommer: Henrikke Holm Nervik, Trygg/Lade SK

Lyn (3-5-2): Kirvil Odden – Emilie Bølviken, Joanna Bækkelund, Iselin Sandnes Olsen (Maria Fink fra 73.) – Sofie Tunes (Kamilla Melgård fra 56.), Selma Ørstavik Hernes, Julie Jorde, Laura Gashi (Monica Nedgård Isaksen fra 73.), Emilie Raaum Closs – Anna Nerland Aahjem (Cathinka Friis Tandberg fra 59.), Emma Stølen Godø

---


Mer fra Dagsavisen