trikkeligaen

Lyn må ut i kvalifisering for å bli i Toppserien. Dramatisk avslutning mot Rosenborg

(Rosenborg - Lyn 3-2). Det femte ettmålstapet på rad betyr at sesongen forlenges for Lyn. Søndag får de vite hvem de skal opp mot for å overleve i Toppserien.

I femte kamp på rad ble det tap med ett mål for Lyns damer. De så lenge ut til å få med seg ett poeng mot Rosenborg, men Julie Blakstad og resten av sølvvinnerne fra Trondheim, ble et nummer for sterke mot slutten.

Samtidig tapte Avaldsnes mot Stabæk, men Lyns svakere målforskjell betyr at det blir kvalifikasjonsspill om å redde plassen i Toppserien.

Mot Åsane eller Øvrevoll/Hosle

Søndag får de vite om det blir Åsane eller Øvrevoll/Hosle som blir motstander i kvalifiseringen. De to lagene møtes i siste runde i 1. divisjon der Åsane tar 2. passen og får kvalifisering hvs de spiller minst uavgjort i kampen som går i Bergen.

Foran den siste runden av Toppserien i år var utgangspunktet enkelt. Seier ville sikre Lyn en ny sesong på det øverste nivået. I forrige runde ble det tap for LSK Kvinner samtidig som at Stabæk slo et Vålerenga i bakrus fra cupfinalen. Lyn falt dermed ned til nest sisteplass på tabellen, en posisjon som betyr to kamper i kvalik mot et lag fra 1. divisjon. Seier mot Rosenborg ville uansett være nok ettersom at Stabæk og Avaldsnes møttes på Nadderud samtidig, disse lagene har plassene rett over Lyn.

For å gjøre det litt mer komplisert kunne også ett poeng være nok dersom Avaldsnes tapte sin kamp. Og dette skulle svinge frem og tilbake flere ganger i løpet av runden.

Sjansefattig før pause

Kampen på Nadderud ville altså være med på å bestemme skjebnen til Lyn, men damene fra Kringsjå måtte gjøre jobben i Trondheim. De la seg dypt og lot Rosenborg, serietoeren på tabellen, trille ballen. Med sterke Cathinka Tandberg og lynraske Anna Nerland Aahjem som spisser, var taktikken lysende klar i den lave høstsola over Koteng Arena.

Og Lyn lykkes med dette kampbildet. I forsvar hadde de god kontroll, Lisa-Marie Utland fikk et par avslutninger, men ellers var det lite trøbbel å hanskes med. Fremover i banen fikk Aahjem en kjempesjanse da hun parkerte hjemmelagets Emilie Bragstad, men skuddet gikk rett på keeper.

0-0 var et resultat som Lyn levde godt med inn mot pause, men så tok Avaldsnes ledelsen mot Stabæk, noe som betyr at Lyn måtte vinne. Like før pause utlignet Stabæk, men Lyn måtte fortsatt ha scoring så lenge Avaldsnes lå an til å ta poeng i sin kamp.

Etter pause tok det ikke lang tid før hjemmelagets Julie Blakstad ga Rosenborg ledelsen. Etter en fin stikker fra Karlseng Utland trillet hun ballen i lengste hjørne. Dermed var forholdene til rette for at Lyn måtte ta større sjanser fremover.

Anna Nerland Aahjem, som viste farten sin i førsteomgang, tok med Emilie Bragstad på en ny løpetur, ved dødlinja som hun knallhardt inn. Det ble vanskelig å håndtere for Ina Vårhus som ble sist på ballen før den krysset mållinja. Dermed sto det 1-1 i både Stabæk og Trondheim kort tid etter pause.

Fartsfull avslutning

Det skulle det gjøre helt frem til et kvarter før slutt da resultatene svingte først i Lyns retning, men like etter i gal retning. Stabæk tok ledelsen 2-1 etter 75 minutter, og med 1-1 i Trondheim ville det være nok for Lyn.

Men så begynte den gode organiseringen til Lyn å gå opp i liminga. Rosenborg høynet giret og spesielt Julie Blakstad herjet på venstrevingen. Med ti minutter igjen av kampen snuste hun på et dypt innlegg. Forsvaret til Lyn fulgte ikke med og Blakstad fikk rom til å dunke inn 2-1 på hel volley.

Like etter kunne hun lagt på til 3-1, men en kjemperedning av Kirvil Odden Sundsfjord holdt Lyn inne i kampen. Dessverre var det bare en av mange sjanser til hjemmelaget avslutningsvis. Celine Nergård doblet ledelsen etter 85 minutter. Da så det mørkt ut for Lyn som altså bare trengte ett poeng ettersom det ikke ble flere scoringer i Stabæk.

Og håpet ble tent igjen minuttet etter Nergårds scoring. Emma Stølen Godø fyrte løs fra 20 meter, skuddet gikk i tverrliggeren, men Monica Isaksen satte inn returen med sitt første spark på ballen.

Fikk kjempesjanse på overtid

Det bølget voldsomt frem og tilbake da Lyn øynet muligheten for å utligne. Og kjempesjansen kom på overtid. Med omtrent hele laget i boksen til Rosenborg falt ballen i beina til innbytter Emilie Bølviken på ti meter. Hun fikk tid og rom til å sikte, men dessverre gikk skuddet meteren utenfor.

Og da ble det et nytt ettmålstap for Lyn, det femte strake. Igjen en jevn kamp, men poengene har falt i feil retning litt for mange ganger denne sesongen.

- Vi skal gi absolutt alt for å holde plassen i Toppserien, der er det eneste som er godt nok, sa Emma Stølen Godø etter tapet for LSK Kvinner forrige helg. Kvaliken blir som nevnt mot enten Åsane eller Øvrevoll Hosle, de møtes til en ren finale om kvalikplassen for opprykk i 1. divisjon søndag klokka 12.00. Åsane har et poeng mer før den kampen spilles.

Røa er seriemester i 1. divisjon og er allerede klare for Toppseriespill neste sesong.

---

Toppserien kvinne, 18. og siste runde lørdag:

Rosenborg - Lyn 3-2 (0-0)

Koteng Arena, Trondheim.

Mål: 1-0 Julie Blakstad (46), 1-1 Ina Vårhus (selvmål 54), 2-1 Julie Blakstad (81), 3-1 Celine Emilie Nergård (86), 3-2 Monica Nedgård Isaksen (87)

Rosenborg: Kristine Nøstmo - Mali Næss, Ina Vårhus, Maria Olsvik (Emilie Lein 80), Emilie Bragstad - Elin Sørum, Emilie Joramo, Synne Brønstad (Elen Melhus 80), Synne Hansen (Celine Nergård 68) - Julie Blakstad, Lisa-Marie Utland (Sara Fornes 68)

Lyn: Kirvil Odden Sundsfjord - Maja Nordahl, Emilie Closs, Anna Linnea Palm (Monica Isaksen 85), Joanna Bækkelund - Sofie Tunes (Emilie Bølviken 85), Laura Gashi (Kamilla Melgård 60), Emma Stølen Godø, Selma Hernes - Cathinka Tandberg, Anna Nerland Aahjem (Kristin Haugstad 72)

Øvrige resultater:

Arna-Bjørnar – Kolbotn 2-2, Klepp – Vålerenga 1-3, LSK Kvinner – Sandviken 0-2, Stabæk – Avaldsnes 2-1.

Gull: Sandviken, sølv: Rosenborg, bronse: LSK Kvinner.

Nedrykk: Klepp: Kvalifisering: Lyn