trikkeligaen

En Kjelsås-gutt i Skeid. Går det an, det a?

Forsvarskjempen Stian Kommandantvold Pettersen har spilt i tre forskjellige Oslo-klubber. Men bare rykka opp med Skeid. Hør ham i helgens Trikkeliga-podkast.

– Det kan godt være et par spillere var litt tunge i shortsen på mandag, men etter det har det vært helt normalt.

Det forteller Stian Kommandantvold Pettersen. Han har ikke bare et av Oslo-fotballens aller beste mellomnavn. Han har også en imponerende karriere, hvor han bare har spilt for Oslo-klubber. Nå har han rykka opp for tredje gang. Da blei det, selvfølgelig, både seint og fuktig.

– Etter en god feiring i garderoben dro vi rett på pub med Skeid-Oksene. Så møttes vi i klubbhuset etterpå. Det blei jo seint i nattetimene.

HELE INTERVJUET KAN DU HØRE HER, ELLER NEDERST I DENNE SAKEN

Klassisk 91-lag

Forsvarsspillerens første opprykk var i 2008. Da var han bare såvidt på laget, og tar ikke mye ansvar for suksessen. Siden rykka han opp med Skeid i 2018, og endelig nå i forrige uke. Alle gangene med Skeid. Og alle gangene til førstedivisjon.

– Jeg startet min karriere i Kjelsås. Spilte der til jeg var guttespiller, da ble jeg henta til Skeid, forteller han.

I Skeid havnet han på det klassiske 91-laget, med blant andre Omar Elabdellaoui og Flamur Kastrati. Han ble tatt opp på A-laget i 2008 og spilte sin første skikkelige sesong i katastrofeåret 2009. Det endte med en gigantisk tapsrekke og nedrykk igjen.

Stian ble henta tilbake til Kjelsås.

– Det var et prosjekt jeg synes på den tiden var hakket bedre, sier han.

Deretter tok det noen år før KFUM ringte etter sesongen 2015.

– Da jeg skrev under for KFUM var jeg tidenes første spiller på profesjonell kontrakt for Kåffa. Alle spillerne hadde jo minimumslønn, men jeg var den første, haha!

Fra Kjelsås til Skeid

Likevel. Det er jo litt snodig å gå fram og tilbake mellom Skeid og Kjelsås. De to klubbene ligger bare noen få trikkestopp unna hverandre, og er det nærmeste man kommer et skikkelig hatoppgjør i Oslo-fotballen. I hvert fall hvis man ser bort fra Vålerenga og Lyn. Og det har vi jo trygt kunne se bort fra de siste åra.

– Det er litt som da Figo gikk fra Barcelona til Real Madrid?

– Ja, jeg kan godt sammenligne meg med han, altså. Haha. Rivaliseringa mellom Kjelsås og Skeid, den er ganske unik, den. På det nivået. Det er ikke sånn at man får grisehoder i posten, men jeg fikk jo noen reaksjoner. Det er en rivalisering som er ekstremt viktig for Oslo-fotballen og lagene, sier Kommandantvold Pettersen.

– Det er jo flere supportere i Skeid, og de er jo ikke glad i Kjelsås. Vi merker det på dem at disse oppgjørene betyr litt ekstra. Men man merker det på spillerne også. Det er mye mer rød og gule kort, og det er litt fyring. Både på banen og rundt.

Pettersen tok ansvar og lagde en egen video til Skeid-spillerne før det viktige oppgjøret mot Kjelsås for to runder siden. Da henta han inn videohilsener fra familiene til Skeid-spillerne, og satt til langt på natt og klippet det sammen med høydepunkt-videoer, skrå og greier. Videoen viste han på klubbhuset på Nordre Åsen før de dro opp til Grefsen stadion.

– Vi bygde den kampen opp for oss selv. Det ga en ekstra tenning.

Skeid-spillerne var svært misfornøyd med avgjørelsen til dommer Anders Bodding på overtid i kampen mot Kjelsås på Grefsen stadion lørdag.

Rødt kort og overtidsstraffe

Kampen ble jo også et fyrverkeri, som endte 2–2 etter overtidsscoring, rødt kort og en masse tvilsomme straffeavgjørelser.

– Det som har kjennetegnet oss i år er at vi ikke har gitt oss. Vi har snudd så mange matcher, sier han.

– Vi spilte ikke en god match, Kjelsås var bedre enn oss. Men vi snudde det, og så kom den … omdiskuterte straffen fra mister Bodding på tampen der.

Stillingen var 2–1 til Skeid. Det var 5 min på overtid. Mister Bodding er dommeren, Eivind Bodding fra Haga.

– Jeg har allerede brukt min rutine og byttet meg selv ut med kramper, i anførselstegn. Vi har prøvd å drøye, og så kommer det en ball i bakrom. Vi havner i en litt kjip løpsduell. Vår kjære Haider kommer på feil side, og så havner Jesper Solli i bakken på overtid.

– Var det en felling?

– Jeg synes ikke det. Den er fryktelig tynn. Jeg mener det er større sjanse for å blåse frispark til Skeid, der, enn å blåse straffe.

– Klikker du på Jesper Solli der etterpå?

– Nei, Jesper er en fantastisk fyr. Men han var litt ekkel på banen der. Mot oss. Det var mye meldinger og slibrige kommentarer. «Jeg håper at det drittlaget her ikke rykker opp«, og «dette digger jeg» og sånt.

Opprykk med kalassifre

Kampen endte uavgjort. Det ga Skeid en vanskelig tabellsituasjon, sjøl om det gikk bra til slutt. Opprykket ble nesten klart allerede dagen etter, da opprykkskonkurrent Egersund gikk på en kjempeskrell mot ligaens klart dårligste lag, Rosenborg 2.

– Vi var ganske langt nede den kvelden der. Vi følte at veien plutselig ble lengre. Og så visste vi at Egersund hadde Rosenborg 2 dagen etter.

– Det skal jo være overkjøring?

– Ja, og det visste vi jo. Det var veldig tung stemning etter matchen. Men Gard sa at dette kom til å gå bra.

– Trodde du på det, da?

– Njæææ. Men søndagen dagen etter satt samtlige og fulgte med på Egersund mot Rosenborg 2. Det er kanskje den morsomste kampen jeg har sett. Det var mye følelser i løpet av 90 minutter. Det var en helt surrealistisk match. 6–3. Men Egersund kan takke seg selv. Samtlige scoringer blir de jo kontra på, forteller han.

Og dermed var det bare sjarmøretappen igjen. Nå i helga knuste Skeid samme Rosenborg 2. Med de idiotisk gode sifrene 12–0.

– Det er det som er gøy med fotballen. Den endrer seg sånn. I 2012 var Kjelsås bedre enn Skeid. Da var det nok tøft å være Skeid-spiller og fan. Men så har jo ting snudd igjen, nå er Skeid foran igjen.

– Det er noe logisk i at Skeid er høyere oppe enn Kjelsås?

– Ja absolutt. Det er mer historie rundt Skeid. Og på supportersiden er i hvert fall Skeid langt foran.

Skeid jubler for opprykk til Obos-ligaen

Botssjef Kommandantvold

Stian Pettersen er 30 år, har rukket å bli veteran, og rykka opp til den ansvarlige jobben som botssjef i Skeid. Det er en kilde til både krangling og mye moro.

– Systemet har utviklet seg med årene. I 2018 gikk det greit, men det var litt kranglete. Det toppa seg i 2019. Det kollapsa på en tung regndag på NIH. Da blei det en del krangling og vipps-krav som ikke ble godtatt. Det var alt fra forsentkomming til unødvendige gule kort.

– Hva er det rareste man får bøter for?

– Det vi drar inn mest på er et skjema alle må levere hver dag. Om korona. Hvordan vi føler oss, hvordan man har sovet, og sånt. Før klokka tolv må man levere. Hvis man ikke leverer inn før tolv får man bot. 25 kroner. Eller 50 hvis man ikke leverer inn i det hele tatt. Og vi har en hot week første uka i hver måned, hvor alle bøter dobles.

– Alt fra å surre på trening, ta på feil trøye, velte en kjegle. Skyter over nettet på Nordre Åsen, og bort på klubbhuset. Hvis du bommer så grovt er det fort en stygg bot. 35 kroner per skudd, og 70 i hot week. Det er bøter for urinering i bussen, det er sølebot.

– Utfordringen har vært å legge seg på et edruelig nivå. Men spillergruppa er jo med på dette, og synes det er fryktelig gøy. Jeg blir hata ofte, men det ender ofte med at folk skal bli meg bot. Folk hakker på meg til enhver tid. Jeg får jo bøter jeg og, men det er jo jeg som styrer med dem. Jeg er en ærlig fyr, altså.

Resultatet har blitt gode penger i kassa. En litt dårlig måned kan en spiller fort måtte betale inn 1000 til 1500 kroner til kassa.

– Vi har henta inn rundt 140.000 i år. De går til en botstur. Som vi skal dra på nå i neste uke. Det starta med Las Vegas, men det fant vi ut at vi ikke når. Så ble det Amsterdam, for å få med oss Norge-matchen. Men vi kunne ikke bestille før vi visste utfallet av sesongen. Det gjorde at prisene ble deretter. Og med halvannenmeters-regel i Amsterdam gjorde at vi bestemte oss for å dra til Stockholm. Så avbestilte vi den, så nå blir det Göteborg.

Vil bli Oslos nest beste

Før neste sesong har han god tro på overlevelse i Obos-ligaen. En av grunnene er bedre miljø i gruppa enn sist. En annen er profesjonaliteten i hele klubben. Nå er det videoanalyse og nøye forberedelser til hver eneste kamp.

– Jeg mener helt seriøst at hvis vi beholder flesteparten av de som er der nå, greier å ta nye steg og forsterke på noen plasser, så er en sjuende, åttendeplass innenfor rekkevidde.

– Da kan dere bli Oslos nest beste lag?

– Det er jo målet. Helt klart.

Nå er det bare en eneste kamp igjen. En helt ubetydelig bortekamp mot Fram Larvik søndag når siste runde i 2. divisjon spilles. Kampen er viktigst for Fram, som kjemper for å overleve.

– Vi har fortsatt noen festligheter å gå gjennom. Vi får ta det som det kommer. Men vi kommer til å ta kampen seriøst. Det gjør vi.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

Mer fra Dagsavisen