trikkeligaen

Lyn-talent klar for italiensk klubb

17 år gamle Jesse Yaw Boateng-Gyamfi er klar for den italienske klubben SPAL. Han beskriver det hele som et eventyr.

Boateng-Gyamfi har denne sesongen spilt sju kamper for Lyn 2 i 4. divisjon og sju kamper for Lyn sitt juniorlag i Interkrets B avdeling A. 2004-modellen har i tillegg trent med A-laget den siste tiden og har sittet to kamper på benken, så at han er et talent er det ingen tvil om.

Men at han nå på lørdag skal reise ned til Italia og spille for SPAL de neste årene hadde nok få sett for seg. Midtstopperen forteller at hele prosessen har gått veldig fort.

Det var LFM som første meldte om nyheten på Facebook:

– Det hele startet med at flere folk hadde lagt merke til meg på kamper. Så var det en rådgiver jeg hadde kontakt med som hadde sagt at SPAL hadde vært interesserte. De kontaktet Lyn og ba meg komme ned på et treningsopphold. Der var jeg for to ukers tid siden. Jeg trente først med U18-laget i to dager, før jeg ble flyttet opp til U19-laget, forteller han til Dagsavisen.

– Det var veldig kult å være der og trene. Det var en ny opplevelse. Tempoet var høyt, nivået var høyt og intensiteten var høy.

Skal fortsette med skolegang

Etter å ha gjort sakene sine bra på prøvespill, tok SPAL kontakt med Lyn.

– Jeg fikk høre at de ville signere meg ganske rett etter at jeg kom hjem. Det var en veldig kul beskjed å få, men jeg ble sjokkert. Ting har gått veldig fort. Men det er noe jeg gleder meg til.

Han forteller at han reiser ned lørdag morgen for å starte sitt nye liv. Unggutten går til daglig på toppidrettsgymnaset NTG i Bærum og kommer til å fortsette med skolegangen online.

– Jeg blir fulgt opp med skolegangen fra NTG, noe jeg setter pris på. Det blir spennende.

På spørsmål om hvordan han selv vil beskrive seg som fotballspiller, svarer han:

– Jeg er en ganske høy (1.90) og aggressiv midtstopper som er god teknisk og god til å spille opp i mellomrom. Jeg må bli enda bedre fysisk og en større ledertype på banen for å ta ytterligere steg.

Vil bli proff

Han har trent med A-laget den siste tiden og vært på benken i de to siste kampene, men ikke fått spilletid. Jesse startet fotballkarrieren i Oppsal da han var seks år, og spilte i klubben til han var 13 år.

– Utviklingen har gått i riktig retning for meg, selv om det var kjedelig å ikke komme inn for A-laget da jeg var med på benken. Jeg har lært mye mens jeg har vært med dem.

– Hva vil du med fotballen?

– Målet er å bli proff og leve av det. Jeg vil spille for Dortmund en dag, men først ta steg og utvikle meg med SPAL. Ting kommer ikke over natten, så jeg skal fortsette å trene hardt fremover. Det er et stort steg å gå fra Lyn sitt juniorlag til SPAL, men jeg ser på det som en veldig god mulighet til å utvikle meg. Det er veldig bra trenere, et bra anlegg og mange gode spillere der.

Han forteller at det blir en kombinasjon av å spille med U18- og U19-laget til SPAL.

– Det er jo et eventyr, det er det.

Full av lovord

– Jeg har alltid sett på Jesse som en spennende spiller. Han har en enorm ro og veldig god fysikk. At han har noe ved seg er det ingen tvil om. Det har vi sett lenge.

Det sier Svein Roger Pettersen, som har vært Jesses fotballtrener på NTG. Han forteller at han snakket med den ferske SPAL-spilleren etter at han fikk et tilbud fra klubben.

– Jeg hadde en god prat med Jesse for en ukes tid siden. Vi snakket om at det var en spennende mulighet, selv om det ikke er gitt hva det smarteste er å gjøre for Jesses del. Vi i NTG anbefaler aldri å gjøre det ene eller det andre, men vi har vært gode sparringpartnere i denne situasjonen.

Han mener det er en god erfaring og opplevelse for Boateng, både som menneske og som spiller, uansett hvordan det går i Italia.

– Det er jo et sinnssykt trangt nåløye å ta steget fra akademi til A-stall, men om han ikke klarer det, er det jo ikke bortkastet uansett. Han kommer til å lære masse og utvikle seg.

Pettersen trekker fram Vajebah Sakor som et annet eksempel på en spiller som reiser til et italiensk akademi som ung. Sakor var et kjempetalent i Asker før han reiste til Juventus. Der trente han med A-laget og dannet en midtbaneduo med Andrea Pirlo på treninger, men fikk aldri sjansen for A-laget. Nå er han innbytter i Brann.

– Jeg vet at Jesse og hans folk har diskutert godt og tygget lenge på dette. Det er mange ting han må tenke gjennom. Han er midt i et skoleløp og vil fullføre skolegangen, noe NTG hjelper han med. Det ville vært kjipt å avslutte skoleløpet midt i. NTG har god erfaring med å følge opp unge som spiller i utlandet, sier han og peker på nåværende spillere som Antonio Nusa (Club Brügge), Kristian Arnstad (Anderlecht) og August Frobenius (Sporting Lisboa).

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen