trikkeligaen

VIF-talentet om koronaplagene: – Som å puste gjennom et sugerør

Brage Skaret har endelig lagt en frustrerende sykdomsperiode bak seg. Torsdag starter 19-åringen sin første kamp i Eliteserien siden juni.

VALLE (Dagsavisen): Skaret pådro seg koronaviruset i mars, og har lenge slitt med ettervirkningene. Men midtstopperen fikk en omgang i 2-1-seieren mot FK Haugesund sist, og på grunn av Ivan Näsbergs skade får han etter alle solemerker spille fra start borte mot Sarpsborg torsdag kveld.

– Kroppen føles bra. Jeg har fått en del kamper i det siste, både med rekruttlaget og på U-landslagssamling. Det kjennes bra ut. Jeg ser fram til Sarpsborg-kampen, sier han til Dagsavisen.

Skaret legger ikke skjul på at det har vært et utfordrende halvår for ham.

– Det som har skjedd, er at jeg har hatt ettervirkninger som har gått ut over lungene og formen generelt. Jeg har generelt følt meg mye sliten. Jeg har prøvd meg litt i kamp tidligere, men så har lungene bare «kollapset» etter noen få minutters spill, forklarer han.

Hendene på knærne

Det har vært krevende og slitsomt mentalt å kjenne på at ting ikke har fungert ute på banen.

– Det har vært litt sånn som å puste gjennom et sugerør. Du tar liksom et par sprinter i starten, og så kjenner du at lungene ikke får nok luft. Man må ned og ta hendene på knærne etter 15 minutter. Da kjenner man at et eller annet er galt. For sånn har man ikke hatt det før, og sånn skal det heller ikke være. Så det har vært veldig frustrerende. Og en ny opplevelse. Jeg har aldri hatt det sånn, sier 19-åringen.

Men nå har pilen pekt riktig vei en god stund.

– Jeg ble smittet i midten av mars, så det begynner å bli en stund siden. Men det har heldigvis gradvis blitt bedre, med medisiner og ting som har behandlet dette. Folk responderer forskjellig på korona. Så da ble det slik for meg, sier han.

Vålerenga-trening på Intility Arena onsdag.

Selve sykdommen opplevde han ikke som veldig ille.

– Det gikk ganske greit da jeg ble smittet. Jeg ble lett forkjølet. Det var jo en tid der man testet seg mye. Hadde det vært en vanlig tid, så hadde jeg ikke tenkt noe på det. Det var litt rart, for jeg følte meg egentlig ganske bra – jeg var bare litt tett i nesen. Så tok jeg testen, så kom det overraskende svaret. Jeg kom meg greit gjennom den perioden, og var ikke særlig syk. Men så tenker man at man skal gjennom en tidagersperiode og så skal alt være bra. Men slik ble det ikke for meg, forklarer Skaret.

– Frustrerende?

– Veldig frustrerende. Du prøver å finne årsaken, finner liksom ikke noen svar. Så er det så få studier på disse koronagreiene, så det er vanskelig å si noe med hundre prosent sikkerhet. Men nå har jeg blitt bedre og bedre, så det har vært befriende å slippe den frustrasjonen.

Fagermo om skadene

Nå er formen snart helt på topp igjen, forsikrer han.

– Jeg begynner å komme opp mot 100 prosent nå, sier Skaret.

Vålerengas Brage Skaret føler seg endelig bra igjen etter koronaen. Her på Intility Arena.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo er fornøyd med at 19-åringen er klar til dyst. Spesielt siden Ivan Näsberg, som måtte ut mot FKH, sliter med en skade.

– Brage Skaret har vært gjennom en tøff prosess etter koronagreiene. Han har slitt med lungene. Vi har måttet bytte ham ut av og til, for han har ikke fått puste ordentlig. Men han er heldigvis mye bedre nå. Da er det naturlig at han spiller mot Sarpsborg, sier Fagermo til Dagsavisen.

Henrik Bjørdal fortsetter trolig som vikar på høyrebacken mot sarpingene.

– Christian Dahle Borchgrevink er bedre i kneet, men er likevel ikke klar ennå. Jeg håper han rekker kampen mot Lillestrøm neste helg, opplyser Fagermo.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Ivan Näsberg kan også miste søndagens kamp mot Brann, men VIF-treneren håper å ha ham tilbake mot Lillestrøm.

Sarpsborg har vært i stigning formmessig, men Fagermo bekymrer seg ikke nevneverdig over det.

– Vi er i form selv. Vi får bare kjøre på der borte, sier VIF-treneren.

– Hva forventer du av Sarpsborg?

– De spiller med fem bak, sannsynligvis som veldig mange lag gjør nå etter hvert. Det er veldig kjedelig fotball, dessverre. Det synes i hvert fall jeg. Det er ikke akkurat offensivt. Men de er bra til å kontre, og de er «tunge». Så vi må stå imot kontringene deres. Og så må vi ta vare på sjansene våre, sier Fagermo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen