trikkeligaen

Fagermo skulle gjerne hatt supporterne igjen på tribunen, men: – Har full forståelse

Dag-Eilev Fagermo forstår Vålerenga-supporteres avgjørelse om å forlate tribunen tidlig i kampen mot Haugesund, i protest mot klubbens anbefaling om å innføre VAR i Eliteserien.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): – Jeg har full forståelse for deres måte å vise at de ikke er fornøyd med dette her og prosessen som har vært.

Det sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo i mediesonen etter å ha vært vitne til at flere VIF-supportere forlot tribunene i første omgang. Både medlemmer i supportergruppene Klanen og Ikaros gikk ut av Intility Arena på tidspunktet 19:13, i protest mot klubbens anbefaling og uttalelse om å innføre videodømming og VAR i Eliteserien fra 2023.

– Heldigvis har vi ytringsfrihet i Norge, og det er et sterkt virkemiddel å forlate tribunen. De har jo en enorm kjærlighet for Vålerenga som klubb, og jeg har forståelse for at de tar sterke virkemidler i bruk for å vise at de ikke er fornøyd med dette her. Jeg synes det er en fin måte å gjøre det på, men jeg skulle selvfølgelig gjerne hatt dem her. En stor del av den ståtribunen “Østblokka” blir jo tynna ut, og de er råe til å heie fram laget og lage liv når de er der, sier Fagermo.

«VAR DET VERDT DET» var ett av flere banner som ble hengt opp på ståtribunen "Østblokka" under kampen mellom Vålerenga og Haugesund. Flere supportere forlot arenaen i protest mot innføringen av videoassistert dømming fra 2023.

VIF-treneren er selv for innføring av VAR av den ene grunn at han tror det er uunngåelig og at norsk fotball ikke har noe annet valg dersom toppfotballen i Norge skal henge med i utviklingen av Fotball-Europa. Det forklarte Fagermo overfor Dagsavisen tidligere denne uka.

Vålerenga snudde 0–1 til 2–1 og slo Haugesund hjemme etter at protesten foregikk i første omgang. Spilleren som var aller mest sentral og involvert for hjemmelaget, Osame Sahraoui, synes det var synd at flere VIF-tilhengere dro tidlig før pause.

– Jeg fikk det ikke med meg helt da det skjedde, men det var så klart veldig synd. Jeg skjønner dem, men samtidig skjønner jeg dem ikke, sier Sahraoui.

VIFs offensive juvel trodde først at supporterne dro fordi Vålerenga spilte dårlig i første omgang, men etter å ha blitt forklart grunnen for protesten sier han følgende:

– Det er opp til de som bestemmer å avgjøre om vi skal ha VAR her eller ikke. Vi fotballspillere får nesten ikke bidratt i noe, for vi er på en måte bare statister. Vi spiller og gjør vår greie, så er det opp til dem på toppen å bestemme, sier 20-åringen.

Personlig vet han ikke om han ønsker VAR i Norge.

– Det har sine positive og negative sider.

– Vil du ha det innført i Eliteserien?

– Ja og nei, jeg vet ikke helt. Det er det samme for meg, egentlig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om VAR:

VAR (Video Assistance Referee)

VAR, eller videodømming, er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper. VAR blir utført av videodommere som vanligvis sitter i et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.

VAR ble første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i VM for menn i 2018, men utprøvd første gang i den øverste divisjonen i Nederland i 2012–2013-sesongen.

Norsk Toppfotball ønsker å innføre VAR i Eliteserien fra 2023 etter et styremøte mandag.

---






Mer fra Dagsavisen