trikkeligaen

27-åringen som snur Grorud

Det så fryktelig mørkt ut for Grorud på seinsommeren. Nedrykket trua og treneren ble sparka. I stedet for å hente en meritert trener pekte klubben på den 27 år gamle assistenten. Møt Johan Gjønnes Nilsen.

I år har Grorud fått mye oppmerksomhet på grunn av TV2-serien Grorud Underdogs. Serien forteller historien om siste halvdel av fjorårssesongen for Obos-klubben. Vi ble kjent med flere av spillerne, fra den unge og lovende Omar Bully til veteranen og ledertypen Faysal Ahmed. Og ikke minst hovedtrener Eirik Kjønø, sørlendingen som greide å få laget til å holde sammen og holde moralen på topp sjøl med svært små ressurser og nederlagsspådommer fra ekspertene.

Ikke for å spoile, men klubben redda så vidt plassen i en siste, superdramatisk kamp borte mot Lillestrøm. Men etterpå forsvant trener Eirik Kjønø til Stabæk. Inn kom en ny trener, Aksel Bergo, men etter en dyster tapsrekke og tabellplassering godt under streken forsvant også han i slutten av august.

Assistenten fra Sørlandet

Så hva gjør man? Henter inn en eks-spiller som kan skaffe guts og medieoppmerksomhet? Finner en erfaren trener som kan ta sjansen på en klubb som ligger an til å rykke ned fra Obos-ligaen? Nei, Grorud gikk for den minst tabloide løsninga av alle: De ansatte assistenten.

Johan Gjønnes Nilsen er bare 27 år. Han har aldri spilt toppfotball, men ble rekruttert til klubben av gamletrener Eirik Kjønø, fordi han snakka sørlandsk i kantina på Idrettshøgskolen. Som Kjønø er nemlig Gjønnes Nilsen fra området rundt Kristiansand. Og så enkelt kan livet være iblant.

På Dagsavisens podkast om Oslo-fotball, «Trikkeligaen», kan du denne uka møte Gjønnes Nilsen og med egne ører få merke hvor likt han låter som forgjenger Kjønø.

Der snakker han ut om livet i Grorud, hvordan han fikk jobben, og hvordan det har vært å få en svært etterlengta opptur i dalen. Etter trenerskiftet tok det nemlig litt tid før han fikk skikkelig orden på ting. Men så løsna det, med tre seire på rad. For første gang i klubbens Obos-ligahistorie. Du kan høre hele intervjuet ved å søke opp Trikkeligaen der du finner podkaster, eller lytte i en boks nederst på denne sida.

Har solgt og beholdt spillere

– Vi har hatt noe uforløst over oss i nesten hele år. Vi var jevne i alle kamper, men bikka det ikke helt vår vei. Vi har gjort noen justeringer i spillet. Men mest av alt har vi satt et voldsomt fokus på gjengen som er der. At vi gjør dette sammen. De 11 som spiller, de som er på benken, og de som ikke er i tropp en gang. Vi har alle ansvaret og muligheten til å holde klubben oppe. Vi er gode nok til å være i Obos-ligaen, sier Gjønnes Nilsen.

Klubben er i den snodige situasjon at selv om de er langt nede på tabellen har de flere av ligaens mest attraktive spillere på laget. Toppscorer Oscar Aga er solgt til svenske Elfsborg, men spiller for Grorud nå ut denne sesongen.

– Han er den beste spissen i Obos-ligaen. Suveren toppscorer, og det er veldig få mål han skårer som er ferdigskåra. Vi vet, og spillerne vet at får han ballen så blir det farlig, skryter Gjønnes Nilsen.

Nogen lunde det samme gjelder den 18-årige midtbanespilleren Christos Zafeiris. Han er solgt til FK Haugesund, men leid ut til Grorud for resten av året.

Christos Zafeiris og Oscar Aga jubler sammen etter 2-1-scoringen mot Jerv, der førstnevnte assisterte sistnevnte.

– Er det en fare for at de spiller med huet et annet sted?

– Jeg skjønner at folk tenker det. Men både Oscar og Christos har et veldig tydelig ønske sjøl om at de vil være i klubben ut sesongen. De utsetter sitt neste nivå i et halvt år for å hjelpe klubben. Det bidrar positivt inn i gruppa. Sånn er det i Grorud, når spillere blir for gode for oss, da må vi selge de. Det er en del av vår mulighet til å lykkes som klubb.

– De har egeninteresse i å holde Grorud oppe fordi de har blitt så glad i klubben.

– Hva skal til nå for å redde plassen?

– Vi må vinne minst to kamper til. Da har vi tredve poeng. Det kan holde. Men jeg tror 33, da er vi sikre. Men det er neste kamp hele tida.

Høyre-fortid

I intervjuet innrømmer også Gjønnes Nilsen sin mørke fortid. Morfaren var KrF-politiker, og selv har han vært leder i Kristiansand Unge Høyre.

– Det stemmer.

Du kommer fra det blide, pietistiske Sørlandet, og var tilogmed Unge Høyre, og ender som leder i Grorud, det er litt overraskende?

– Ja, det er kjempeoverraskende. Jeg er ikke politisk aktiv lenger nå, det var mer gøy å drive med fotball. Jeg ser ikke for meg en politisk karriere, nei.

– Men du er fortsatt tilhenger av nivådeling i skolen og firerkrav i matte?

– Vi må gjøre alt vi kan for å få maksimalt ut av potensialet til mennesker. Folk trenger ulike utfordringer. Jeg må behandle spillerne mine likt i forhold til regler, men jeg må møte de på forskjellige plan og gi de ulike typer tilbakemeldinger og utfordringer. Og det mener jeg også bør gjelde i skolen.

– Går det mye i politikk på Grorud? Speakeren er Arbeiderparti-mann og brukte Ap-partytelt i andre divisjon når det regna litt?

– Ja, vi har heldigvis fått oss en sponsor som hjelper oss med telt på kampdag. Vi så jo ut som om det var Grorud Arbeiderparti som spilte kamp. Haha.

Overtidsminuttene var lange og smertefulle for Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen, som endelig kunne innkassere sin første trepoenger på hjemmebane onsdag.

Håper på å fortsette

– Hva slags følelser har du til Grorud som klubb og Groruddalen?

– Begge har gjort et veldig, veldig inntrykk på meg. Da jeg tok over fjortenårslaget var det veldig spesielt. Du blir kjent med dem, og jeg merka at de har en helt annen oppvekst enn det jeg har hatt. Med helt andre problemstillinger. Å bli kjent med mennesker med en så ulik bakgrunn har vært helt fantastisk. Jeg elsker kulturen og driven hos de som er her. De vil virkelig få til ting. Jeg trives veldig.

– Så du blir igjen?

– Ja, det får vi se. Jeg har fått ansvaret ut sesongen i år. Min ambisjon er å gjøre det så godt at jeg får tilbud om å fortsette som Grorud-trener.

– Det har gitt mersmak?

– Ja. Klubben kan sikkert finne mer meriterte og mer erfarne trenere enn meg. Det er ikke så veldig vanskelig. Men til å lede Grorud akkurat nå tror jeg at jeg passer veldig fint.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen