trikkeligaen

Vålerenga-supportere reagerer på klubbens anbefaling om å innføre VAR i Norge: Slik svarer Fagermo

VIF-treneren mener det er uunngåelig å innføre VAR i Eliteserien. Henrik Bjørdal forstår VIF-fansens frustrasjon rundt klubbens anbefaling.

VALLE (Dagsavisen): Mandag kom nyheten om at interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball ble enige om å si ja til VAR i Eliteserien. Det ble avklart etter styremøtet med samtlige toppklubber i Norge (fra Eliteserien og OBOS-ligaen), hvor Lillestrøm var eneste motstander.

Onsdag kom Vålerenga Fotball Elites styreleder Tuva Ørbeck Sørheim med en uttalelse til VIFs hjemmesider om klubbens positive innstilling til innføring av VAR i Eliteserien.

– Som klubb anbefaler vi at man følger innstillingen om å innføre VAR i Eliteserien fra 2023. Fokuset må være på det sportslige, og dette veier tyngst for oss, innledet Sørheim til Vålerengas nettsider.

Anbefalingen fra Vålerenga har fått flere av klubbens supportere til å reagere i sosiale medier. Spesielt på Twitter har flere uttrykt misnøye rundt uttalelsen og innstillingen om å innføre VAR i norsk toppfotball.

Fagermo: – Gode argumenter imot

VIFs hovedtrener Dag-Eilev Fagermo er også positiv til innføringen av VAR i Eliteserien.

– Grunnen til at jeg er for VAR, er at vi ikke har noe valg. Fotballutviklingen går den veien, akkurat som all annen idrett utvikler seg. Man kan ikke hoppe vanlig hoppstil lenger for å vinne i skihopp, det er V-stil som gjelder. VAR har kommet flere steder i Fotball-Europa allerede, og kommer til å gjelde over alt. Da må vi være med i fotballens utvikling her i Norge, og det er det eneste argumentet for, sier Fagermo til Dagsavisen.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo på torsdagens trening.

Selv om treneren mener det er viktig for Eliteserien å ta i bruk VAR, ser han også de som er imot innføringen sine argumenter.

– Jeg synes Erling Rostvåg (Talsmann i Klanen, journ.anm.) hadde veldig gode argumenter imot. Samtidig tror jeg mange av motargumentene blir borte etter hvert som VAR blir enda bedre utviklet, sier han.

Rostvåg uttalte blant annet til Dagsavisen i september at det heller burde blitt brukt midler på andre tiltak enn VAR for å hjelpe dommere i Norge.

VAR-samtaler i spillergruppa

Før Henrik Bjørdal kom til Vålerenga i fjor høst, spilte han en sesong med VAR i Zulte Waregem og Jupiler Pro League.

– Så lenge det ikke tar lang tid for dommer og VAR-rommet å avgjøre situasjonene, så er jeg fornøyd med VAR. Det er det inntrykket jeg fikk etter å ha spilt med det selv. Jeg tror også at det er såpass godt utviklet nå i de internasjonale seriene at så lenge det er på stell når det kommer hit, er jeg fornøyd med det, sier Bjørdal.

Henrik Bjørdal er positiv til VAR, så lenge det ikke medfører lang ventetid. Her er han i aksjon på torsdagens VIF-trening.

Midtbanespilleren forteller om at VAR har vært diskutert internt i spillergruppa etter kontroversielle dommeravgjørelser i løpet av sesongen, og sikter blant annet til søndagens uavgjorte kamp borte mot Rosenborg. Her følte både RBK og VIF seg snytt for seieren etter flere mye omdiskuterte situasjoner i kampen.

– Jeg tror flertallet i spillergruppa er for VAR. Ikke at jeg har snakket med så veldig mange om det, men vi har hatt noen situasjoner og kamper vi har følt oss bortdømt fra i år. Spesielt nå sist mot Rosenborg, er det klart at det blir litt snakk om VAR og dommere i gruppa. Det er klart at det kan jo gå begge veier, for oss og mot oss. Men alt i alt er det nok mest fair totalt sett med VAR, forteller den tidligere utenlandsproffen.

Mener supporterne burde vært involvert

– Synes du supporterne og Vålerengas medlemmer burde vært involvert i klubbens endelige anbefaling til Norsk Toppfotball?

– Ja, selvfølgelig. Til sjuende og siste er det supporterne som kommer og heier på oss. Hvis fansen vår mener VAR ødelegger opplevelsen på stadion, synes jeg det skal være oppe til diskusjon også. Så vet vi ikke helt sikkert hvem som mener hva, men selvfølgelig vil vi holde publikumstallet oppe, svarer Bjørdal.

– Forstår du at de reagerer?

– Absolutt, men jeg tror de er redd for at fotballen skal bli noe helt annet og at de vil bevare den som den er nå. Så tenker sikkert noen etter en kamp at de i dag skulle ønske vi hadde VAR, mens i andre kamper er de glad for at vi ikke har det.

Fagermo påpeker at det også er enighet blant VIF-supporterne om klubbens innstilling til VAR.

– Det er også splittelse blant fansen vår i den saken. Jeg har snakket med flere av våre supportere som er for VAR, i likhet som jeg har møtt andre som er veldig imot.

VIF-treneren forteller også om viktigheten av klubbens supportere, og trekker fram avstemning som en mulighet til at tilhengerne og medlemmene kunne ha bidratt i VAR-diskusjonen internt i klubben.

– Hvis vi ikke hadde hatt supportere, hadde vi ikke hatt noen klubb. Supporterne er hjertet av klubben i større grad enn hva laget er. Spillere og trenere kommer og går, det gjør ikke supportere. Så for å få et klart og enkelt ja eller nei til VAR blant dem, kunne vi hatt en avstemning. I en så stor supporterskare som Vålerenga har, vil det være splittelse i flere saker, sier Fagermo.

– Avstemning kunne vært et alternativ for å få med supporterne i diskusjonen, altså?

– Det må du nesten ta med klubbledelsen og styret, men ja. Det kunne vært det, svarer Fagermo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om VAR:

VAR (Video Assistance Referee)

VAR, eller videodømming, er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper. VAR blir utført av videodommere som vanligvis sitter i et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.

VAR ble første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i VM for menn i 2018, men utprøvd første gang i den øverste divisjonen i Nederland i 2012–2013-sesongen.

---