trikkeligaen

Kan sikre opprykket på første forsøk: – Ser ikke for meg trenerkarriere utenom Grei

Petter Jacobsen Severeide tok over som hovedtrener for Grei før sesongen, og i sin aller første trenerjobb kan det i kveld bli opprykk på direkten. – Det har vært mer utfordrende enn jeg trodde.

Etter nedrykket i 2019 fra avdeling 2 i 3. divisjon, ble forrige sesong avlyst for Grei. Dermed er årets sesong det første forsøket på å rykke tilbake opp fra 4. divisjon, og med seier i tirsdagens kamp borte mot Oslojuvelene sikrer Grei opprykket. Med 27 poeng på de første 11 kampene, trenger laget seier enten i kveld eller i neste ukes hjemmekamp mot Ready 2.

– Så enkelt er det, og samtidig er det ikke så enkelt likevel. Vi vet at Oslojuvelene borte blir en tøff kamp, og samtidig vet du aldri hva Ready stiller med på andrelaget sitt i siste serierunde. Vi har gode muligheter til å sikre opprykket, og må være såpass offensive å si at vi bør klare det, men det er to tøffe kamper slik at vi ikke kan ta noe for gitt og må gi alt for å nå målet, sier trener Petter Jacobsen Severeide før den første av to skjebnekamper.

Var aldri nervøs som spiller

Etter å ha spilt de siste sesongene av en spillerkarriere i Kongsvinger, Vard, Nest-Sotra, Ull/Kisa, Drøbak-Frogn, Frigg, Funnefoss/Vormsund avsluttet han karrieren med to sesonger i Grei før han la opp etter 2018-sesongen. For andre gang.

– Jeg hadde en kompis som spilte for Grei, som jeg ble kjent med da jeg var i Vard. Jeg hadde egentlig lagt opp, men takket ja til å være med Grei i 4. divisjon. Det endte med opprykk det første året, og etter én sesong for Grei i 3. divisjon la jeg opp igjen. Deretter kom muligheten for å ta over som trener før denne sesongen, og selv om jeg ikke var helt sikker på om jeg skulle ta den muligheten, angrer jeg ikke på det nå, forteller Severeide til Dagsavisen.

Med seg fikk han Kristian Strandhagen som assistent, som han beskriver som rolig og sindigere enn han selv, med et klokt fotballhode.

– Kristian er kjempefin å diskutere fotball med, og vi har utgjort et veldig bra team sammen i år. Trenerjobben har nemlig vært mer utfordrende enn jeg trodde, da det er så mye mer jobb som legges ned enn du kan tenke deg. Det tar veldig mye av hodet og tiden din i hverdagen, men samtidig gir det meg det ekstra «kicket» jeg har savnet siden jeg la opp, sier han og fortsetter:

– Før da jeg spilte var jeg aldri nervøs før kamp, men nå er jeg nervøs hver uke. Du har et helt annet ansvar for alt som skjer, samtidig som du selv ikke kan bidra med noe ute på banen, sier Severeide som legger til at han er kjempeglad for at han ble gitt denne muligheten.

Stort fotballengasjement

Engasjementet for fotball har alltid vært der, og han medgir at de timene han ikke bruker på Grei så går det også en del timer med til annen fotball.

– Til min frues fortvilelse ser jeg mye på fotball utenom også. Jeg får med meg det meste av norsk 1. divisjon, og følger fortsatt med på Vard siden søskenbarnet mitt er assistent der. Siden alle spiller samtidig i vår divisjon er det vanskelig å få sett så mange kamper, men jeg prøvde meg på Kolbotn-Holmlia her en dag, bare for å finne ut at den var utsatt da jeg kom fram til Kolbotn. Da var det bare å kjøre hjem igjen med uforrettet sak, sier Severeide og ler.

Han liker å se så mye fotball han kan, spesielt nå som trener for Grei. Både for å se andre lag, lære mest mulig og for å se på andre spillere i divisjonen og i markedet rundt.

– Det finnes mange gode spillere i 4. divisjon også, og hvis vi rykker opp kan det jo hende at noen av de spillerne ønsker å spille for oss i divisjonen over. Frigg får masse gode spillere fordi de ligger sentralt til i byen, og det var litt av grunnen til at jeg også spilte ett år i Frigg. Vi holder til litt utenfor sentrum, så vi må være ekstra gode på det som er gratis, og dugnaden rundt. Det gode miljøet i Frigg, og opplegget rundt trening og kamper gjør at vi også har mange gode spillere hos oss nå, sier han.

Lovpriser Greihallen

Det er også én ting som han selv setter veldig stor pris på, og som han både tror og håper kan bidra til å vippe noen spilleres avgjørelser deres vei. Det er den nyåpnede Grei-hallen.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt hvor viktig den hallen kommer til å bli for oss, og for hele Grei, gjennom året. Alle vet hvordan det er i januar/februar og skulle gå på trening i snø og minusgrader, og det at vi kan få noen økter inne i den hallen der inne tror jeg kan bidra i vår favør. Samtidig vil det være bra for oss også, at vi kan bruke hallen til å terpe på ting som krever at man står litt mer i ro, der er vi kjempeheldige, forteller Severeide.

Men før de både kan nyte fordelene av hallen, og eventuelt forsterke laget, må de selv fullføre jobben ute på banen og få Grei tilbake i divisjonen Severeide mener de hører hjemme.

– Det har vært en veldig rar sesong for oss, og mange i divisjonen vår tror jeg, da vi bare spiller en halv sesong. Det betyr at du ikke kan gå på mange poengtapene før sesongen er over, og det visste vi da vi i januar satte direkte opprykk som målet for sesongen. Vi visste at det kom til å bli veldig tøft, men nå er det opp til oss å fullføre sesongen og nå det målet, sier han.

Grei har inngått en treårig samarbeidsavtale i første omgang med Obos, og skal utvikle arrangementer sammen som kan holdes inne i fotballhallen.

Usikker på veien videre

Med ni seiere og to tap har sesongen stort sett godt bra, men etter fire strake seiere i innledningen kom det to tap på tre dager mot Nesodden og Manglerud Star der Grei tapte hele 7–1 mot MS. Da måtte den ferske trenerduoen gå i seg selv.

– Vi hadde den uka der vi tapte for Nesodden og Manglerud Star, som ble siffermessig veldig stygt. Etter den kampen bestemte vi oss for å ta noen grep, både for å vise at her skjer det noe og for å justere på småting som måtte rettes opp i. Etter det viste gutta virkelig hva som bor i dem med fem strake seiere, og en målforskjell på 20-6, sier han og utdyper:

– Vi jobbet mye med forsvarstreerens orientering i egen boks. Både mot MS og tidligere i sesongen har vi slippet inn mål etter hurtig innlegg der det har blitt mye «ballwatching» og løp mot egen boks. I tillegg justerte vi på sonene på defensiv dødball, og de små grepene gjør at vi har sluppet inn færre mål og er mye tryggere i de samme situasjonene nå, forklarer han.

I 2019 startet Grei opp et løkkefotballprosjekt, der de stiller med bane, baller og annet utstyr til de som ønsker å benytte seg av banen. Det blir nå flyttet inn i hallen.

Selv om det skulle bli opprykk, og alt det fotballen betyr, insisterer han likevel på at han ikke har noen store trenerambisjoner utover Grei. Severeide er sågar usikker på om han blir med neste sesong.

– Jeg er litt usikker på om jeg får det til å gå opp, men vi får ta det når denne sesongen her er ferdig. Vi har enda ikke nådd målet, og har to tøffe kamper igjen. Når det er sagt synes jeg det er veldig moro, og selv om det er veldig tidkrevende, håper jeg å bli med Grei videre. Men noe trenerkarriere utover Grei tror jeg ikke på.

– Hva med å føre Grei til Eliteserien da?

– Haha, ja. Det måtte bli det i så tilfelle, sier Severeide og ler.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen