trikkeligaen

Kwaraseys nye fotballeventyr: – Vil bryte de usynlige grensene i Oslo

Tidligere Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey (33) har funnet en ny lidenskap i FC Oslo. Han fokuserer kun på sin nye oppgave, men vil heller ikke lukke døren helt for å fortsette som spiller.

I august i fjor forlot en skadeplaget Kwarasey Vålerenga, til tross for at kontrakten hans i utgangspunktet løp ut 2020-sesongen. Klubben uttalte at man heller ville satse på Kristoffer Klaesson og Kjetil Haug.

Siden har det vært stille fra 33-åringen. Han er nå trener for Gamle Oslo, som klubben selv omtaler som FC Oslo, i 4. divisjon – en klubb som har to strake opprykk bak seg. Der har han vært involvert siden 2017, men nå som A-lagstrener. Men er han helt ferdig som spiller?

– Jeg har aldri sagt at jeg har lagt opp, og føler heller ikke noe behov for å si det, innleder Kwarasey til Dagsavisen.

– Men jeg har utfordringer med kroppen, som jeg ikke fikk bukt med da jeg var i Vålerenga. Jeg har jobbet sakte, men sikkert med det. Men jeg merker jo at det vil være tøft å leve som toppidrettsutøver med den ryggen jeg har akkurat nå. Det hadde vært tøft å trene hardt hver eneste dag. Siden jeg dro fra VIF har jeg bare konsentrert meg om å bli frisk, og om å bygge lag i FC Oslo. Jeg har vært heldig som har fått spille fotball noen år, så jeg har ikke kniven på strupen – jeg trenger ikke en ny jobb med en eneste gang, sier keeperen, som har UEFAs B-trenerkurs og sier han henter inspirasjon fra tidligere trenere som Avram Grant, Ronny Deila og Dag-Eilev Fagermo.

Adam Larsen Kwarasey gir instrukser på FC Oslo-trening.

Deila-inspirasjon

Kwarasey foretrekker en spillestil der laget hans dominerer, men går heller ikke av veien for «primitiv fotball». Alt handler om å finne en måte å vinne på, som han selv sier.

– Jeg har lært veldig mye av Ronny Deila, som jeg vil si er den treneren som har betydd mest i min karriere, forklarer Kwarasey.

Dagsavisen skrev onsdag om opprykksstriden i 4. divisjon, der Gamle Oslo gikk på et knepent 1-2-tap mot Grei. Opprykk i år blir dermed vanskelig.

– Vi følte oss trygge på å slå Grei elleve mot elleve, men vi fikk rødt kort tidlig. Det røde kortet gjorde det vanskelig, men sånn er det – fotballen er brutal. For oss er det uansett ikke noe problem. Vi skal fortsette å jobbe, og har to opprykk på rad bak oss. Selvfølgelig hadde det vært moro å klare det for tredje gang, men dette er ingen krise. Vi skal bygge klubben i år, og så skal vi være enda bedre neste år. Vi skal være klare for, ikke bare 4. divisjon, men enda mer i årene som kommer, sier Kwarasey.

FC Oslo-spiller Morten Wenaas i aksjon i 4. divisjon.

– Hva er ambisjonene for FC Oslo?

– Det høres litt ut klisjéaktig ut, for det er brukt mye, men ambisjonen er å være en klubb som er litt for alle, da. Det er ikke til å legge skjul på at fotball er en dyr sport i Norge. Jeg synes det er trist, fordi det er veldig mange, i hvert fall på den kanten jeg kommer fra, som ikke har mulighet til å la barna sine satse. Det er blitt sånn at du må ha penger for å satse, og det blir feil i en sport som fotball. Fotball skal ikke koste ti-femten tusen kroner i året. Jeg blir irritert bare av å tenke på det. Jeg har seks søsken selv, og hadde jeg vokst opp i dag hadde jeg aldri kunnet satse på fotball, sier 33-åringen.

Nå håper han på endring.

– I Grorud er de veldig flinke, de prøver å gi «kidsa» der en mulighet. Christiania Ballklubb, med blant andre Faysal Ahmed fra Grorud i spissen, liker jeg også veldig godt. Men man trenger flere sånne klubber. 12-årslaget vårt i FC Oslo tipper jeg er et av de billigste å spille for i byen. Vi er hundre prosent frivillige. Alt av kontingenter, dugnadspenger og sånt bruker vi på spillerne og utstyr til dem. Trenerne er også frivillige. De trener barna tre-fire ganger i uka, frivillig, selv om de har familier og sine egne ting å gjøre. Det er litt oss, det. Hvor langt opp vi skal prøve å ta det, får vi se på. Vi har en fantastisk hovedsponsor som støtter oss. Vi trenger flere sponsorer, men vi tar et steg av gangen. Vi skal håndtere de nivåene vi kommer på. Vi har taklet 4. divisjon på fantastisk måte, sier Kwarasey.

Midt i Oslo

Foreløpig spiller laget sine hjemmekamper på Bjølsen kunstgress. Treningene for A-laget foregår som oftest på Bryn-banen på Teisen. FC Oslo har også et andrelag, et Gutter 12-lag og et damelag. Sistnevnte trenes av tidligere Juventus- og landslagsspiller Ingvild Isaksen.

FC Oslos damelag på trening.

– Ideelt sett, hvor ønsker dere å ha hjemmebane på sikt?

– Hvis jeg kunne valgt fritt, ville jeg sagt midt i Oslo. I fotballforbundets registre heter vi Gamle Oslo, og hører til der. Men vi heter jo FC Oslo fordi vi ikke vil begrense oss. Vi ønsker å være en klubb for den nye generasjonen, sier han.

Kwarasey håper snart at klubben også offisielt kan hete FC Oslo.

– Årsaken til at vi ikke fikk lov til det med en gang, tror jeg er at det er så mange klubber som starter opp som faller fra etter kort tid. Så jeg tror ikke de ville at vi skulle ta et så «tungt» navn, men heller begrense oss til ett område. Men vi har lyst til å bryte alle disse usynlige grensene i byen her, hvor østkant møter vest. Det har ikke noe å si hvor du er fra. Vi har spillere fra Ullern, fra grensen til Bærum, fra Holmlia, fra Torshov, Grünerløkka, Trosterud, Tveita og så videre. Og fra Molde, sier han og ler.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen