trikkeligaen

Grugleder seg til å spille «drita viktige kamper» hver helg : – Er litt det idrett handler om

Kjelsås-trener Eivind Kampen kommer verken til å hente inn mentaltrenere, endre formasjon eller gjøre noe radikalt for å berge plassen. Nå, mer enn noen gang, er han opptatt av å holde hodet kaldt og stole på spillerne.

Før forrige sesong ble det snakket om opprykk til Obos-ligaen på Grefsen stadion. Koronasesongen endte med fiasko, og årets sesong har ikke vært stort bedre. Før de seks siste kampene er det bare målforskjellen som skiller Kjelsås fra å ligge på nedrykk, men med 18 poeng igjen å spille om er det ikke snakk om å trykke på noen panikknapp for Eivind Kampen.

– Fotballen blir ikke noe annerledes selv om det nærmer seg slutten av sesongen. Reglene er fortsatt de samme, og du må fortsatt score mer enn motstanderen for å vinne. Det er fort gjort å havne i panikkmodus fordi ting ikke går din vei, men vi vet hva vi kan på vårt beste og på vårt dårligste, sier Kampen til Dagsavisen.

Alt i egne hender: – Må prestere når det gjelder

Kjelsås-treneren sverger til status quo, og har verken satt opp et poengskjema eller blinket seg ut kamper som viktigere enn andre. Han kommer heller ikke til å forandre på noe, bare for forandringens skyld.

– Det er jevnt på tabellen, og mange kamper igjen å spille. Vi har spilt jevnt med de aller fleste lagene vi har møtt, så det er ingen grunn til å gjøre drastiske endringer. Det kan også forvirre spillerne, så nå gjelder det å holde hodet kaldt, fokusere på arbeidsoppgavene og være den beste utgaven av oss selv i hver kamp, sier Kampen.

Den første muligheten kommer hjemme mot Vard Haugesund på lørdag, i en serierunde der Kjelsås pluss deres to rivaler Nardo og Sotra i bunnstriden møter nummer 1, 2 og 3 på tabellen.

– På hjemmebane mener jeg mulighetene for å vinne mot Vard er gode. Jeg vet at vi kan vinne, og nå er det bare kule oppgaver som står foran oss. Vi får spille kamper som er drita viktige hver helg, og har alt i våre egne hender. Det er litt det idrett handler om, nemlig å prestere når det gjelder, forteller Kampen og fortsetter:

– Jeg juger hvis jeg sier at jeg ikke ville vært et annet sted høyere opp på tabellen. For mange av de spillerne hos oss som ønsker å spille på et annet nivå er det i sånne situasjoner du får vist fram hvem du er, og om du klarer å mestre det adrenalinrushet og presset vi har på oss. Det er litt synd at vi må sette oss selv i denne skvisen for å komme dit, men nå må vi takle det som best vi kan, sier han.

– Løsningen er ikke milevis unna

Kjelsås-treneren sier at de tar med seg mye selvtillit fra det faktum at de klarte å snu kampen hjemme mot Sotra fra 0–1 til 3-1, og at de ofte har vist seg å være gode når det virkelig gjelder.

– Seieren mot Sotra var veldig viktig, både for tabellen, men også for selvtilliten og trua i gruppa. Det å vite at du har det i deg, at moralen i gruppa er sterk og at vi viser at vi takler motgang gir oss en trygghet om at dette absolutt er mulig. Vi gjør det ikke enkelt for oss selv med å havne under, men vi har stor tro på egne ferdigheter til å komme tilbake, sier Kampen og fortsetter:

– Stemninga i laget er god, og vissheten om hva vi kan gjøre er der. Så er det opp til oss å gjenskape det litt oftere, og være der i 90 minutter, og ikke bare i øyeblikket du må.

Kampen mener Kjelsås har en del ting på plass i spillet som gir grunn til å være optimistiske.

– Jeg har ikke spesielt lyst til å snakke om sjansesløseri og at vi burde gjort det og det bedre. Vi henger ikke i tauene i noen av våre kamper, selv om vi sjelden dominerer heller, men vi skaper nok sjanser og løsningen er ikke milevis unna. Det er ikke sånn at vi må finne opp kruttet på nytt, men vi må fortsatt bli giftigere foran mål, erkjenner han.

Har slitt med å se et mønster

Tro det eller ei, med 33 innslupne mål så langt, så har Kjelsås hatt fokus på å være defensivt solide hele sesongen. Spesielt etter at Ole Erik Midtskogen kom inn, som har hjulpet laget med å omsette sjanser til mål.

– Det har lekket inn for mange mål i år, men det handler ikke om at vi har vært for offensive eller at vi bevisst har prioritert angrep over forsvar. Det har ikke vært noe mønster i problemene våre defensivt, som har gjort det mer utfordrende å løse. Som kollektiv har vi bare ikke vært gode nok til å forsvare oss, og det handler også litt om det offensive. Er du en massiv trussel gjennom hele kampen blir du også vanskeligere å angripe, så vi har bare ikke vært flinke nok, sier han.

Det er også en del av en større evaluering klubben holder på med.

– Vi er ganske sikre på at vi kan prestere bedre enn det vi har gjort de siste sesongene, og holder hele tiden på å evaluere det vi gjør. Vi har en skjør modell her på Grefsen, da vi ikke har mange millioner på bok og et stort støtteapparat rundt oss. Vi er en liten klubb på alle vis, er sårbare for skader, og har slitt mye under den lange koronapandemien. Det er mange som kan strekke hendene i været, men den evalueringen får vi ta etter sesongen. Nå konsentrerer vi oss om å berge plassen, sier Kampen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Disse kampene gjenstår for Kjelsås:

Lørdag 16. oktober kl. 15.00: Vard Haugesund (hjemme)

Torsdag 21. oktober kl. 16.30: Fløy-Flekkerøy (borte)

Mandag 25. oktober kl. 19.00: Odd 2 (borte)

Lørdag 30. oktober kl. 14.00: Skeid (hjemme)

Lørdag 6. november kl. 13.00: Levanger (borte)

Søndag 14. november kl. 13.00: Fløy-Flekkerøy (hjemme)

---


Mer fra Dagsavisen