trikkeligaen

Han scoret sist VIF tok tre poeng på Lerkendal: – Er det så lenge siden?

Søndag er det 5957 dager siden sist Vålerenga slo Rosenborg i Trondheim i serien. Men 2021 kan være året for å bryte nok en vond statistikk.

27. juni 2005, Lerkendal stadion. Morten Berre blir tomålsscorer, Ardian Gashi scorer ett. Vålerenga vinner 3-2 i Trondheim i daværende Tippeligaen. Siden har det ikke blitt tre poeng i trønderhovedstaden.

– Er det så lenge siden, sier en humrende Ardian Gashi til Dagsavisen.

– Selvfølgelig husker man det. Jeg husker alle de store, gode kampene. Det var et fullsatt stadion. Men man hørte Klanen. Det vitner om at både Klanen og vi var på topp. Og å slå RBK var «benchmark» på om man var gode eller ikke. De spilte jo i Europa hvert år. Det var en stor prestasjon å vippe dem ned fra tronen det året, fortsetter den tidligere midtbanemannen, og viser til VIFs seriegull.

– Husker du målet ditt fra matchen?

– Ja. Jeg husker det hadde regnet litt. Banen var tung og våt, som den pleide å være på Lerkendal. Målet mitt kom vel etter en flikk fra Steffen (Iversen). Jeg tok tunnel på Erik Hoftun og kom alene mot Espen Johnsen. Han reddet, men jeg satte returen i mål. Deilig, svarer 40-åringen, som i dag jobber med trenerutdanning i NFF Vestfold.

Fagermos håp

Daværende lagkamerat Morten Berre hadde også stilt inn siktet den junidagen i 2005.

– Jeg husker jo det, ja. Og garderoben etterpå. Følelsen av at man hadde dratt i land seieren sammen. Man drar stort sett til Lerkendal som underdog. Da er det fryktelig deilig når man vinner, sier den tidligere måltyven til Dagsavisen.

Fotball eliteserien Rosenborg - Vålerenga 2-3, Lerkendal Stadion.    Morten Berre (VIF t.v.) scoret for Vålerenga i første omgang. RBKs Øyvind Storflor th..

Vålerenga slo Rosenborg på Lerkendal i cupen i 2017, men i serien har det vist seg vanskelig.

– Man har ikke vært gode nok. Rosenborg har vært bedre, svarer Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo på Dagsavisens spørsmål om hvorfor trepoengerne har uteblitt for VIF på Lerkendal.

Men det er håp.

Vi slo jo Molde borte i år. Det hadde ikke skjedd på lenge (2010, journ.anm.). Så man knekker den koden etter hvert, poengterer Fagermo.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Han er trygg på at VIF kan bite godt fra seg mot trønderne søndag.

– Hvordan angriper man kampen?

– Vi angriper den på den måten vi skal angripe den på. Men det kan hende at vi legger inn noen elementer av kynisme, slik at Rosenborg ikke får så stort spillerom mot oss.

– Vi begynte sesongen veldig bra på bortebane, og har gjort gode kamper mot blant andre Brann og Molde. Men så har det blitt svakere. Så det jobber vi en del med å løse. Det går på taktiske grep, tilføyer VIF-treneren.

– Hvilke?

– Det holder vi internt, sier Fagermo.

Borchgrevink har troen

Christian Dahle Borchgrevink, som var seks år gammel da VIF slo RBK i 2005, mister søndagens match med kneskade. Men backen er trygg på at lagkameratene kan ryste trønderne i egen stue. Den gode opplevelsen mot Strømsgodset (3-0-seier) før landslagspausen har fått opp selvtilliten i spillergruppa.

– Det viktige er at vi ikke blir for passive. Jeg syns vi har hatt mange bra kamper mot topplagene i år og i fjor. Inngangen vår er at det handler om å ikke legge seg nedpå. Vi ble spilt veldig lave mot Bodø/Glimt, men det var ikke taktikken. Det var rett og slett fordi vi møtte et fryktelig bra Glimt-lag. Men det handler om å tørre å ha ballen og ta tak i den, også på Lerkendal. Spille vårt eget spill, selv om det er borte mot et bra lag, sier han til Dagsavisen.

– Hvorfor har det vært så vanskelig å slå RBK der oppe?

– RBK er et godt lag, først og fremst. De har vært stabile i toppen og dominert norsk fotball i hele den perioden der. Og så er det jo en av de vanskeligste bortebanene – de er gode på Lerkendal, sier Borchgrevink.

VIF-back Christian Dahle Borchgrevink trener for tiden alternativ på grunn av en kneskade. Han mister søndagens seriekamp mot Rosenborg.

Men Fagermo, Borchgrevink og resten av VIF har noe å se fram til, skal man tro «spåmann» Morten Berre.

– Klart det. Vålerenga vinner 2-1, melder mannen som senket trønderne for drøyt 16 år siden.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

---

Kampfakta

Eliteserien fotball menn, 27. juni 2005:

Rosenborg – Vålerenga 2-3 (0-1)

Lerkendal

21.219 tilskuere

Mål: 0-1 Morten Berre (21), 0-2 Ardian Gashi (50), 1-2 Thorstein Helstad (57), 1-3 Berre (69), 2-3 Fredrik Winsnes (74).

Dommer: Roy Helge Olsen, Våg.

Gult kort: Frode Johnsen, Vidar Riseth, Rosenborg, Kjetil Wæhler, Vålerenga.

Lagene:

Rosenborg (4-3-3): Espen Johnsen – Christer Basma, Vidar Riseth, Erik Hoftun, Mikael Dorsin (Ståle Stensaas fra 55.) – Jan Gunnar Solli, Ørjan Berg, Fredrik Winsnes – Thorstein Helstad, Frode Johnsen (Miika Koppinen fra 24.), Øyvind Storflor (Harald Martin Brattbakk fra 80.).

Vålerenga (4-4-1-1): Arni Gautur Arason – Freddy dos Santos, Ronny Johnsen, Kjetil Wæhler, Tom Henning Hovi (André Muri fra 90.) – Morten Berre, Christian Grindheim, Amund Skiri, Daniel Fredheim Holm (Stefan Ishizaki fra 76.) – Ardian Gashi (Bernt Hulsker fra 90.) – Steffen Iversen.

(Fakta: NTB)

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: