trikkeligaen

Ivan lover å aldri gå til noen annen norsk klubb: – Det kunne aldri falt meg inn å reise til bartebyen. Aldri i verden

Midtstopperkjempen er lysten på et eventyr. Men Ivan Näsbergs liv har dreid seg om Vålerenga i 25 år.

Hør hele intervjuet med Ivan Näsberg som gjester «Trikkeligaen» her, eller i bunnen av saken.

Søndag kveld spilte Vålerenga en av årets aller beste kamper. De feide Strømsgodset av banen med 3-0. Og etter kampen var det én mann som sto igjen foran klanen: Ivan Näsberg.

«Ett år til, Ivan! To år til, Ivan! Fem år til, Ivan! Til du dør, Ivan!»

Näsberg har vært på sitt beste bare noen minutter før, da han brøyt en Strømsgodset-overgang rett foran nesa på en utrusende angrepsspiller, tok med seg ballen rett opp i angrep og skapte enda en farlighet, i kampen Vålerenga viste at de virkelig kan være et topplag, når de spiller på sitt beste.

VIF-klanen greide, som alltid, ikke å skjule sin beundring for den vaskeekte Vålereng-gutten på stopperplass.

Blir satt ut av hyllesten

Men Ivan er litt ukomfortabel i møte med all hyllesten fra publikum. Det forteller han i ukas episode av Trikkeligaen, Dagsavisens podkast om Oslo-fotball.

– Jeg er en ydmyk kar som ikke er så alt for glad i spotlight. Da blir jeg nesten satt ut, sier han.

– Skal jeg stå der og klappe og se dum ut liksom? Jeg må kanskje lære meg å slå hjul eller noe.

Ivan Näsberg og VIFs kamerafører Tina Wulf på kunstgresset etter 3-0-seieren mot Strømsgodset søndag.

Ny kontrakt eller ikke ny kontrakt?

Ukomfortabel eller ikke, det er ett enkelt spørsmål alle rundt klubben stiller seg nå: Skal Ivan forlenge? Kontrakten hans går ut sommeren 2022. Näsberg er 25 år, og det er på tide å tenke på utlandet, hvis det noensinne skal bli noe utenlandskarriere på han.

– Nå er det fokus på sesongen, så får vi heller ta opp den praten igjen litt senere. Selv om det er et litt kjedelig svar, er det det du får nå, sier Ivan.

– Er du en eventyrer? Som vil reise et rart sted?

– Godt spørsmål. Jeg liker eventyr, men jeg vil se hvor langt jeg kan nå. Hvor høyt nivå. Det er drømmen.

– Det betyr ikke til lag som er over Vålerenga i eliteserien?

– Nei, nei, nei. Ikke i det hele tatt. Skal jeg være i Norge, så veit alle hvilken klubb jeg skal være i. Det kunne aldri falt meg inn å reise til bartebyen eller noe sånne greier. Aldri i verden, lover han.

– Jeg trives her på Vålerenga, det er det livet mitt har dreid seg om i 25 år. Jeg skal ingen andre steder i Norge.

Treneren vil bygge laget rundt Ivan

Nå ser det ut til at hele Vålerenga gjør sitt beste for å få han til å bli. I et intervju med Vif-fotball.no uttaler trener Dag-Eilev Fagermo at Näsberg er en av spillerne han vil bygge laget rundt.

– Det er selvfølgelig jævlig kult å høre. Det varmer hjertet. I hvert fall fra en trener som han, som ikke alltid gir skryt hele tida, kontrer Ivan.

Ivan Näsberg på Intility.

– Men det står i stjernene at du skal spille i Enga til du blir 40!

– Det hadde ikke vært feil, om det hadde skjedd. Det hadde jeg ikke klagd på i det hele tatt. Det hadde vært en sjuk karriere. Samtidig har man ambisjoner om å teste seg på så høyt som mulig nivå. Så må man bare finne riktig timing og riktig klubb og alt det der.

Slet med seinskader etter korona

2021-sesongen til hele Vålerenga-forsvaret har vært litt mindre trygg enn fjorårssesongen. En av grunnene til det er en viss pandemi, som også greide å snike seg inn i Vålerenga-garderoben.

– Vi har ikke vært stabile nok, og det har ikke jeg vært heller. Det har vært på grunn av litt ting og tang. Korona, ikke minst. Det var et tungt kjør i den perioden der. Men jeg føler jeg har kommet meg nå.

– Når fikk du det?

– Jeg fikk korona i våres en gang. Så kom jeg tilbake, og merka at kroppen ikke var helt som den var før jeg ble sjuk. Når du først er i aktivitet er alt veldig, veldig tungt. Jeg blir sliten fort. Det har hengt igjen i et par måneder. Det er først nå jeg føler selv at det begynner å slippe, sier han.

– Var du skikkelig sjuk?

– Jeg hadde tre dager hvor jeg hadde ordentlig influensa, liksom. Men det var først da jeg kom tilbake i full aktivitet at jeg kjente at pusten var litt annerledes. Det tetter seg i brystet, du får ikke puste ordentlig. Litt som jeg tror astma kan være. Men nå er det kjempebra.

Resten av sesongen

2021 har vært et skuffende år for Vålerenga så langt. Medaljekampen virker å være utenfor rekkevidde, og dermed blir østkantens stolthet fort en middelhavsfarer. Ute av cupen er dem også. Og i sist kamp måtte Ivan halte av banen noen minutter før slutt med noe som så ut som en skade.

– Du fikk deg en smell?

– Ja, det starta mot Odd i cupkampen. Et slag i kneet jeg kjent litt siden da.

– Men det går bra?

– Ja, det kjennes ganske ok ut. Men det er kanskje greit at den landslagspausen kom. Så jeg får heala kroppen.

Det er to uker til neste kamp, borte mot Rosenborg.

– Det er fortsatt ni kamper igjen. en del poeng å spille om. Vi har ikke lagt oss ned for å sove nå. Vi spiller for ære og stolthet. Vi går ut for å vinne hver jævla kamp, sier han.

– Kanskje fansen håper du spiller litt dårlig? Så du ikke går til utlandet?

– Haha, jeg tror ikke jeg skal begynne å skru ned et par prosent. Da spiller jeg ingen steder.

Hør alle detaljene

Resten av intervjuet med Ivan Näsberg kan du høre, om du sjekker ut Dagsavisens podkast om Oslo-fotball, Trikkeligaen. Der snakker han ut om forholdet til KFUM (kaksig lag!), broren (fortjente juling!), nasking i butikken (det var så pinlig!) og unggutta fra Oslo øst.

Episoden kan du høre i spilleren under her, eller ved å søke opp Trikkeligaen der du vanligvis hører podkast.

Hold deg oppdatert: Motta Dagsavisens nyhetsbrev hver dag på e-post!

Mer fra Dagsavisen