trikkeligaen

Vålerenga vant endelig en toppkamp igjen – medaljehåpet lever

(Vålerenga – LSK Kvinner 2-1) Vålerenga var det klart beste laget i derbyet mot erkerival Lillestrøm, og vant endelig en toppkamp denne sesongen til tross for en sen utligning fra LSK. Det gjør at medaljehåpet fortsatt er tilstede, med fire kamper igjen av sesongen.

Vålerenga har så langt levert en skuffende sesong, og er langt unna der de ønsket å være denne sesongen. For å ha noe håp om å kjempe om medalje i de gjenværende ligakampene denne sesongen måtte LSK Kvinner slås hjemme, da Lillestrøm er laget på bronseplassen. Med seier ville det være to poeng opp, mens med tap åtte poeng. Lillestrøm har i tillegg en kamp mindre spilt, men skal møte både Rosenborg og Sandviken før sesongslutt, så medalje var innen rekkevidde med seier mot erkerivalene fra Lillestrøm.

Det var en forsiktig start fra begge lag, der Vålerenga hadde det meste av ballen de første fem minutter. Rikke Marie Madsen kom seg til innlegg allerede etter minuttet spilt etter fint kombinasjonsspill, men inne i feltet var det ingen i blått, så dermed ble det ingenting av den sjansen. Lillestrøm tok litt mer tak i det mot slutten av de første ti minuttene, men det ble bare med et par halvfarlige innlegg.

LSKs Mimmi Löfvenius fikk den første skuddmuligheten, etter en dårlig inngripen av VIF-stopper Ingibjörg Sigurdardottir. Under hardt press fra Catherine Bott blant annet ble skuddet nokså ufarlig, og det gikk rett i fanget på VIF-keeper Jalen Tompkins. Synne Jensen fikk sin første avslutning idet vi rundet halvspilt første omgang, da hun dempet et innlegg fra Thea Bjelde, snudde seg og skjøt. VIFs toppscorer fikk imidlertid ikke noe kraft bak skuddet, som gikk en meter eller to utenfor.

VIF kontret inn kampens første mål

Den tidligere Lyn-spilleren Mimmi Löfwenius kom til en ny sjanse fem minutter før halvtimen spilt, da hun tråklet seg gjennom til fem meter. I mølja foran mål fikk hun til et skudd, men Tompkins var igjen på pletten med en ny god redning. Drøye ti minutter før pause tok Vålerenga ledelsen etter en strålende kontring, der Rikke Nygard fikk ballen etter en feilpasning av LSKs Marie Brenn og fosset gjennom midtbaneleddet.

Nygard så Marie Dølvik Markussens løp gjennom LSK-forsvaret, og alene med keeper vippet kantspilleren ballen over LSK-keeper Cecilie Fiskerstrand og i mål. Rett foran de 20 eller så fremmøtte fra Klanen, som naturlig nok var i fyr og flamme over Dølvik Markussens innsats. De ti siste minuttene av den første omgangen skjedde det veldig lite, og da Janni Thomsen ble liggende etter en takling på overtid valgte kampens dommer å blåse av omgangen. Både for å sende lagene i garderoben, og gi Thomsen behandling på sidelinja.

Janni Thomsen kom seg på beina hu i løpet av pausen, og da dommer Emilie Rodahl Torkelsen blåste i gang de siste 45 minuttene kom jaggu meg sola også inn på Intility Arena. Heller ikke de siste 45 minuttene startet som noe fyrverkeri, da det var mye slurv, feilpasninger og dårlige valg som gjorde spillet oppstykket og at ingen av lagene fikk til spesielt mye offensivt spill.

Vålerenga snytt for straffe

Marie Dølvik Markussen fikk omgangens første sjanse på akkurat den måten, da hun snappet opp en svak pasning fra Mia Authen og dro seg innover i banen til hun var like utenfor LSKs 16-meter. Da la VIFs første målscorer an til skudd, men denne gangen traff hun ikke like godt, og skuddet suste to-tre meter utenfor målet til Fiskerstrand.

Like før timen var spilt sendte Catherine Bott en ball ut til Dølvik Markussen på kanten, og hun fintet vekk sin back og kom seg inn i straffefeltet der hun ble felt. Dommer Torkelsen dro hendelsen utenfor 16-meteren og ga LSKs Mia Authen det gule kortet. Det fikk også Jack Majgaard Jensen på VIF-benken, som mente de ble snytt for straffespark. Det ble de neppe i den situasjonen, men på det påfølgende frisparket burde nok Vålerenga hatt straffespark.

Janni Thomsen la en lur variant ut i feltet der Dejana Stefanovic kom på løp, og VIFs serbiske midtbanemotor ble regelrett kløpt ned av to Lillestrøm-spillere med knottene først. Et soleklart straffespark, som dommer Torkelsen ikke fikk med seg. Et par minutter senere var Vålerenga farlig frempå igjen, da Rikke Marie Madsen fant innbytter Agnete Nielsen med en nydelig pasning som kuttet gjennom hele LSKs forsvarsledd. Dansken måtte slenge seg for å avslutte, og kun en meget god beinparade hindret ny scoring for Vålerenga.

Vålerenga utnyttet ny gavepakke

Vålerenga skapte det som var av sjanser i denne perioden av kampen, og Dølvik Markussen var mye på farten. Det var hun også da hun la inn til Thea Bjelde, som hadde gått på et sugende løp fra midtbanen. Bjelde kom seg alene, men innlegget var akkurat noen centimetere for langt slik at hun bare fikk stusset ballen utenfor. Et litt tykkere treff på den ballen, så hadde den nok sust inn i nettmaskene i stedet.

Etter at Vålerenga hadde hatt mange sjanser til å doble ledelsen, kom Lillestrøm til en sjelden mulighet. Ballen ble stusset til Emilie Haavi som kom seg igjennom på kanten, før hun gikk inn i Vålerengas 16-meter. Der slo hun først ballen i et VIF-bein, før hun fikk ballen tilbake og slo inn igjen. Det forsøket gikk rett i låret på Mimmi Löfwenius og spratt over keeper Jalen Tompkins og i mål. Et skikkelig flaksemål for Lillestrøm, som på det tidspunktet ikke hadde skapt mange store sjanser i kampen.

Vålerenga var farligst også etter baklengsmålet, og ti minutter før slutt fikk Dejana Stefanovic tid og anledning til å lade skuddbeinet etter en pasning ut på 16-meteren fra Kathie Stengel. Serberen traff godt, men dessverre for Vålerenga gikk skuddet rett i LSK-blokka. To minutter før slutt snappet Agnete Nielsen ballen fra en uoppmerksom Malin Brenn på fem meter, og ettersom Brenn fikk ballen fra keeper, var Fiskerstrand langt ute av posisjon. Det ble dermed en enkel oppgave for Nielsen å sette ballen i åpent mål, etter kampens andre gavepasning.

Glimrende Tompkins reddet poeng

Minuttet før slutt kom Emilie Haavi til nok en god innleggsmulighet, da hun la ballen 45 grader ut i feltet. Der kom Ina Gaustad, som fikk stå helt alene på sju-åtte meter, men et tigersprang av de sjeldne fra Jalen Tompkins hindret nytt baklengsmål for Vålerenga.

Lillestrøm presset på for utligning på overtid, og skapte flere cornere og innlegg som ble halvfarlige, da VIF-keeper Tompkins ikke hadde kontroll. LSK Kvinner fant ikke veien til nettmaskene på overtid, som førte til en ganske fortjent VIF-seier, etter en spesielt god andre omgang.

Dermed gjorde Vålerenga det de stort sett ikke har gjort i år. De vippet en viktig kamp i sin favør, og er nå bare to poeng bak LSK på tabellen med fire serierunder igjen. Da skal Lillestrøm både møte Sandviken og Rosenborg, så dagens seier er med på å holde medaljedrømmen i live for Vålerenga.

---

Toppserien, runde 14

Vålerenga – LSK Kvinner 2-1 (1-0)

Intility Arena, 521 tilskuere

Mål: 1-0 Marie Dølvik Markussen (34.), 1-1 Mimmi Löfwenius (77.), 2-1 Agnete Nielsen (87.)

Vålerenga (4-5-1): Jalen Tompkins – Catherine Bott, Ingibjörg Sigurdardottir, Stine Ballisager Pedersen, Janni Thomsen – Marie Dølvik Markussen (Amanda Andradottir fra 86.), Thea Bjelde, Rikke Nygard (Olaug Tvedten fra 74.), Dejana Stefanovic, Rikke Marie Madsen (Katherine Stengel fra 74.) – Synne Jensen (Agnete Nielsen fra 57.).

Gule kort: Rikke Nygard, Vålerenga. Mia Authen, Isabell Bachor, LSK Kvinner.

Dommer: Emilie Rodahl Torkelsen (Bækkelagets SK)