trikkeligaen

Når Tavakoli scorer, tar det av i Iran

KFUM-spiss David Tavakoli kunne spilt i iransk toppfotball foran 80.000 tilskuere. Det tok han ikke sjansen på.

Hørt om klubben Tractor S. C? Det har David Tavakoli (29). Med ujevne mellomrom eksploderer det på sosiale medier i Iran, koblet til hva som måtte skje på den beskjedne arenaen på Ekeberg i Oslo. Når en liten traktor-emoji dukker opp på mobilen hans, skjer det noe.

– Ja, det har vært ganske vilt. Først kom det en bølge i fjor som jeg ikke skjønte noen ting av. Plutselig eksploderte det på min Instagramkonto. Det var satt ut rykter om at jeg skulle til Iran, til fotballklubben Tractor. Helt ukjent for meg. Jeg fikk plutselig 4–500 nye følgere på Instagram. Det ble også opprettet en falsk Instagram-konto i mitt navn med 50.000 følgere. Jeg fikk litt puls av dette, sier David Tavakoli, som forteller om dette i Dagsavisens podkast Trikkeligaen.

Tre språk, tre kulturer

Der utdyper han fotballhysteriet i Iran, bakgrunnen hans da han hadde Raymond Johansen som trener på Lindeberg, tida da han knapt gadd trene i Oslo City, ble vraket av Vålerengas juniorlag, og hvordan han ble formet til toppscorer i Skeid og hva som skjedde da han gikk fra Nordre Åsen til Ekeberg.

Og om en Skeid-trener som forsvant da laget var på vei til byderbyet mot Kjelsås!

Men tilbake til Iran:

– Jeg har jo en sterk kobling dit. Faren min er fra Iran, moren min er fra Slovakia, jeg er født og oppvokst i Norge. Men det gjør at jeg snakker norsk, persisk og slovakisk, og jeg har vært i både Iran og Slovakia mange ganger. Jeg hadde spansk på skolen. Det er derfor jeg synes jeg er dårlig i engelsk, hodet mitt har ikke plass til flere språk, sier han.

Scoring mot FFK ble sett

Men da han scoret et spektakulært seiersmål mot Fredrikstad nylig, ble det igjen fart på iranske sosiale medier. Denne Tavakoli er det noe med. Da det ble satt ut et falskt rykte om at han var på vei til Tyrkia (bilde av en som lignet fotografert på et fly), ble det nye runder med rykteflom.

– Vurderte du å dra? Hvor konkret var det?

– Jeg snakket med flere agenter og det det var snakk om var en 8-måneders kontrakt verdt 220.000 dollar (om lag 2,2 millioner kroner). Jeg snakket med fatter’n og vi var skeptiske. Det var også midt i korona-perioden. Jeg vet hva jeg har her, fast jobb som salgssjef i Gjensidige og kontrakt med KFUM. Ja, det hadde vært eksotisk, men tidspunktet var feil, sier han.

– Og det er mye som er usikkert i Iran. To uker etter at dette var aktuelt ble både sportssjefen og treneren sparket, forteller ham.

Syk og skadet hele sesongen

KFUM-spiller David Tavakoli gjestet Dagsavisens podkast, «Trikkeligaen».

Men så gikk det rykter om at også Teherans beste klubb, Persepolis var interessert.

– Og da reagerte fatter’n litt annerledes. For dette var hans klubb fra barndommen. Men derfra kom det ikke noe konkret, sier Tavakoli, som nå er 29 år og veldig etablert med familie i Norge.

Derfor føler han større trygghet i Norge. KFUM slo sensasjonelt ut Kristiansund av cupen denne uka og skal ut i byderby mot Grorud lørdag.

Kanskje ikke med David Tavakoli på laget, for nå er det ryggen som har slått seg vrang.

– Først fikk jeg covid-19 i mars, jeg slet lenge med ettervirkninger og dårlig pust, så pådro jeg meg lyskestrekk da jeg skulle trene meg opp og så fikk jeg en strekk i ryggen på trening i sommer der plagene har kommet og gått, sier han.

Tavakoli startet mot Raufoss, spilte ikke mot Kristiansund og vet først lørdag om han kan bidra mot Grorud

– Men du er jo best som innbytter. Inn etter 72 minutter og score det avgjørende målet? Det har mer eller mindre skjedd i fire kamper på rad?

– En god oppskrift!

Og slike innhopp kan bli lagt merke til i Iran også …

Podkasten der han utdyper alt dette, samt hvilken Osloklubb som er nærmest VIF om fem år, kan du høre her:

Sample HTML block






Mer fra Dagsavisen