trikkeligaen

Fagermo om Odd-profilen: – Burde kanskje beholdt ham

Dag-Eilev Fagermo innrømmer at mangelen på erfaring i troppen har vist seg i noen kamper. Vålerenga-treneren sier at en spiller som Magnus Lekven (33) hadde vært nyttig på Valle ett år til.

VALLE (Dagsavisen): Midtbaneveteranen Lekven gikk til Odd da kontrakten hans med VIF utløp etter forrige sesong. 33-åringen har spilt 17 kamper for Skien-klubben så langt denne sesongen.

– Skal jeg være veldig etterpåklok, så er Magnus Lekven en spiller vi kanskje burde beholdt ett år til. For han har litt av den frekvensen og erfaringen som vi kanskje har manglet i noen kamper. Det hadde også vært mulig å få til økonomisk, tror jeg, sier Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Vålerenga og Magnus Lekven slo Kristiansund 1–0 hjemme på Ullevaal 16. mai. Nå håper VIF på nye trepoengere i fortsettelsen.

For mye erfaring forsvant ut portene på Intility Arena etter bronsesesongen 2020. Men det var uunngåelig, poengterer VIF-treneren.

– Det hadde jo med økonomi å gjøre. Det var ikke mer ressurser enn til den stallen vi begynte med i vinter. Så var det meningen at vi skulle få mye mer unge gutter inn, og da visste vi at det kom til å svinge mer prestasjonsmessig. Likevel burde det ikke svingt så mye som det har gjort, for på hjemmebane har vi vært så gode at vi burde hatt fem-seks poeng mer. Og da hadde vi vært helt i toppen. Det er hjemmebane som er utfordringen så langt. Og det føler jeg ikke har med stallen å gjøre, forklarer Fagermo.

– Skulle vi beholdt noen av dem som gikk ut, så kunne vi ikke gjort det vi har gjort på markedet. Da kunne vi ikke ha hentet Tobias Christensen eller Amor Layouni. Eller Henrik Udahl. Så det er økonomi som styrer, tilføyer han.

Kjartansson-skaden

– Hvordan vurderer du VIF-troppen nå, kontra på samme tid på høsten i fjor?

– Det er vel ... Aron Dønnum (solgt til Standard Liége) er vel en svekkelse. Bredden vår er litt mindre, med tanke på erfaring. I fjor hadde vi jo Johan Lædre Bjørdal som en slags tredje stopper. Vi hadde Bård Finne i tillegg til Aron, som en slags innbytter med erfaring. Vi hadde Herolind Shala og Magnus Lekven på midten, som er mer erfarne enn Odin Thiago Holm og Osame Sahraoui er. Og så hadde vi Matthias Vilhjalmsson på topp – han var en fantastisk arbeidshest å ha hvis vi trengte det. Det visste vi jo. Så vi tok jo vekk 30 prosent av alle spilte kamper i 2020. Det ser du sannsynlig på resultatene i år, erkjenner Fagermo.

Han påpeker også at Vidar Örn Kjartanssons erfaring var savnet i perioden da islendingen var ute.

– Vidar har i praksis vært ute i ti kamper. Det er en av de beste spissene i Skandinavia. Og Aron, før salget til Belgia, var ute i fem kamper med skade. Du taper litt der.

Etter en god debut med målgivende og seier, ble det braktap i Aron Dønnums andre kamp for Standard Liege.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation er enig med sjefen i at mangelen på erfaring har spilt inn.

– Hvordan vil du vurdere troppen nå, kontra på samme tid i fjor?

– Vi har mistet Aron Dønnum. Og Kristoffer Klaesson dro, men på keeperplass synes jeg ikke det er noe kvalitetsmessig tap her og nå. Så har vi mistet mye erfaring i spillere som Lekven, «Matti» og Johan. Jeg synes de spillerne som har kommet inn er vel så gode, men kanskje gjør det noe med en tropp at man har mistet litt. Det var vel 1000 eliteseriekamper som forsvant ut døren. Det gjør selvfølgelig noe med en tropp, selv om det ikke nødvendigvis er kvaliteten på banen det handler om. Men kanskje mer om tryggheten i garderoben. I vanskelige perioder har man flere som har opplevd det før, og erfaring kan hjelpe til med å skape en ro slik at man ikke begynner å stresse, sier midtstopperen til Dagsavisen.

– Helt avgjørende

– Fagermo peker på at man kanskje burde ha beholdt Lekven?

– Ja, det skal ikke jeg uttale meg om. Det var et valg klubben gjorde.

– Men hvor viktig er erfaring over tid, for eksempel når man skal avgjøre jevne kamper?

– Det er selvfølgelig helt avgjørende. Altså, jevne kamper, hvis man leder med ett mål så kan man sette inn noen eldre spillere som har vært med på dette før – som vet hvordan man rir av en fotballkamp. Om dét betyr å legge seg ned ekstra mange ganger for å få tiden til å gå og få stopp i spillet, eller om det er at vi ligger under og at det kommer folk inn med pondus. Men vi har mange unge nå, og det er spillere som på et tidspunkt kommer til å ha erfaring. De får ikke erfaring uten å ha vært en del av det. Forhåpentlig vil det betale seg tilbake på sikt, svarer Tollås.

Nå ser han, Fagermo og resten av VIF fram til søndagens match mot serieleder Molde. Der vil VIF reise seg etter 0-3-tapet mot Sandefjord sist.

– Jeg er veldig positiv. Vi var gode mot Molde her i fjor, og vant borte mot dem i år. Det gjør noe med selvtilliten i laget når vi går inn i den kampen. Vi har alle muligheter, mener Vålerenga-kaptein Tollås.

Hold deg oppdatert på VIF! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen