trikkeligaen

Dyngeland om keeperkampen: – Hvis man fra dag én er fornøyd med å sitte på benken har man tapt

Den tidigere Sogndal-keeperen Mathias Dyngeland har returnert til Norge etter lite spilletid i svenske Elfsborg. Selv om han håper på mer spilletid i Vålerenga, er VIF-trener Dag-Eilev Fagermo klar på at førstekeeperplassen er Kjetil Haugs.

Etter å ha vært blant landets største keepertalenter i Sogndal, dro Mathias Dyngeland til utlandet og Elfsborg foran 2020-sesongen. I Allsvenskan har det imidlertid bare blitt med én kamp på halvannet år, før han i sommer returnerte hjem til Norge og Vålerenga.

– Jeg var vant til å spille jevnlig i hele min keeperkarriere fram til jeg kom til Sverige, så det å sitte på benken har jeg ikke kjent på før jeg dro til Allsvenskan. Det har vært en tilpasningsfase å sitte på benken, og samtidig ha fullt fokus og være klar for å ta de sjansene man får. Alle spillere trenger kamptrening, og det gjelder like mye keepere som utespillere, men som keeper er det vanskeligere å få innhopp, sier Dyngeland til Dagsavisen.

Lite spilletid

Selv om det ikke ble så mye spilletid mener han fortsatt overgangen til Elfsborg har vært positiv for hans karriere.

– Med gode forberedelser til hver økt, og rett fokus på det du kan gjøre noe med, kan du likevel utvikle deg som keeper selv om du ikke spiller kamper fast. Jeg har lært og utviklet meg veldig mye i Sverige, selv om jeg selvsagt skulle ønske jeg fikk mer spilletid, sier Dyngeland som bare har gode ord å si om klubben han nå er utlånt fra.

– Elfsborg er en fantastisk klubb å være i. Den minste detalj er brutt ned og tilrettelagt for hver enkelt spiller, og det er en tvers gjennom profesjonell klubb døgnet rundt, sier Dyngeland om klubben som i fjor ble nummer to i Allsvenskan og som også i år kjemper i toppen.

I forrige uke fikk Dyngeland sine første minutter med klubbfotball på lenge, da han erstattet Kjetil Haug i pausen på treningskampen mot Fredrikstad. Etter å ha børstet støvet av keeperhanskene, gjorde den tidligere Sogndal-spilleren sakene sine greit i en omgang VIF dominerte.

– Jeg har vært påvirket av at jeg ikke har fått spille så mye for Elfsborg, og derfor var det veldig godt å få de minuttene jeg fikk mot Fredrikstad. Jeg trenger det for timingen, og for å komme inn igjen i spillet og alt. Det var veldig gøy å komme i gang, og selv om det er en treningskamp tar jeg med meg de minuttene jeg kan få, da det bare er kjekt å spille fotball igjen, sier 25-åringen.

Gleder seg til duellen med Haug

Dyngeland er glad for å ha kommet til Vålerenga, og mener det er en klubb som passer hans personlighet og ambisjoner som fotballspiller godt. Nå gleder han seg til keeperduellen med Kjetil Haug.

– Jeg synes det er en veldig bra duell. Vi er ganske like i flere deler av keeperspillet, og kan pushe hverandre på mange områder. Det er også det du trenger som keeper, en som kan pushe deg på trening slik at begge blir bedre for hver økt som går. Det gjelder for oss begge å ta vare på de mulighetene vi får, og komme på trening for å bli bedre hver eneste dag. Gjør vi det blir begge bedre keepere, og så er det opp til Dag-Eilev å velge hvem som står, sier Dyngeland.

Men etter lite spilletid i Elfsborg, har han ikke kommet hjem til Norge for å sitte på benken.

– Hvis man kommer inn i en ny klubb og allerede fra første dag sier at man skal sitte på benken, så har man tapt den kampen. Selvfølgelig jobber jeg for å spille. Det er jobben min, og det jeg drømmer om og vil. Det er derfor du kommer på trening hver dag, for å utvikle deg og for å få spille kamper, forteller Dyngeland.

Fagermo: – Haug er førstekeeper

Kjetil Haug tok opp hansken etter at Kristoffer Klaesson ble solgt til Leeds, og Dyngeland erkjenner at han er trigget av å jobbe sammen med Vålerengas mangeårige keepertrener Gjermund Østby.

– Jeg tror ikke det er mange andre klubber i Norge som har utviklet like mange keepere som har blitt solgt til Premier League som det Gjermund har. Han har utvikle mange gode keepere, og jeg håper også å få dra nytte av det han kan lære meg, og bruke det til å kanskje ta steget til Premier League selv. Selvfølgelig har man ambisjoner om å spille på høyest mulig nivå, ut ifra mine kvaliteter og egenskaper. Jeg er ikke tilfreds med å spille i Eliteserien eller Allsvenskan, og sikter høyere enn det. Da er det selvsagt inspirerende å komme til en klubb som nettopp har solgt en keeper til Premier League, sier Dyngeland.

Men først må han erobre keeperplassen i Vålerenga, og ifølge trener Dag-Eilev Fagermo kan det bli vanskeligere sagt enn gjort.

– Vi måtte ha inn en ny keeper, da (Magnus) Sjøeng ikke er klar for å være reservekeeper. Han har bare spilt et par kamper for oss i 2. divisjon, og hvis Kjetil Haug nå hadde blitt skadet hadde vi ikke hatt muligheten til å hente inn en ny reservekeeper. Derfor måtte vi ha inn en keeper, og det ble Dyngeland. Med han inn får vi litt mer konkurranse, men per i dag er det Kjetil (Haug) som er førstekeeper, bekrefter Fagermo til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen