trikkeligaen

VIF-viljen gir for få poeng. 7. plass tenner ingen

(Vålerenga - Viking 1-1). Vålerenga ville sprudle foran sine egne supportere. De fikk til mye moro. Men seire blir det ikke mange av. Årets åttende uavgjorte kamp, ingen har flere.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Jada, vi skal delta i hyllesten av comebacket til Vidar Örn Kjarttansson. Men vi må hylle noen andre også. Vi var kanskje ikke forberedt på støynivået som skapes når to store supportergjenger settes opp i duell. Det var kanskje den største overgangen etter halvannet års stillerom på fotballarenaen. Det vare “bare” 5000 som kjøpte billett. Det kunne vært 7000. Noe med logistikken?

Men de som kom skapte støy. Vi vil tro det påvirket spillerne også. For evi fikk se lekenheten i VIF igjen, på godt og vondt. Osame Sahraoui er jo den mest synlige med sin spillestil. Han slo an tonen med en av årets flotteste pasninger til 1-0-målet, og han fortsatte med kombinasjonen av driblerier og klokskap gjennom hele kampen. Nå er han ren venstrekant og det er visstnok der han kommer til å bli en stund. Dette tåler vi mer av. Hans store utfordring er det siste trekket. Når han selv kommer inn i 16-meteren. Hva skjer da?

Jubler etter Vålerenga-mål

Vålerenga var mindre dominerende enn vi er vant til. Viking hadde mye ball. Å variere presset er en av nøkkelfaktorene i ethvert fotballag. Og her fikk vi se hva det førte til når Vålerenga fikk rom å løpe i. Det skapte blant annet ledermålet. Og det skapte mange sjanser, særlig etter pause. Men flere mål ble det ikke. Ikke den veien. Sahraoui hadde jo fortjent en scoring foran sine egne. Det fikk han ikke.

For igjen mistet Vålerenga seieren og de kunne fort tapt også. Mange dommere ville gitt Viking straffespark. Etter at Vålerenga jaget sikring av seier, fikk de i stedet en baklengs og etter det målet sto keeper Kjetil Haug fram som en matchvinner av ett poeng. Dette er også VIF anno 2021.

Spillerne vi snakket med etterpå syntes det hele var en nedtur. Vi syntes vi hadde sett en bedre kamp enn det de opplevde. Osame Sahraoui så nesten ut som han hadde tapt da han møtte oss i mediesonen. Fredrik Oldrup Jensen likeså. Han krever mer av eget mannskap. Han etterlyser et mer samlet lag både i angrep og forsvar.

Trener Dag-Eilev Fagermo vet hvor skoen trykker. Å omsette sjansene og halvsjansene i mål. Sahraoui burde scoret, Henrik Bjørdal kunne plassert ballen i hjørnet i stedet for å skyte rett på keeper. Tobias Christensen kan også plassere i stedet for å brenne til.

– Hvordan får du løst dette, Fagermo, spør vi.

– På treningsfeltet, svarer han. Han likte mye av det han så. Men han liker ikke at Vålerenga ikke evner å avgjøre jevne kamper. 1–1 er det vanligste resultat i fotball, men det tenner ikke massene. Og det vet han.

Nå har alle lag spilt 16 kamper. Vi er hårfint over halvveis. Vålerenga ligger på sin legendariske 7. plass. Men det er bare to poeng ned til 11.-plassen. Det er ikke der VIF skal være.

Også kommende søndag er det hjemmekamp for Vålerenga. Da er det nedrykkstruede Stabæk som kommer. Enkle poeng? Ingen poeng er enkle for VIF har det vist seg.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Viking 1-1 (1-0)

Intility arena: 5184 tilskuere.

Mål: 1-0 Vidar Örn Kjartansson (11), 1-1 Harald Tangen (84).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Amor Layouni, Jonatan Tollås Nation, Vålerenga, Harald Tangen, Viking.

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Leonard Zuta – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Odin Thiago Holm (Seedy Jatta fra 62.) – Amor Layouni (Tobias Christensen fra 46.), Vidar Örn Kjartansson (Nicolaj Thomsen fra 63.), Osame Sahraoui.

Viking (4-3-3): Arild Østbø – Sebastian Sebulonsen (Runar Hove fra 85.), Henrik Heggheim, Viljar Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl (Shayne Pattynama fra 74.) – Harald Tangen, Joe Bell, Kristoffer Løkberg (Samúel Fridjónsson fra 74.) – Kevin Kabran, Mai Traore (Yann-Erik de Lanlay fra 55.), Zlatko Tripic.

Eliteserien menn søndag, 16. runde:

Bodø/Glimt – Kristiansund 3-0, Haugesund – Lillestrøm 0-3, Sandefjord – Tromsø 1-1, Vålerenga – Viking 1-1.

Senere kampstart: Rosenborg – Odd (20.00) 3-0 ved pause

Spilt lørdag: Stabæk – Mjøndalen 1-1 , Strømsgodset – Brann 3-1 .