trikkeligaen

Derfor kommer Vålerenga til å gjøre en god høstsesong

KOMMENTAR: Torsdag fikk Dag-Eilev Fagermo forlenget sin kontrakt som VIF-trener. Klubben har god grunn til å tro videre på prosjektet selv om denne sesongen ikke har har vært optimal til nå.

Det er helt riktig av Vålerenga å forlenge Dag-Eilev Fagermos kontrakt med et år. Selv om denne sesongen har vært middels, leverte treneren VIFs beste sesong på ti år i fjor da han ledet klubben til bronsemedalje i sin første sesong som VIF-trener. Det gjorde han med et lag som var nære å rykke ned året før, og med en klubb som ikke hadde tatt medalje siden 2010. I skrivende stund er Vålerenga en middelhavsfarer i Eliteserien, og denne sesongen har foreløpig ikke blitt som mange hadde sett for seg.

2021 har vært et krevende sportslig år for Vålerenga så langt. Varierende og ustabile prestasjoner i Eliteserien har resultert i sjuendeplass på tabellen etter halvspilt sesong. Hvorfor har ikke VIF gjort det bedre enn som så? Det er det mange grunner til.

Først og fremst var Aron Dønnum skadet og borte fra flere kamper i sommer før han ble solgt. Uten å overdrive, kunne han nærmest sørget for minst fire poeng alene om han hadde vært med i kampene hvor Vålerenga spilte uavgjort mot Bodø/Glimt og Strømsgodset tidligere i sommer. Så god og viktig var Dønnum for VIF. Nå er det som kanskje var Eliteseriens beste spiller i Standard Liège, og Fagermo er nødt til å klare seg uten ham.

På topp startet Vålerenga naturligvis med Vidar Örn Kjartansson ved starten av sesongen. Den islandske storscoreren var ikke seg selv på banen, og scoret kun ett mål før han ble skadet i mai. Mangel på motivasjon og tøffe tider på hjemmebane preget spissen tydelig, noe han selv har vært åpen om i sommer. Nå er “Ørnen” tilbake fra skade, og sannsynligvis mer motivert enn noen gang tidligere.

Det var knyttet store forventninger til hele angrepsrekka som VIF stilte med fra start da Rosenborg var motstander i første serierunde. Den siste i trioen var Amor Layouni, som mange mente var en perfekt match med Fagermo og Vålerenga. I utgangspunktet skulle man tro at vingen var den siste brikken som skulle utfylle Eliteseriens mest spennende og beste angrepstrio, men Layouni har ikke fått det til i VIF til nå. Svensk-tunisieren står kun med fire målpoeng på 14 kamper. Har den siste tiden vært småskadd, men ser ut til å være tilbake igjen nå.

Selv om det meste av VIFs første halvdel av sesongen i Eliteserien har vært skuffende, har vi sett tendenser og potensial hele veien. Det er ikke det samme laget som tok bronse i fjor. Det er et ganske nytt lag, og en stall som har blitt betydelig mindre og forynget siden starten av 2020 da Fagermo tok over. Det tar tid å bygge et lag, og det tar i hvert fall tid å bygge et stabilt topplag.

Høyresiden til Vålerenga blir stadig farligere, og Henrik Bjørdal var fantastisk mot Tromsø sist med god hjelp fra Tobias Christensen på kanten og nye Nikolaj Thomsen på backen. Fagermo ønsker å skape mer fra venstresiden, og erfarne Leonard Zuta skal bidra med sine offensive kvaliteter som ny venstreback etter at Sam Adekugbe dro til Tyrkia. Sammen med en skadefri og motivert Layouni, og en Osame Sahraoui i form kan det virkelig bli målpoeng fra venstresiden fremover også.

I Dønnums posisjon har unge Albin Mörfelt kommet inn, og tok like gjerne over stjerneskuddets draktnummer 10 først som sist. Mörfelt har ikke fått vist seg ordentlig fram på A-laget ennå, men er tydelig en spiller med kvaliteter som kan minne om spilleren han på sikt skal erstatte. Christensen har nå fått flere kamper som høyrekant, og det blir spennende å se hvor tidlig Mörfelt overtar plassen. Bak de to 21-åringene har VIF to lovende unggutter i 18 og 16 år gamle Seedy Jatta og Jacob Dicko Eng, som begge har fått flere sjanser både i serie, Europa-cup og hjemlig cup.

Nå får Fagermo et luksusproblem når han skal ta ut sin førsteellever. Med Kjartansson tilbake, har han i tillegg Henrik Udahl som har levert meget godt i islendingens fravær. Samtidig har supertalentet Odin Thiago Holm den siste tiden fått tillit både i Europa-kampene mot Gent og hjemlig cup. Denne 18-åringen kommer til å bli vanskelig å utelate fra start, for det han viste mot god europeisk motstand var enormt imponerende. Holm kommer til å bli viktig for VIF i høst.

Ja, Vålerenga ligger på sjuendeplass, men det er kun fire poeng opp til Kristiansund i medaljeposisjon. VIF fikk en god smakebit på Europa og UEFA Conference League i sommer, og de har svært gode muligheter til å oppleve det samme igjen neste år. Det er absolutt mulig å ta medalje igjen i serien, men de kan like gjerne vinne cupen også. I tredje runde tar VIF imot Odd på hjemmebane.

Dette laget har mistet flere sentrale spillere i større deler av sesongen, og har ikke funnet seg selv ennå. Nå er snart overgangsvinduet stengt, og de nye spillerne har fått god tid med resten av laget. Rutine har kommet inn i det som er et enormt spennende og ungt lag. Vålerenga starter siste halvdel av sesongen med to hjemmekamper mot Stabæk og Sandefjord, og har alle muligheter til å gå inn i høsten med god selvtillit og gode resultater.

Det ligger mye mer kvalitet i dette VIF-laget enn vi har sett så langt i år.

Hold deg oppdatert på Vålerenga! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen