trikkeligaen

Ullern holdt Vålerenga til ekstraomganger - så våknet storfavorittene

(Ullern - Vålerenga 1-3) Da Vålerenga omsider fikk uttelling etter 81 minutter, svarte Ullern umiddelbart og holdt laget tre divisjoner over seg selv til ekstraomganger. Sjokket varte ikke lenge, og VIF gikk oppskriftsmessig videre til tredje runde i cupen.

ULLERN (Dagsavisen): I optimal cupstemning kom Vålerenga til vestkanten med 2–0 over belgiske Gent i sekken, før de skulle møte tredjedivisjonslaget Ullern, som slo andredivisjonslaget Asker ut av cupen forrige helg. Hjemmelaget fra Oslo vest ga storfavorittene god motstand, jobbet hardt og ofret mye. Laget fra tredjedivisjon holdt nullen i 81 minutter, og utlignet umiddelbart da VIF gikk i ledelsen.

Gleden i Ullern-leiren ble kortvarig, og Vålerenga fikk tidlig i første ekstraomgang vist kvalitetsforskjellen på lagene. Dermed ble det ingen cupbombe på Oslo vest.

Kunne sjokkert tidlig

Ullern var nære å sjokkere til å begynne med, da den store midtstopperen Ismar Dizdar vant hodeduellen på en corner etter tre minutters spill. Headingen strøk stolpen, og Vålerenga slapp med skrekken. Hjemmelaget viste seg å være sterke på dødball, og skapte flere farligheter med god luftstyrke i feltet. Spiss og kaptein Finn Badou Jor yppet seg ved flere anledninger i duell med både Jonatan Tollås Nation og Brage Skaret i VIF-forsvaret.

Bortelaget var nære scoring fra distanse ved både Fredrik Oldrup Jensen og Odin Thiago Holm før de gikk i ledelsen etter pause, men skapte svært få sjanser før hvilen.

Etter halvtimen spilt måtte den unge midtstopperen som scoret sist runde mot Lyn, Brage Skaret, ut med skade etter en duell med Badou Jor. Stopperen hinket av banen med hjelp fra Vålerengas støtteapparat. Seedy Jatta kom inn, og Oldrup Jensen gikk ned som midtstopper.

Nærmest scoring før pause var Henrik Udahl, da han i siste spilleminutt i første omgang sammen med navnebror Bjørdal kranglet tråklet seg gjennom 16-meteren og fikk avsluttet. Skuddet reddet Terje Kirsebom i Ullern-buret mesterlig, og lagene gikk dermed målløse til pause.

Svarte umiddelbart

Bjørdal viste fram venstrefoten sin tidlig i andre omgang, da han dro seg innover i banen og fyrte løs fra 20 meter. Med sin svakeste fot hamret han til, med skuddet gikk i tverrliggeren. VIF fikk gradvis kampen i sitt spor etter pause, og kontrollerte mer og mer.

Bortelaget skapte farligheter på corner, men duellsterke Ullern sto godt imot og fikk ryddet unna det meste av det som kom i egen boks. Med fem forsvarsspillere gjorde hjemmelaget det svært vanskelig for Vålerenga, men favorittene var svært nærme ved innbytter Jatta 20 minutter før fulltid. Debutant Leonard Zuta slo et flott innlegg fra venstresiden, og unggutten vant duellen i feltet. Dessverre for VIF gikk headingen midt på Kirsebom.

Ullern satset mye på dødball, og flyttet opp mye folk i boksen på både cornere og innkast. Vålerenga hadde god kontroll på hjemmelagets dødballer i andre omgang, og vestkantlaget skapte mer eller mindre ingenting etter hvilen – fram til sluttminuttene.

Omsider etter 81 minutter med stanging fikk VIF uttelling, da Tobias Christensen snappet opp en ball i returrommet etter et innlegg. Noe heldig gikk midtbanespillerens skudd i mål via en Ullern-forsvarer, men Vålerenga fikk endelig den oppskriftsmessige ledelsen.

Men på en svært sjelden visitt på Vålerengas halvdel var Ullern dødelig effektive kun fire minutter etter å ha havnet under, og Lars Følstad fikk et nydelig treff utenfor 16-meteren. Til ellevill jubel fra hjemmesupporterne sendte Følstad Ullern tilbake i kampen, og tredjedivisjonslaget fikk kampen til ekstraomganger.

Ullern-spillerne jubler etter at Lars Følstad utlignet i sluttminuttene mot Vålerenga på Ullern Kunstgress.

Kortvarig glede

Dessverre for underdogene i Ullern ble lykkeruset kortvarig, da Vålerenga og Fredrik Oldrup Jensen tidlig i første ekstraomgang tok tilbake ledelsen. Etter tøffe dueller foran Kirsebom i feltet på en corner, plukket Jensen opp andreballen og satte ballen i mål på volley.

Skuldrene til VIF-spillerne senket seg, og den 16 år gamle innbytteren Jacob Dicko Eng fikk sjansen til å vise seg fram. Fra høyrekanten rykket han forbi sin markør på flott vis, og serverte den andre innbytteren Jatta foran mål. Sistnevnte fikk en relativt enkel jobb med å sette inn 3-1-målet, og Vålerenga var plutselig i en langt mer komfortabel ledelse, før halve omgangen var spilt.

Vålerengas unggutter på topp med friske bein fortsatte å angripe for VIF i siste ekstraomgang, og både Odin Thiago Holm og Seedy Jatta kunne lagt på til 4–1. Holms skudd utenfor 16-meteren strøk stolpen, mens Jattas avslutning innenfor ble reddet av keeper Kirsebom, som av Ullern-juryen ble kåret til hjemmelagets beste spiller.

Ullern maktet ikke å komme tilbake etter VIFs raske scoringer, og bortelaget slapp dermed med skrekken og unngikk cupbombe på vestkanten.

NM fotball, 2. runde

Ullern - Vållerenga 1-3 (0-0)

Mål: 0-1 Tobias Christensen (82), 1-1 Lars Følstad (86), 1-2 Fredrik Oldrup Jensen (92), 1-3 Seedy Jatta (95)

Dommer: Stian Røvig Sletner

Gult kort: Odin Thiago Holm, Vålerenga. Håkon Mælumsæter Øverby, Finn Badou Jor, Ullern.

Ullern (5-4-1): Terje Kirsebom - Henrik Solvoll Navarsete, Ismar Dizdar, Magnus Fosen, Harold Biata Mufoncol (Alexander Nilsen fra 98.), Håkon Mælumsæter Øverby - Thomas Skog Martinussen (Nicholas Grøndalen Kristiansen fra 65.), Lars Jensen Austnes, Lars Følstad (Alfred Sankoh fra 98.), Benjamin Sunde (Espen Tveter Andresen fra 87.) - Finn Badou Jor

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug - Christian Borchgrevink, Brage Skaret (Seedy Jatta fra 33.), Jonatan Tollås Nation, Leonard Zuta - Fredrik Oldrup Jensen - Henrik Bjørdal, Odin Thiago Holm - Tobias Christensen, Henrik Udahl (Jacob Dicko Eng fra 74.), Osame Sahraoui