trikkeligaen

Fagermo slår tilbake etter ekspertuttalelse: – Zuta er bedre i alle faser av spillet

Venstreback Leonard Zuta (28) ble fredag klar for Vålerenga. Fotballekspert Joacim Jonsson uttalte seg kritisk til signeringen, og mener han ikke hever laget. Nå slår hovedtrener Dag-Eilev Fagermo tilbake.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Leonard Zuta har i to uker vært linket til Vålerenga, ettersom Sam Adekugbe forlater VIF 1. august, og spilte sin siste kamp mot Gent torsdag. Torsdag var Zuta i Oslo, og hadde sin første trening med laget. Svensk-makedoneren var meget fornøyd med å være på plass.

– Det kjennes meget bra å være her. Det er et fint sted, og jeg har fått et veldig godt førsteinntrykk av klubben. Det er gode fasiliteter, flott trenerteam og fin spillergruppe. I tillegg er det et veldig fin stadion her, og jeg var her på Gent-kampen i går. Supporterne og atmosfæren imponerte meg, sier Vålerengas nye venstreback til Dagsavisen.

Leonard Zuta etter sin første trening med Vålerenga. Foto:

Zuta hadde flere tilbud på bordet, men endte til slutt opp med å velge VIF.

– Jeg visste at Vålerenga var en stor klubb i Norge og i Skandinavia. Det var interesse fra flere klubber, men jeg ble lokket av prosjektet som er på gang her og ville være med på det. I tillegg har jeg spilt utenlands lenge, og å komme nærmere til Sverige og familien var også viktig for meg, sier svensk-makedoneren, som har 15 landskamper for Nord-Makedonia.

– Bedre i alle faser av spillet

Den nye Vålerenga-backen skal være klart bedre enn det som var deres eneste rene venstreback-alternativ etter at Sam Adekugbe spilte sin siste kamp for VIF torsdag, 19-årige Oskar Opsahl. Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo har stor tro på nysigneringen.

– Hvor langt unna er nivået til Opsahl sammenlignet med Zuta?

– Det er godt unna. Det er klart at Leonard har mye mer erfaring, og spesielt defensivt er han godt foran Oskar. Men nå er den posisjonen i laget ideell. Vi har en erfaren spiller som førstevalg, og et bra talent bak ham til å pushe. Det hadde vært verre om vi hadde hatt to erfarne, jevngode i samme posisjon, selv om vi etter hvert må dit for å være helt i toppen, svarer VIF-treneren.

Dag-Eilev Fagermo var stolt over både Sam Adekugbe og resten av VIF-laget da de slo Gent 2-0 på hjemmebane. Adekugbe gikk av Intility Arena for siste gang som Vålerenga-spiller torsdag.
Foto:

Fagermo forklarer at Zuta fyller de fleste kvalitetene til Adekugbe, og vel så det.

– Sam har en fart og fysikk som er helt rå. Men ellers mener jeg at Zuta er bedre i alle de andre fasene av spillet, både offensivt og defensivt. Spesielt offensivt har vi ikke klart å skape så mye fra Sams posisjon, og det håper jeg Leonard kan bidra med sammen med resten av venstresiden, sier han.

Slår tilbake mot eksperten

Italienske Pianetalecce meldte allerede mandag at Zuta var enig med VIF om overgangen, og at kun de siste detaljene gjensto før backen kunne presenteres. Da reagerte fotballekspert i Eurosport, Joacim Jonsson. “Leonard Zuta er en signering Vålerenga sagt at dem ikke skal gjøre. Blir 29 år, null videresalg og hever ikke laget kontra Sam (Adekugbe. journ.anm.)”, skrev Jonsson på Twitter mandag. Dagen etter utdypet han uttalelsen i et intervju med Dagsavisen tirsdag.

– Det er ingen tvil om at Zuta har vært langt, langt nede på Vålerengas ønskeliste når det kommer til venstrebacker. Det er ikke sikkert at han var på noe liste i det hele tatt, sa Jonsson.

Fagermo mener i motsetning til fotballeksperten at nyvervelsen er en forsterkning i forhold til Sam Adekugbe.

– Leonard var en av Häckens klart beste spillere i fjor før han ble solgt til utlandet, da de tok bronse i Allsvenskan. Vi har scoutet ham nøye, og sett at han var god i Lecce også. Han har masse erfaring, og vi har så mange unggutter i gruppa nå at vi var nødt til å få inn mer rutine. Med Zuta inn får vi nettopp det, og det gjør at de unge spillerne blir bedre. Dermed er det en indirekte spillerutvikling å hente erfarne spillere. Vi kan ikke ha et rent juniorlag, og Leonard tilfører både erfaring og ren fotballkvalitet som forsterker oss, forklarer Fagermo.

Jonsson mener at signeringen av Zuta strider imot Vålerengas spillerlogistikk.

– Nå mister de Adekugbe, og må gå imot sin egen strategi med å hente inn en spiller som ikke forsterker laget, sa fotballeksperten.

Han mener Zuta-signeringen ikke følger VIFs spillerlogistikk, da Fagermo og sportssjef Jørgen Ingebrigtsen tidligere har uttalt at de ikke skal hente etablerte spillere som ikke hever laget. Det mener derimot Fagermo at Zuta gjør, og begrunner overgangen videre.

– Våre unge spillere må ha noe å strekke seg mot, og nettopp derfor må vi ha kvalitet på trening. Hvis Odin Thiago Holm eller Seedy Jatta tar kommandoen på trening, blir vi ikke bedre. Vi må ha rutinerte spillere som Zuta her for å heve laget og å få resultater på kort sikt, men også for å investere i de unge gutta på treningsfeltet, utdyper Fagermo.

– Latterlig å kritisere det

I tillegg til å stusse over Zuta-overgangen, uttalte Jonsson også at Fagermo heller ikke tidligere hadde vist god spillerlogistikk.

– Så er jo spørsmålet: Hvor gode er Vålerenga på dette? Fagermo har aldri vært god på dette, og de signeringene han har gjort i VIF til nå er spillere vi kjenner godt til i Eliteserien fra før, sa eksperten og siktet til spillere som Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal.

Fagermo svarer følgende på uttalelsen:

– Jonsson kritiserer meg da for perioden i Odd, og jeg holdt laget som det tredje beste i Norge i elleve sesonger gjennomsnittlig. En klubb uten mye ressurser, men vi gjorde det bra med lokale spillere. Så lenge jeg var i Odd, har det aldri vært penger der til å kjøpe spillere. Jo da, vi henta jo noen, men det var stort sett spillere som kom gratis av ulike grunner. Det var ikke økonomi til noe annet. Vi solgte spillere på den tiden, men hadde aldri muligheten til å kjøpe yngre kvalitetsspillere, sier Fagermo og legger til:

– Vi var et forbilde på spillerutvikling, og var den niende beste klubben i Europa på å bruke egenutviklede spillere, og hadde suksess i hjemlig liga med det. Det er helt latterlig å kritisere det, helt historieløst, og det er jo stikk motsatt. Det provoserer meg, rett og slett. Heller ikke i Vålerenga har vi penger nok til å kjøpe en venstreback som er 20 år og hever laget. Det ville kostet oss langt mer, og der er vi ikke som klubb ennå.

VIF-treneren understreker at han ikke kan endre strategi og la seg presse når det kommer til spillerlogistikken.

– Vi er på vei til å bygge klubben dit at vi kan hente de spillertypene jeg nevnte, og derfor har vi kutta ned stallen og tatt bort spillere som ikke hadde videresalgspotensial. Deretter bygde vi stallen hardt ned, og litt for hardt ned foreløpig med tanke på kortsiktig suksess. Men det henger sammen med økonomi, og at vi på sikt skal helt til toppen. Så tar det kanskje litt lengre tid enn jeg trodde å komme dit, men vi må stå i det og gjøre det. Jeg skal stå knallhardt, last og brast ved filosofien vår. Vi kan ikke la oss presse av sånne som Jonsson, som mener vi må hente inn flere nye spillere i alle slags posisjoner, poengterer Fagermo.


Nyeste fra Dagsavisen.no: