trikkeligaen

VIFs europaeventyr viser hvilke grep klubben er villig til å ta

(Vålerenga – Gent 2-0, sammenlagt 2-4). KOMMENTAR: Vålerengas satsing på langsiktig talentutvikling kontra sportslig sukess i årets Conference League-turnering kan vel vise seg å være en genistrek, men klubben må likevel på jobb den kommende måneden for å forsterke en talentfull, men ytterst tynn tropp.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Med salget av Aron Dønnum før den første kampen mot Gent, og Kristoffer Klaesson på plass i England for å gjennomgå den medisinske sjekken etter den obligatoriske karanteneperioden, hadde Vålerenga allerede bestemt seg på forhånd; De ville ikke gå videre i Conference League. At Standard Liège ønsket å sikre seg Aron Dønnum før seriestarten i Belgia er forståelig, men med to uker til start i Premier League kunne Kristoffer Klaesson fått sin avskjedskamp hjemme mot Gent i dagens kamp.

Selvfølgelig ønsker Vålerenga å vinne, men det er ingen tvil om lagets sjanser til å gjøre nettopp det ble kraftig svekket av å la to av lagets nøkkelspillere forsvinne den samme uka som den viktigste kampen i klubben på manns minne. Det er ti år siden forrige gang laget spilte i Europa, og den gang møtte PAOK og Mika Ashtarak, og dermed har årets kamper i Europa blitt sett fram til siden det ble klart at Vålerenga fikk en plass i den nystartede Conference League.

Sportslig ville det derfor vært langt bedre for Vålerenga å beholde både Aron Dønnum og Kristoffer Klaesson en uke til, for med skadene på Amor Layouni og Vidar Örn Kjartansson er det en voldsomt tynn benk Vålerenga kan skilte med erfaringsmessig. Det positive med det er at det er en fantastisk utviklingsarena for Vålerengas talenter, som det jo er en hel rekke av og som det kommer til å bli forlangt mye av denne høsten hvis ikke sportssjef Jørgen Ingebrigtsen og trener Dag-Eilev Fagermo går på en ordentlig kjøpsbonanza den neste måneden.

Vålerenga startet kampen mye på samme måte som de gjorde i Belgia, da VIFs første ti minutter i 4-0-tapet ikke var så verst. Da satt presset, laget hadde mye ball og det så ut til å bli en langt jevnere kamp enn det til slutt ble. I motsetning til forrige kamp var det Vålerenga nå som fikk uttelling for den gode starten, og ikke gjestene fra Belgia som scoret på sin første sjanse i kampen.

Med Klanen i ryggen og 2000 tilskuere bak seg er Vålerenga et helt annet lag, og ti minutter ut i kampen eksploderte det på tribunen. Først lag Osame Sahraoui et smart innlegg til Tobias Christensen, som Gent klarerte sånn halvveis. Etter litt klabb og babb og frenetisk aktivitet inne i Gents 16-meter, fikk Christian Borchgrevink touchet ballen videre til Sahraoui som fikk nok en mulighet fra like utenfor femmeteren. Unggutten klinte til, traff kanskje ikke helt rent, men Joseph Okumo kunne ikke gjøre stort annet enn å flukte ballen opp i nettaket.

For spillere som Osame Sahraoui og Odin Thiago Holm, som er Vålerengas kommende juveler er erfaringen uvurderlig. Men også for Seedy Jatta på topp, for Kjetil Haug i mål og for resten av Vålerenga-laget er det å få målt seg mot europeisk motstand gull verdt. Nesten uansett hvordan det går, og selv om de til tider ble rundspilt i den første kampen mot Gent lærer du mer av de kampene enn du gjør av rutinemessige 2-0-seiere i hjemlig liga.

Etter å ha spilt for det meste rekruttfotball bak Kristoffer Klaesson de siste årene ble Kjetil Haug kastet inn i kampen mot Gent, og gjorde sine saker meget bra. Spesielt redningen han plukket fram da Laurent Depoitre litt vel enkelt kom seg forbi VIFs stopperduo var strålende, selv om belgeren viste tydelige hvor han skulle avslutte. Noen minutter senere måtte han også ut i full strekk på et susende langskudd, og etter en litt famlende start der han var litt ustødig med beina ved et par anledninger spilte keeperen seg stort opp og viste at savnet av Klaesson kanskje ikke blir så stort.

Også etter pause vartet Haug opp med to strålende redninger, da Gent hadde en enestående femdobbel sjanse. Bare i den seansen viste Vålerenga langt mer vilje til å kaste seg inn i dueller og holde ballen unna målet enn de noen gang gjorde i returoppgjøret i Belgia.

Klanen, som leverte en imponerende prestasjon i seg selv, hevet lydnivået ytterligere da hjemmeyndling Ivan Näsberg headet inn 2-0 på en corner ti minutter før slutt. Med maksimal uttelling på hjemmebane kunne Vålerenga virkelig gjort det spennende i kampen de fleste på forhånd regnet som død og begravet, men uansett hvor mye Gent-spillerne eventuelt hadde i bakhodet at de hadde en suveren ledelse fra start ble Vålerengas første europacupkamp på hjemmebane på ti år en gedigen opptur for spillere, klubb og fans.

Balansegangen mellom sportslig suksess og langsiktig talentutvikling er alltid vrien for en lag i Vålerengas posisjon, men det er ingen tvil om hvilket valg Vålerenga har tatt i akkurat denne situasjonen. Det er jo også en del av klubbens strategi, og selv om fansen gjerne også skulle sett at laget var litt mer stabile gjennom en overgangssesong som det har blitt for Vålerenga i år kan det fort vise seg at det å ofre sportslig suksess for langsiktig talentutvikling var det riktige å gjøre i akkurat dette tilfellet.

Prestasjonene i returkampen mot Gent var i hvert fall langt bedre enn i den første kampen, og med fansen tilbake på stadion ser det lyst ut for Vålerengas fremtid. Selv om Vålerenga må på jobb den neste måneden, da en så ung og uerfaren benk ikke er bærekraftig om en skal kjempe på det nivået Vålerenga ønsker både i serien, cupen og i eventuelle senere utslagsrunder i Europa.

Kampfakta:

UEFA Conference League 2. kvalifiseringsrunde – kamp 2

Vålerenga – Gent 2-0 (1-0). Sammenlagt 2-4

Intility arena: 2000 tilskuere.

Mål: 1-0 Joseph Okumu s.m (10.), 2-0 Ivan Näsberg (80.)

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug – Christian Borchgrevink, Ivan Näsberg, Jonatan Tollås Nation, Sam Adekugbe (Oskar Opsahl fra 90.) – Odin Thiago Holm (Jacob Eng fra 85.), Fredrik Oldrup Jensen, Henrik Bjørdal – OSame Sahraoui, Seedy Jatta (Henrik Udahl fra 78.), Tobias Christensen.

Gule kort: Odin Thiago Holm, Osame Sahraoui, Vålerenga. Nurio Fortuna, Gent.

Dommer: Donald Robertson, Skottland

Nyeste fra Dagsavisen.no: