trikkeligaen

Vålerenga-spillerne tror på mirakler

Vålerenga tapte 0-4 i Gent. For å gå videre i Europa må VIF vinne med minst fire mål i returoppgjøret på hjemmebane torsdag. Spillerne tror på mirakler, selv om det er en nærmest umulig oppgave.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Ikke mange medier møtte på Vålerengas pressekonferanse før torsdagens returoppgjør mot Gent i andre kvalifiseringsrunde i UEFA Conference League. Kun Dagsavisen og Nettavisen var til stede da VIF-trener Dag-Eilev Fagermo og kaptein Jonatan Tollås Nation stilte i kantina på Intility Arena.

Begge var klart overrasket over nivåforskjellen på lagene i det første oppgjøret i Belgia.

– Jeg tror ikke vi var helt klare over nivået deres. Men dersom vi hadde spilt ti ganger mot hverandre, så hadde det blitt jevnere i snitt, tror jeg. Men i akkurat den kampen var det stor forskjell på lagene, sier kaptein Tollås Nation på pressekonferansen.

Fagermo er klar på at VIF ikke var på sitt beste da de sto klare i sin første kamp i Europa på ti år.

– Det var et middels eliteserielag som spilte i Belgia, og ikke noe mer enn det. Så enkelt er det. Vi må komme oss opp på topp tre i år også, slik at vi kan spille Europa-cup igjen og ta med oss det vi lærer av erfaringen fra Europa nå, sier VIF-treneren.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation og trener Dag-Eilev Fagermo på onsdagens pressekonferanse. Foto:

Tror på mirakler

VIF-treneren forteller også at det mulig var flere faktorer som spilte inn for prestasjonen deres i Belgia, og hvorfor de slapp inn fire, forholdsvis enkle mål.

– Der nede spilte vi sannsynligvis med noen spillere som ikke hadde hodet på plass i Vålerenga, som er på vei ut. Det kan prege prestasjonen, men det er vanskelig å si. Vi har også hatt spillere med kontrakt som har gått ut én måned før overgangsvinduet åpner, i tillegg til at vi blir tatt på fart og tempo av Gent, forklarer Fagermo.

Kristoffer Klaesson, som sto i mål for Vålerenga mot Gent, er på vei til Leeds i England. I tillegg er Sam Adekugbe allerede klar for tyrkiske Hatayspor 1. august, men skal spille sin siste kamp for Vålerenga torsdag. Aron Dønnum var heller ikke med i det første oppgjøret mot belgierne, og er nå i Standard Liège.

Selv om Vålerenga er tydelig svekket og står overfor en enormt vanskelig oppgave, våger spillerne å tro på at det er mulig med avansement.

– Stemninga i laget er bra. Det er klart at vi ikke har prestert opp mot vårt beste de siste kampene, og egentlig vært ganske skuffende en liten periode. Men vi vet at vi skal spille på hjemmebane, og at Gent tapte i serieåpningen i ligaen deres på kunstgress. Det er uvant for dem. Dersom vi får sjokkert dem litt fra start er det klart mulig, men det blir selvfølgelig tøft, sier Tollås Nation.

– Tror dere på mirakler innad i laget?

– Ja, det gjør vi, svarer VIF-kapteinen tydelig.

– Ikke konkurransedyktige nok

Da Fagermo trente Odd i 2015, sjokkerte han og skienslaget Fotball-Europa da de ledet 3–0 etter 20 minutter over den tyske storklubben Borussia Dortmund i kvalifiseringskamp til Europa League. Han tviler på en reprise med VIF-laget på torsdag.

– Det er klart at om det hadde vært 2–0 i favør Gent hadde det vært “match”, men ikke med 4–0. Men det kommer til å bli jevnere her, det er det ikke noe tvil om. For det første, så har de en komfortabel ledelse og senkede skuldre, og kanskje de ikke topper laget heller. For det andre, er vi mye bedre her hjemme på kunstgress, sier treneren og legger til:

– Vi må ta kampen på alvor og toppe laget, og så må de som skal spille ta med seg den verdifulle erfaringen de får videre.

– Men går dere ut her i morgen for å avansere til neste runde?

– Ja, det er klart vi gjør. Men å hente inn fire mål blir vanskelig. Ja, det har skjedd større ting i fotball før, men Gent er bedre enn oss.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo gir instrukser under onsdagens VIF-trening. Foto:

Siden Fagermo ble ansatt i Vålerenga har det blitt gjort store spillerutskiftninger i klubben. Treneren mente stallen var for stor da han kom i starten av 2020, og den har blitt tydelig mindre når vi nå skriver juli 2021. Det er ikke det samme laget som kvalifiserte seg til Europa som spiller der nå, påpeker treneren.

– Det Vålerenga-laget som spiller i Conference League nå, er ikke det samme laget som kvalifiserte seg inn. Det er og har ofte vært en utfordring i norsk fotball, at man kvitter seg med flere spillere av ulike grunner fra sesong til sesong. Hadde vi spilt med det laget som tok bronse hadde det blitt annerledes. Det er bare Molde i Norge som har en så konkurransedyktig og stor nok tropp i forhold til andre norske premisser. Der er ikke Vålerenga ennå, sier Fagermo.


Nyeste fra Dagsavisen.no: