trikkeligaen

Reagerer på VIF-signering: – Imot deres egen strategi

Venstrebacken Leonard Zuta (28) skal være enig med Vålerenga om en overgang. Fotballekspert Joacim Jonsson mener signeringen strider imot VIFs spillerlogistikk. Samtidig mener han de må forsterke i flere ledd om de skal ta medalje i også i år.

Mandag meldte den italienske sportsavisen Pianetalecce at Leonard Zuta og Serie B-klubb Lecce er enige med Vålerenga om en overgang. Fotballekspert i Europsort, Joacim Jonsson, så mye av backen da han spilte i Häcken i Allsvenskan.

– Det er en helt grei spiller. Det er ingen katastrofe å hente ham, men det er jo imot strategien deres, sier Jonsson til Dagsavisen.

Både VIF-trener Dag-Eilev Fagermo og sportssjef Jørgen Ingebrigtsen har tidligere uttalt at Vålerenga ikke skal hente inn etablerte spillere som ikke hever laget. Jonsson mener at Zuta ikke nødvendigvis er en forsterkning når Sam Adekugbe forlater VIF 1. august.

– Han er ganske fotballsmart og har gode basisferdigheter. Han har ingen store svakheter i spillet sitt, annet enn at han kanskje mangler litt tempo én-mot-én defensivt. Men det er ingen tvil om at Zuta har vært langt, langt nede på Vålerengas ønskeliste når det kommer til venstrebacker. Det er ikke sikkert at han var på noe liste i det hele tatt, konstaterer fotballeksperten.

Fotballekspert Joacim Jonsson.
Foto:

Ingen forsterkning

Det er få tilgjengelige, gode forsvarsspillere på markedet med Eliteserie-nivå. Derfor ender Vålerenga opp med å hente svensk-makedonske Zuta, mener Jonsson.

– Det sier alt om hvor vanskelig markedet er akkurat nå. Vålerenga har jo visst at Adekugbe skal videre i lang tid nå. De har jo sett på mange alternativer. Blant annet Haitam Aleesami, Adrian Pereira og noen andre svenske backer også. VIF har ikke greid å få tak i dem, enkelt og greit.

I tillegg til få alternativer og krevende overgangsmarked, stiller eksperten spørsmål ved Vålerengas tidligere overgangsvinduer.

– Koronasituasjonen har også vært med på å gjøre det vanskelig, i tillegg til at de har manglet midler til å hente inn spillere. Da blir det slike løsninger som i dette tilfellet med Zuta. Så er jo spørsmålet: Hvor gode er Vålerenga på dette? Fagermo har aldri vært god på dette, og de signeringene han har gjort i VIF til nå er spillere vi kjenner godt til i Eliteserien fra før, sier Jonsson og sikter til spillere som Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal.

– Det er gode signeringer, det, men det er ikke vanskelig å gjennomføre. Nå mister de Adekugbe, og må gå imot sin egen strategi med å hente inn en spiller som ikke forsterker laget, legger han til.

Jonsson er usikker på om unge Oskar Opsahl er klar for nivået i Eliteserien, og er klar på at det var behov for enda en spiller på venstreback-posisjonen.

Tror ikke på Ejuke-reprise

Aron Dønnum ble forrige uke klar for belgiske Standard Liège, og takket for seg i Vålerenga.

– Han var udiskutabelt Vålerengas viktigste spiller, slår Jonsson fast.

Da Vålerenga i 2019 solgte sin beste spiller den gangen, Chidera Ejuke, til fordel for nederlandske Heerenveen midtveis i sesongen, vant VIF kun én gang på de 15 siste kampene av året. Fotballeksperten tviler på en lignende situasjon uten Dønnum til høsten.

– Jeg tror nok at Vålerenga er litt mer solide som lag nå enn det de var i 2019. Den gangen var det enda mer enmannsshow fra Ejuke enn fra Dønnum i år, da nigerianeren var på sitt beste. Men at VIF er svekket nå er det ingen tvil om, sier han.

Chidera Ejuke i aksjon for siste gang i Vålerenga-drakt mot Patrick berg og Bodø/Glimt i 2019. Etter denne 6-0-seieren vant ikke Vålerenga på elleve kamper.
Foto:

Han tviler også på at Albin Mörfelt, som er hentet inn som Dønnums erstatter, kan gå direkte inn i VIF-laget og briljere.

– Jeg blir svært overrasket om Mörfelt hevder seg allerede i august. Han kommer fra Varberg BoIS i Sverige som ikke kan sammenlignes med Vålerenga. Jeg tror heller ikke han er noe særlig bedre enn Tobias Christensen som har spilt i Dønnums rolle til nå.

Positiv til Klaesson-overgang

Nettstedet The Athletic skrev fredag at det har vært gode samtaler mellom Leeds, Vålerenga og førstekeeper Kristoffer Klaesson gjennom de siste dagene, og at VIF-keeperen i denne uka skal fly til England for å gjennomføre den medisinske sjekken. Det er Jonsson svært positiv til.

– Det er en magisk avtale for alle parter, sier eksperten.

Men uten Klaesson tror Jonsson at Vålerenga kommer til å hente inn en ny keeper, selv om 23-årige Kjetil Haug er tilgjengelig og har vært i stallen siden sommeren 2019.

Han etterlyser også flere forsterkninger i flere ledd i VIF-laget, og sår tvil om Vålerenga er i stand til å ta medalje med den nåværende spillerstallen.

– Midtstopperne har ikke fungert sammen overhodet i år. Jonatan Tollås Nation og Ivan Näsberg er et svært middels stopperpar i Eliteserien, og er ikke i nærheten av å kunne vinne gull akkurat nå. Det er såpass stramt i den troppen nå, at de må ha inn en ny spiller i hver lagdel om de skal ha ambisjoner om gull, sier Jonsson og legger til:

– De må ha inn en bedre stopper, sentral midtbanespiller, venstreback og til og med en kantspiller dersom de skal ha ambisjoner om å kjempe om gullet i Eliteserien.

Sommerens overgangsvindu, som i Norge åpner 1. august, blir helt avgjørende for Vålerenga om de skal klare å ta medalje denne sesongen, ifølge svensken.

– De er definitivt hardt svekket nå, og står foran et overgangsvindu som ser ut til å bli det viktigste på mange, mange år. Om VIF vil unngå å fortsette som en middelhavsfarer slik de har vært de siste 15 årene, må de på jobb nå, er fotballekspertens klare tale.


Nyeste fra Dagsavisen.no: