trikkeligaen

Tidligere VIF-duo leder LSK i første derby på to år: – Ingen tvil om at Vålerenga har presset på seg

De har begge vært trenere i Vålerenga. Geir Bakke var assistenttrener da VIF tok seriegull i 2005, og Petter Myhre tok over som hovedtrener etter at Kjetil Rekdal ga seg i 2006 og avsluttet på tredjeplass. Nå leder de Lillestrøm sammen i det som blir det første derbyet på to år.

ÅRÅSEN STADION (Dagsavisen): Det har gått en stund siden erkerivalene Vålerenga og Lillestrøm har møttes. Etter LSKs nedrykk i 2019 ble 2020 det første året uten lokalderbyet siden 2001. Nå er Lillestrøm tilbake i Eliteserien, og har startet sesongen sterkt med 16 poeng på 9 kamper.

Tidligere Vålerenga-assistent Geir Bakke er nå hovedtrener i VIFs erkerival, og gleder seg naturligvis til kampen på Intility Arena søndag. Selv om han ble seriemester i Oslo-klubben i 2005, kjenner ikke treneren på en spesiell følelse før møtet med gamleklubben som LSK-trener.

– Nå har jeg vært trener i ulike klubber i ganske mange år. Jeg har møtt Vålerenga mange ganger, og jeg har trent laget. I hver eneste kamp føler jeg på en eller annen link til alle klubber vi møter. Så for meg er dette en relativt vanlig kamp å forberede seg til, sier Geir Bakke til Dagsavisen.

Geir Bakke gir instrukser på torsdagens LSK-trening. Foto:

Bakkes assistenttrener, Petter Myhre, innrømmer derimot at denne kampen betyr noe mer rent personlig. Myhre var i Vålerenga fra 2001 til 2007, og endte opp som hovedtrener etter at Kjetil Rekdal ga seg midtveis i 2006-sesongen. I samme sesong sikret VIF en sterk bronseplass under Myhres ledelse, da Oslo-klubben hadde startet sesongen veldig svakt.

– Det blir veldig gøy, og selvfølgelig spesielt. Når man har vært såpass lenge i en klubb merker man at det er spesielt. For meg så har Vålerenga mot Lillestrøm alltid vært det kuleste oppgjøret i Eliteserien, forteller Myhre.

Klassikeren

Både Bakke og Myhre tapte og vant med Vålerenga i derbykampene mot Lillestrøm, og vet bedre enn de fleste hva det betyr for klubbene å slå rivalen. Førstnevnte trekker fram oppgjøret i cupen på Åråsen i 2003 som kampen han husker best, da VIF slo Lillestrøm ut av cupen etter straffesparkkonkurranse.

– Vi ble jo aldri ferdig, vi holdt nesten på til midnatt, flirer Bakke.

Vålerenga vant til slutt etter å ha scoret på samtlige elleve straffespark, mens Lillestrøm og Arild Sundgot bommet på siste og avgjørende straffe.

– Jeg husker det så godt, for da er man midt oppi det. Sånn er det med disse oppgjørene her. Det er alltid stor entusiasme rundt kampene og interesse overalt, sier hovedtreneren.

Assistent Myhre var hovedtrener da han og VIF slo LSK på Åråsen i 2007, men tapte både hjemme og borte sesongen før.

– Det var mange spesielle oppgjør på den tiden der. Jeg har både vunnet og tapt, og det er ingen tvil om at det betyr noe ekstra å slå erkerivalen. Ikke minst for supporternes del, og det er jo for dem vi spiller og holder på med dette her, forteller Myhre.

Petter Myhre som VIF-sjef i 2007.
Foto:

– VIF er favoritter

Foran søndagens kamp bruker Lillestrøm minst mulig tid og energi på Vålerenga som trenerne mener er favoritter, selv om LSK i snitt har tatt flere poeng enn VIF med tre kamper mindre spilt.

– Det er en viss soliditet i det Vålerenga-laget som er nå, men vi tenker ikke så mye utover det. Vi drar dit for å vinne, og ser at det kan bli en jevn kamp. Det er klart at det ikke er tvil om hvem som har presset på seg her. Det er Vålerenga. De bruker penger over en lav sko og dundrer på, så de har presset på seg, sier Bakke med et smil om munnen.

Men selv om presset ifølge Bakke er på Vålerenga, tror LSK-treneren at kampen kan bli jevn.

– Jeg håper at vi skal være med og få tak i ballen fra start. Jeg tipper det blir en ganske jevn kamp hvis vi gjør det vi skal, sider han.

Myhre er enig med sjefen, og forklarer at VIF er favoritter.

– Før sesongen var Vålerenga selvutnevnte gullfavoritter, mens vi er et nyopprykka lag. Vi har en lang vei å gå, så VIF er naturlige favoritter på søndag. Det er det ikke tvil om. Så er det jo sånn at favorittene ikke alltid vinner i fotball, sier assistenttreneren.

Ingen bortesupportere

Den siste måneden har regjeringen gradvis åpnet for flere og flere tilskuere på idrettsarrangementer. Mot Bodø/Glimt fikk Vålerenga ha 2000 på tribunen, mens mot Sarpsborg 08 forrige uke kunne klubben slippe inn 5000. Når Lillestrøm gjester Intility Arena søndag, får VIF lov til å ha hele 7000 tilskuere på plass. Men ingen bortesupportere blir å se, da klubben valgte å prioritere sine egne, slik VIF beskrev på sine nettsider.

Bakke var ikke velinformert om VIFs begrunnelse av avgjørelsen i prat med Dagsavisen torsdag, og skulle gjerne hatt med seg sine egne supportere til Oslo søndag.

– Jeg vet ikke nok om hvorfor de gjør det sånn, men om det er “lunkne” forklaringer på det så er det jo dumt. Dette er jo tuftet på at vi skal ha den derby-stemningen, og hvis det er sånn at muligheten for at bortesupporterne er der, så er det kjedelig synes jeg. Uten å kritisere, vel å merke, da jeg ikke vet nok om bakgrunnen for valgene de har gjort, slår Bakke fast.

Ifølge VIFs forklaring, skal ikke Lillestrøm-supporterne ha vært “veldig interessert i å bidra til et bortesupporterfelt”, og dermed skal LSK-ledelsen støttet VIFs anbefaling om å arrangere kampen uten bortesupportere, står det i VIFs daglige leder Erik Espeseths forklaring på klubbens hjemmesider.

– Det er jo synd at LSK-fansen ikke får være med og bidra til å lage rammen rundt kampen, for det er nettopp det som har gjort dette oppgjøret så spesielt; at begge lags supportere er fantastiske og lager en ramme rundt disse kampene som ingen andre lag i Norge lager. Det får vi ikke gjort noe med, og da får vi bare takle den situasjonen slik den er, sier assistent Myhre og legger til:

– Selv om det kun er VIF-supportere på stadion, er det ingenting i veien for at vi ikke skal prestere på vårt beste.

Petter Myhre på feltet under torsdagens LSK-trening. Foto:


Nyeste fra Dagsavisen.no: