trikkeligaen

Henrik Udahl i podkast: – Jeg var i villrede

Det var 200 i odds på at han skulle bli toppscorer i OBOS-ligaen i fjor. Toppscorer ble han, og drømmen om å komme tilbake til Vålerenga gikk i oppfyllelse. Henrik Udahl forteller om den lange veien “hjem” til VIF, og mye mer i Dagsavisen-podkasten «Trikkeligaen».

– Da jeg varma opp i Sarpsborg 08-kampen og så fansen på “Østblokka”, tenkte jeg at jeg var nødt til å score foran dem. Det var rett bort dit da jeg scora.

Det sier Henrik Udahl (24), som knapt har spilt foran tilskuere tidligere i karrieren. Det gikk fra 2000 på VIF - Bodø/Glimt, til 4000 mot Sarpsborg 08, og nå venter muligens 7000 når Lillestrøm gjester Intility Arena for første gang på to år søndag.

– Jeg har gradvis vent meg til å spille foran tilskuere de siste kampene. I Åsane i fjor hadde vi mer eller mindre ikke publikum, og da det ble tillatt hadde vi kun 200 på kampene. Da jeg kom hit ble det gradvis flere. Fra 50 til 600, til 2000 til 4000 på tribunene. Det har vært fint, i stedet for å få granatsjokket helt plutselig fra 200 til 10 000 folk.

Henrik Udahl scoret to mål da VIF slo Sarpsborg 08 4-1. Sjekk vår vurdering av VIF-spillerne her. Foto:

Spissen er reflektert, selvkritisk og analytisk i møtet med Trikkeligaen-redaksjonen på Intility, og tar oss blant annet tilbake til VIFs kruttsterke juniorlag i 2016, og forteller om da ingen Åsane-fans svarte på speakerens “Scoring nummer 9; Henriiiiiiik ...”.

Dette, og veldig mye mer kan du høre om i ukas Trikkeligaen-episode.

Du kan høre hele intervjuet her, eller ved å søke opp «Trikkeligaen» der du vanligvis hører podkast

Vålerengas bonde

Udahl er fra Indre Østfold, og startet karrieren i Askim FK.

– Vi hadde et veldig bra lag da vi samlet hele 97-kullet fra distriktet. Vi var faktisk blant de beste ungdomslagene i landet på den tida der. Det var et fysisk tungt lag med store bønder som løp som kjørte over det som var av Oslo-gutter. Da fikk jeg til slutt en invitasjon fra Vålerenga om å prøve meg der, og fra 2013 var det VIF på meg, forteller Udahl.

Noe oppsiktsvekkende kunne han fortelle at hverken Fredrikstad eller Sarpsborg 08 var de store klubbene for Indre Østfold og Askims innbyggere.

– Hva slags forhold hadde du til Vålerenga før du dro til klubben?

– Det som er greia ute i Indre Østfold, er at det enten er Vålerenga eller Lillestrøm man holder med. Ironisk nok når man har Sarpsborg og Fredrikstad i gamle Østfold fylke, men det er “ingen” som bor i Indre Østfold som holder med de to lagene der uten at jeg vet helt hvorfor.

Da det sto mellom VIF og LSK i ung alder for Udahl, var valget naturlig.

– Det gikk i Vålerenga sammen med resten av familien. Både bror og far er oppvokst på Oppsal, så det har vært VIF hele veien for meg.

Rekruttlag-dilemma

Mot slutten av intervjuet ble Udahl med på oppsummeringen av ukas Oslo-kamper, der Vålerenga 2 var et av lagene som hadde spilt. Selv har spissen spilt mange rekruttlagskamper, og Trikkeligaen-redaksjonen var nysgjerrig på om A-lagsspillere som bidrar for rekruttlaget oftest er en fordel eller ulempe.

Udahl delte sine tanker om dilemmaet da han selv var fast på Vålerenga 2 i 2015 og 2016.

– For de som kommer ned fra A-stallen og skal bidra for andrelaget, så er det gjerne en lang bortetur dagen før med førstelaget der man har sittet på benken og varmet opp i en times tid og kanskje fått spille ti minutter, før man får en dårlig natts søvn. Så er det ny dag, og du skal spille kamp med elleve mann der du kun kan navnet på fire av dem.

Henrik Udahl i 2016, da han scoret sitt første seniormål for Vålerenga mot Løten i cupen som 19-åring. 
Foto:

Udahl har både spilt rekruttkamper som juniorspiller, rekruttspiller og A-lagsspiller. Han forteller at A-lagsgutta sjelden er ønsket på en rekruttkamp.

– Man vil egentlig ikke være der selv som A-lagsspiller, og rekruttene vil heller ikke ha deg der. Da jeg var junior på andrelaget til VIF, ville vi ikke ha spillere fra A-laget der fordi vi var et mye bedre lag uten dem. Ja, de var bedre spillere, men vi funka mye bedre da det kun var oss.

– Det er vrient, både for juniorene og A-lagsspillerne. Men det er nok mange rekruttlag som selv synes de spiller bedre uten bidrag fra A-stallen, legger Udahl til.

Du kan også høre tidligere episoder av Trikkeligaen: