trikkeligaen

Fikk Eliteserie-debuten som midtstopper: – Jeg har aldri spilt der før

Mathias Emilsen (18) kom inn som midtstopper i sin debut i Eliteserien mot Viking. En posisjon han aldri før har spilt i.

VALLE (Dagsavisen): Midtbanespiller Mathias Emilsen har de tre siste kampene vært en del av troppen til Vålerengas A-lag for første gang. Borte mot Viking kom debuten han hadde ventet på, men unggutten hadde ikke forventet å komme inn som forsvarsspiller.

– Jeg har aldri spilt midtstopper før, svarer Emilsen når Dagsavisen spør.

For da både Ivan Näsberg og Brage Skaret måtte ut i løpet av andre omgang, var alternativene på posisjonen få. Dermed avsluttet Vålerenga kampen med de opprinnelige midtbanemennene Emilsen og Fredrik Oldrup Jensen som midtstoppere.

– Det var selvfølgelig veldig gøy, selv om posisjonen er veldig uvant for meg. Jeg synes jeg klarte meg fint, forteller Emilsen.

Stillingen var allerede 3–1 til Viking, og Emilsen kunne gjøre lite med at hjemmelaget økte til 4–1 med en scoring som egentlig skulle vært annullert for offside.

– Jeg er midtbanespiller

18-åringen, som fikk sine to første landskamper på G-18-landslaget nylig, får skryt av sin trener som hentet ham opp til A-stallen like etter årsskiftet i januar. Dag-Eilev Fagermo ser stort potensial i Emilsen som midtstopper.

– Jeg har egentlig veldig god tro på at Mathias kan bli en god midtstopper, men han er jo først og fremst midtbanespiller.

Hovedpersonen selv ønsker å hovedsakelig dyrkes i én posisjon.

Hva tenker du om at Fagermo mener du kan bli en god stopper?

– Per nå synes jeg ikke særlig mye om akkurat det, altså, fniser Emilsen før han fortsetter:

– Det er jo midtbane jeg alltid har spilt og det er der jeg ønsker å spille. Men selvfølgelig kommer jeg til å gjøre det beste ut av det på de posisjonene jeg blir satt på. Så får vi håpe at jobben jeg gjør på midtbanen er god nok til å brukes der.

18-åringen under tirsdagens Vålerenga-trening. Foto:

Samtidig som Fagermo ser på ham som en god forsvarsspiller, trekker treneren fram flere kvaliteter hos Emilsen som midtbanemann.

– Han har veldig god til å posisjonere seg riktig og har bra fart. Han har god fysikk, høyde og en ekstremt god pasningsfot. Så alt ligger til rette for å ta steget inn i førsteelleveren til Vålerenga, sier Fagermo.

Besøkte storklubb i Portugal

Oslo-gutten var i svært ung alder allerede et stort talent. Via Fotballprogresjon Norge (FPN) fikk Emilsen sammen med flere andre fra det meget gode 2003-kullet med blant annet nåværende Manchester City-spiller Oscar Bobb, muligheten til å spille på internasjonalt nivå allerede før tenårene.

FPN er et firma som utvikler unge fotballspillere med blant annet personlige trenere og spesialisert spillerutvikling.

– Vi meldte på et 03-lag i sjuerfotball til Mundialito i Portugal, som er et slags VM for barn. I løpet av turneringen ble foreldrene til Oscar og meg kontaktet av speidere fra FC Porto, forteller Emilsen.

Etter et godt første treningsopphold, fikk både Emilsen og Bobb flere invitasjoner til å trene og spille for Portos guttelag. Emilsen var i Portugal flere ganger, men flyttet aldri fast. Da fortsatte guttekarrieren i Lyn.

Vestkantgutt i Østkant-klubb

For Emilsen er fra Kringsjå, og har tilbrakt all sin tid som guttespiller i Lyn, med unntak av oppholdene i Porto. Dermed fikk han høre det av sine egne da han gikk til Vålerenga i 2019.

– Jeg har fått diverse kommentarer siden jeg dro hit, ler han.

– Da lagkamerater fikk vite at jeg skulle til VIF, ble det en del skepsis og nesten litt dårlig stemning i Lyn-gruppa på slutten. Men når jeg sitter her i dag er jeg veldig fornøyd med det valget, legger Emilsen til mens han skuer utover Intility Arena.

Emilsen har fortid i Lyn, og ønsker gjerne gamleklubben tilbake i det gode selskap i toppfotballen i Norge. Foto:

Lyn vedtok nylig at det skal satses bevisst på toppfotball for menn igjen. Og selv om Emilsen har byttet beite og tatt turen til andre side av byen, mener han at Lyn må tilbake til toppen av norsk fotball.

– Lyn er en klubb som egentlig har alle forutsetninger til å være helt i toppen i Norge, så det er på sin plass at det skal satses ordentlig igjen, samtidig som de får opp gode unggutter fra Kringsjå-området, avslutter han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen




Mer fra Dagsavisen