trikkeligaen

Gjenreisningen av Lyn

Lyn har hentet inn nesten ti millioner kroner i løpet av en uke. De spiller i 3. divisjon. Hva er det med denne klubben?

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Lyn 1896 A/S er navnet på det flunkende nye selskapet som skal få fart på den maskuline fotballen i Lyn. Klubben er på øverste nivå blant kvinnene selv om de startet med satsingen sent. Målet til den nye aksjonen var å samle inn ti millioner kroner innen 9. juli via såkalte folkeaksjer i en emisjon. Målet er allerede nådd. På en uke har det vært en skred av henvendelser. Og kjøp av aksjer som koster 125 kroner stykket. Slik skal klubben Lyn 1896 FK gjenreises. Eller bare Lyn som folk flest fortsatt kaller klubben.

Hvor mange klubber i Norge ville fått samme uttelling? Det ver vi ikke fordi Lyn er først ute i Norge med denne klubbmodellen etter tysk mønster. En fotballklubb eier seg sjøl, men aksjekjøperne kan få innflytelse på klubbens veivalg. I Lyn er veivalget tydelig definert. De skal tilbake på øverste nivå i norsk fotball. Av den enkle grunn at det er der de hører hjemme.

For 1896 henviser til klubbens fødselsår da en gjeng 12- og 13-åringer stiftet klubben. Hva det førte til? Litt pompøst sagt: Den la grunnlaget for toppfotball i Norge. Først ved å ta initiativ til å stifte Norges Fotballforbund, så ved å bygge Ullevaal stadion da daværende kronprins Olav åpnet den i 1926. Annet: Jørgen Juve er fortsatt toppscorer på landslaget (33 mål), Lyn har en publikumsrekord i norsk fotball som per i dag ikke er mulig å slå fordi ingen arenaer tar over 30.000 tilskuere. Heller ikke Lyns nåværende hjemmebane på Kringsjå.

For det er i sørenden av Sognsvann klubben nå holder til og lever opp til det gamle navnet “ski- og fotballklubben Lyn”. Den kaller seg også verdens største skiklubb, uten at vi har sett definitiv dokumentasjon på det. Men den har OL- og VM-vinnere i langrenn og arrangerer landets største klubbmesterskap.

Men nå handler det om fotball og et lag som spiller i 3. divisjon og møter Årdal i første seriekamp i august. Nå har de rotet rundt i 3. divisjon altfor lenge og har forsvunnet som topplag. I dag er Lyn en stor breddeklubb, men de som nå har kjøpt aksjer vil se laget avansere i divisjonene. Og første opprykk skal komme i år. Slikt kan man aldri budsjettere med.

Det har man heller ikke gjort, men nå bygges et økonomisk fundament som mange klubber vil misunne dem. De ti millionene betyr at det er mange som har hjerte for Lyn. Så får vi se hvordan det forvaltes. Historie og merkevare betyr noe. Konkursen i 2010 kom etter at hovedinvestoren trakk seg. Det kan ikke skje med denne modellen.

Å bygge et fotballag har en iboende optimisme i seg. I dag har vi ingen mannlige topplag vest for Akerselva i Oslo, og det er et savn, også øst i byen. Ikke sant, Vålerenga?