Sport

Lyn har hentet fire millioner på ett døgn

Lyn innfører eierskap etter tysk modell med såkalt “folkefinansiering”. Nå strømmer det på med Lyn-tilhengere som vil bidra.

Fredag morgen passerte man fire millioner kroner etter at det ble åpnet for tegning av aksjer ett døgn tidligere. Det betegner Lyn-ledelsen som oppsiktsvekkende.

På det ekstraordinære årsmøtet onsdag ble den nye modellen vedtatt og torsdag ble supportere og alle med hjerte for Lyn invitert inn. På klubbens investor-nettside kan man til enhver tid se hvor mye penger det er tegnet aksjer for.

Konkret satsing

– En stor dag for Lyn og vi har allerede fått veldig god respons, sier styreleder i Lyn 1896 FK, Petter Sætherbakken til Dagsavisen.

1896 referer til når klubben ble stiftet. Den runder altså 125 år i år.

I strategien er det beskrevet en konkret satsing som skal bringe klubben tilbake til Eliteserien i 2026/27. I dag spiller laget på fjerde nivå (3. divisjon). Den sesongen kommer i gang i begynnelsen av august.

Fornøyd trener

– Økt press på opprykk nå, trener Bent Inge Johnsen?

– Dette er en veldig gledelig satsing, men også svært viktig at dette ikke blir et luftslott. Derfor er jeg glad for at man har vedtatt å følge den såkalte Lyn-modellen, at vi skal få opp nye, lokale Lyn-gutter, ikke bare kjøpe inn dyre enkeltspillere. Det skal være en bevisst sportslig satsing. Men ja, vi er godt trent og skal være godt rustet til seriestart i august, sier Johnsen til Dagsavisen.

Klubben har også inngått et nytt samarbeid med WANG ung og toppidrett for at spillere kan kombinere skole og fotballsatsing på høyt nivå. Klubben har en lang historie med WANG som har vært viktig for klubben.

Tysk eiermodell

Den nye klubbmodellen er opprettet etter tysk modell der det ikke skal være noen stor majoritetseier. Nå har man i første omgang invitert til en emisjon som pågår fra 10. juni til 9. juli.

I fjor gikk klubben med 830.000 kroner i overskudd. Mye av det skyldtes reduserte utgifter i form av kansellerte reiser og arrangementsutgifter.

Folkefinansiering er et nytt begrep i Lyn og klubben skal være den første i Norge som tar i bruk denne modellen. Supportere og enkeltpersoner som tegner seg vil få en samarbeidsavtale med klubben. Det skal gi rom for mange typer investorer.

– Det meste har vært gjort og prøvd i Lyn, og hvorfor da ikke kopiere den mest suksessrike oppskriften, en modell som aldri har vært prøvd ut i Norge før, sier Petter Sætherbakken.

80.000 aksjer

Da fotballdelen av klubben gikk konkurs i 2010 var det som en følge av at investoren Atle Brynestad trakk seg ut. Da sto klubben på bar bakke. Det kan ikke skje med denne modellen.

John Arne Grøsland er leder av det såkalte oppstartsstyret i aksjeselskapet Lyn 1896 A/S. Selskapet vil utstede opp til 80 000 nye aksjer til en pris per aksje på 125 kroner. Det var innskutt 220.000 kroner i egenkapital til oppstart-kostnader.

Klubben vil på sikt investere i bedre treningsfasiliteter og kanskje på sikt en ny stadion. I dag spiller laget hjemmekampene på Kringsjå.

Vurderer ny stadion

– Vi vil etterhvert se på mulighetene for å bygge vår egen stadion. Vi har jo en sterk historie ved at Lyn i sin tid bygde Ullevaal stadion. Ja, vi ønsker oss store byderbyer mot Vålerenga igjen, så får tiden vise hvor det blir, sier Sætherbakken.

I konseptet er det beskrevet at Lyn vil øke publikumssnittet til 2750 hvis man avanserer i divisjonene og at medieinntektene vil øke fra null til seks millioner kroner de neste fem årene. Men det forutsetter et par opprykk!

PS. Hvis pandemien ikke stopper det, blir det seriestart 7 eller 8. august hjemme mot Årdal. Før det skal første runde i cupen etter planen spilles siste helg i juli. Allerede da kan laget i teorien møte VIF …





Mer fra Dagsavisen