trikkeligaen

Lyn får fortsatt ikke spille fotball: – Hinsides all fornuft

Bent Inge Johnsen er provosert over at breddefotballen er koronastengt. Nå håper Lyn-treneren å få satt i gang i august.

Hovedtrener i Lyn, Bent Inge Johnsen, er ikke noen hvemsomhelst. Han har spilt flere titalls kamper i Champions League med Rosenborg rundt årtusenskiftet, og brilliert på både Santiago Bernabéu og San Siro.

Men våren 2021 sitter han på Kringsjå, og veit fortsatt ikke når han får satt i gang med skikkelige treninger, langt mindre seriespill.

En-meters-regelen gjør nemlig at spillerne i norsk breddefotball ikke får være borti hverandre. Sånn har det vært siden mars i fjor, og selv om Lyn er en enorm fotballklubb i norsk målestokk, med stappfulle premieskap overalt i klubbhuset, så tilhører de tredjedivisjon i norsk fotball. Dermed er det ikke noe seriespill.

Likevel er Bent Inge Johnsen optimist. Han har ikke gitt opp seriespill i år.

Trener pasninger, ikke taklinger

– Jeg tror at 7. august begynner vi med enkeltserie, at det blir trukket hvem vi møter hjemme og borte. Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli sesong, og at det er gjennomførbart, sier Johnsen til Dagsavisen.

Vi møter han på klubbhuset ved Sognsvann onsdag, etter at dagjobben på skole er gjennomført og før treninga skal begynne klokka fem.

– Hvordan er en vanlig treningsdag for dere?

– Vi får jo ikke bruke garderoben, så vi møtes rett på feltet. Der kjører vi en del styrke og skadeforebyggende øvelser, det kan være pasningsøvelser og kanskje en possession-øvelse.

– Dere kan ikke takle, og ikke trene på corner, for eksempel?

– Nei, vi kan jo ikke det. Det må i tilfelle bli uten motstand, og sjøl da må man passe på å ikke løpe så nær hverandre. Det blir mye pasningsøvelser, rondo og possessionøvelser som passer.

Provosert over koronaregler

– Er det ikke fristende å snike seg unna reglene?

– Jo, akkurat nå skal jeg innrømme at det er veldig fristende. Ære være de som har stått fram nå og slått på stortromma.

– Å drive sivil ulydighet?

– Ja. Jeg stiller meg bak det. Vi i Lyn er ikke de som skal stå fremst. Men jeg stiller meg helt bak dem som gjør det, sier han.

Johnsen er svært kritisk til smittereglene som gjør at bredden fortsatt ikke får spille fotball.

– De begrunnelsene som kommer er jo ikke til å bli klok på. Det er jo meningsløst. Det er jo ikke veldig smittefarlig å være på en fotballbane. Det er ganske snodig at de tviholder sånn på å holde bredden tilbake, sier han.

Lyn-treneren er rett og slett forbanna.

– Ja. Begrunnelsene er hinsides all fornuft. Det provoserer meg at det har gått sport i at vi ikke skal få lov til å spille fotball. Mens de gir dispensasjon til russebusser. Fotball skjer ute, og du er i nærheten av andre i et veldig lite tidsrom. Det provoserer meg, sier Bent Inge Johnsen.

Vil til eliteserien

Lyn-treneren er en profilert fyr med enorme meritter i norsk fotball. Han har tidligere vært assistenttrener i Bodø/Glimt, og har ikke lagt ambisjonene på hylla sjøl om han har tatt over en klubb et stykke ned i divisjonene.

– Jeg har lyst til å oppnå noe med Lyn. Jeg vil få dette til å funke. Nå går man egentlig bare og venter på å få vist fram det man skal være god på. Så har man jo ambisjoner som fotballtrener.

– Hvem kommer først til eliteserien, du eller Lyn?

– Jeg håper vi kommer dit samtidig. Om ikke alt for mange år. Men det er en vei å gå.

– Men hvis for eksempel Strømsgodset ringer og tilbyr deg jobb …?

– Man kunne jo ikke sagt nei til en sånn mulighet. Men jeg har jo kontrakt. Man har lyst til å prøve, også når man ser hvem som har fått prøvd seg. Men det er jo av og til en stollek i norsk fotball.

Obos-ligaen innen fem år

– Hvor er Lyn om fem år?

– Om fem år hadde det vært artig å være oppe i Obos-ligaen. Klubber har klart det før. Men det er en lang vei å gå fra tredje divisjon til Obos.

– Hva er målet for 2021?

– Gjør du det godt nok, så får du resultater. Vi prøver å snakke minimalt om opprykksjaget innad. Jeg tror det har vært veldig forstyrrende for Lyn-spillerne de siste fem-seks åra. At Bastionen og alle i omgivelsene har sagt «Jo, selvfølgelig skal Lyn opp». Du er jo der du er fordi du fortjener det.

Dette er en kortversjon av et lengre podkast-intervju i «Trikkeligaen». Du kan høre hele intervjuet, hvor Bent Inge også snakker om å få kjeft av Nils Arne Eggen og om draktbytter i champions league, i spilleren under. Ellers kan du søke opp Trikkeligaen i podcast-spilleren på telefonen din.

Trikkeligaen følger Oslo-fotballen hver eneste uke, og har publisert mange intervjuer med interessante folk i og rundt den vakreste idretten i den aller beste byen. Blant dem er Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo og sportssjef Eli Landsem. Vi har også møtt Oppsals daglige leder Jørgen Grydeland, og trenerne i KFUM, Skeid og Kjelsås.

Vi har også møtt Lyn-orakel Henning Herding. Det intervjuet kan du høre under her:

Hold deg oppdatert. Få Dagsavisens daglige nyhetsbrev på e-post.

Mer fra Dagsavisen