trikkeligaen

Tungvektsoppgjør uten knockout

(Vålerenga - Rosenborg 1-1). Vålerenga løper enda mer enn i fjor. Men fortsatt er det scoringene som teller. Vi tror vi fikk se to medaljelag.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Etter en times spill kunne man oppsummere mye i sesongens første forventede toppkamp. Vålerenga ut i hundre i 1. omgang, Rosenborg det samme etter pause. Kanskje de var frosne etter at de ikke fikk bruke de koronastengte garderobene på den iskalde arenaen. Svaret er nei. For både VIF og RBK vil variere intensiteten og agressivitete i løpet av nitti minutter.

Dette var et tungvektsoppgjør uten knockout. Men Vålerenga kunne sendt Rosenborg i tauene tidlig da Vidar Örn Kjatansson fikk en så stor dobbeltsjanse at han ennå ikke skjønner hvorfor det ikke ble scoring. Men som i treningskampene endte avslutningen i stolpen. Islendingen har ennå ikke scoret i år, men hevder at det ikke stresser ham. Vi vet ikke om han har rett.

Noe er klart definert i årets VIF-utgave. Christian Borchrevink tar dødballene og han legger hjørnesparkene med kvalitet. De er godt planlagt med storvokste VIF-spillere foran keeper. Det ligger faktisk forskning bak. Og det skapte årets første VIF-scoring. At det var motstanderen som scoret for VIF, spiller ingen rolle. Rutinerte Even Hovland ble kraftig forstyrret av Jonatan Tollås Nation.

Samtidig viste Rosenborgs scoring VIFs svakhet. Det skal ikke så mye til for å skape en sjanser mot dette laget. Det høye presset lever ikke i nitti minutter. Og da nykommer Vebjørn Hoff (som også VIF var interessert i) la pasningen inn i feltet, fikk Kristoffer Zachariassen gå opp uten motstand. Dette har vi sett i treningskampene også.

Vålerengas offensive kvaliteter er uomtvistelige. Osame Sahraoui spilte fra start tross sine faste-utfordringer, og viste det krydderet som nesten avgjorde kampen. Pasningen til Örn Kjartansson tidlig var genial, etter pause satte han opp angrepet som nesten gjorde Aron Dønnum til matchvinner. Utfordring til VIF er effektiviteten. Men det gjelder de fleste lag. Rosenborg hadde keeper Andre Hansen som delvis matchvinner. Han stanset VIFs høyt fokuserte angrepstrio.

Åge Hareide var som vanlig illsint og smørblid på sidelinja, omtrent som sin makker i blått. Rosenbrg spilte i praksis med Markus Henriksen som en tredje midtstopper for å demme opp for VIFs offensive energi. Det grepet lyktes de med. Da VIF slo Rosenborg i desember i fjor var det første VIF-seier på atten forsøk.

Begge lag i gullkampen? Sannsynligvis. Rosenborg var omtrent like robuste som Vålerenga var aggressive. Lagene utlignet hverandre. Om Rosenborg skulle hatt straffespark da Ivan Näsberg handset? Hvis viljehands spiller noen rolle lenger, er svaret nei.

Kveldens sinteste: Amor Layouni da han ble tatt av etter pause. Da gikk det ut over plaststolene på Intility. Et godt tegn.

Landslagssjef Ståle Solbakken likte det han så av det han definerte som to gode lag. Allerede onsdag kveld er det ny kamp for Vålerenga. Sesongens første bortekamp spilles på Brann stadion i Bergen.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Rosenborg 1-1 (1-1)

Mål: 1-0 Even Hovland (selvmål 39), 1-1 Kristoffer Zachariassen (44).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Even Hovland, Adam Andersson, Kristoffer Zachariassen, Vebjørn Hoff, Rosenborg.

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Osame Sahraoui – Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson, Amor Layouni (Tobias Christensen fra 67.).

Rosenborg (4-3-3): André Hansen – Erlend Dahl Reitan, Hólmar Örn Eyjólfsson, Even Hovland, Adam Andersson – Vebjørn Hoff, Markus Henriksen, Kristoffer Zachariassen – Emil Konradsen Ceide (Carlo Holse fra 69.), Dino Islamovic, Stefano Vecchia.

Mer fra Dagsavisen