Sport

Basket-start damer: Ullern vil kjempe om medalje

Med Høybråten ute av ligasystemet er Ullern 56ers det eneste Oslo-innslaget i kvinnenes BLNO-serie denne sesongen. De er klare for å gi topplagene hard kamp om medaljene.

Trener Ståle Frey får nemlig bare med seg en av to på bildet over av Tori Solberg Halvorsen og Tina Moen. Sistnevnte skal bli mamma og står over den kommende sesongen, men Ullern får med seg Halvorsen nok et år.

– Tina vil alltid bli savnet fra ethvert lag hun hadde spilt på. Vi kommer til å savne hennes scoringsevne, returstyrke, forsvarsspill og allround game, sier treneren til Dagsavisen og fortsetter:

– Tori blir selvsagt utrolig viktig for oss – som spiller, kaptein, kulturbærer og mentor. Hun trener nå også J19, som også er en stor del av damelags-stallen vår, så vi jobber mye sammen om dette prosjektet. Jeg er veldig glad for å ha henne med, sier Frey.

Tidlig debut

Lagkapteinen debuterte for Ullern allerede i 2005/06 og hadde tre sesonger før hun forsvant til college i USA, først to år på juniorcollege i Kansas og deretter to for American University i Washington D.C.

Så kom den sterke forwarden hjem før 2012/13-sesongen og har spilt for Ullern siden den gang og vunnet fem NM-gull på rad i årene 2014 til og med 2018, ifølge forbundet sine sider.

Moen selv sier følgende om at hun ikke får spilt:

– Det er faktisk litt kjipt å ikke kunne spille, men samtidig så blir det bra med en pause og kjenne hvor mye jeg savner det! Jeg syns det var utrolig kult å få være med U20-landslaget som trener i sommer, så jeg skal prøve å coache litt nå mer framover når jeg selv ikke spiller.

Viktig med kontinuitet

Halvorsen selv er topp motivert for en ny sesong. Hun skulle gjerne likt å ha med Moen enda en sesong.

– Tina og jeg har spilt sammen i mange år og trives godt med det, og det ville selvsagt vært moro å spille sammen enda lengre – men jeg syns vi er en veldig fin gjeng som skal spille i år og har fokus på de som er her, sier hun.

– Hva blir din rolle denne sesongen?

– Jeg tror det er viktig med kontinuitet både i spillestil og i treningskultur, så det blir jo et viktig bidrag fra meg. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til at både laget og enkeltspillere kan utvikle seg, samtidig som jeg ganske naturlig blir en trussel under kurvene for oss både offensivt og defensivt. Jeg spiller en sesong til utelukkende fordi jeg syns basket er utrolig moro og dette er et veldig fint lag å være en del av.

Hun er også glad for at Frey, som i september ble hedret med Norges Basketballforbunds Hederstegn, tar en sesong til.

– Det er selvsagt veldig viktig for Ullern å ha Ståle på plass som trener. Da vet vi at det blir et solid opplegg gjennom hele sesongen med langsiktige tanker om utvikling i bunn.

– Det er hyggelig å få anerkjennelse for det man har lagt ned av innsats gjennom mange år, sier Frey selv ydmykt og beskjedent.

Ullern-trener Ståle Frey kan nå jobbe med basket på heltid.

Opp-og-ned forrige sesong

Sist sesong ble det en 4. plass i grunnserien med 11 seirer og 10 tap. I NM-sluttspillet slo de Midtbyen 64–57 etter 39 poeng fra duoen Halvorsen og Moen (21 og 18) i kvartfinalen, før det ble stortap 69–97 for Ulriken i semifinalen etter nye 39 poeng fra duoen (Halvorsen 20, Moen 19). I bronsefinalen fikk de seg en opptur med 76–69 over Asker etter 22 poeng fra Halvorsen og 21 fra Moen.

– Det var stort sett en trøblete sesong, men vi fikk en veldig positiv avslutning på sesongen som var gledelig, sier Frey.

– Jeg er veldig fornøyd med siste del av sesongen, og sluttspillhelgen var i sin helhet en veldig fin opplevelse. Vi klarte å løfte oss og levere opp mot vårt beste når det gjaldt mest, og det er alltid gøy. Å konkurrere med Ulriken ganske langt ut i semifinalen var en fin prestasjon, og å dra i land seieren i en tøff bronsefinale var selvsagt også kult, sier Halvorsen.

Noen inn, noen ut

Nå har Frey en stor tropp til disposisjon. Han kan velge blant nesten 20 spillere, hvis alle er klare og skadefrie.

– Noen er erfarne, men de fleste er unge. Vi har som mål om å utvikle både enkeltspillere og laget denne sesongen. Vi ønsker å bygge på den positive energien fra sluttspillet sist sesong, skape et godt treningsmiljø og en god treningskultur. Vi har ikke satt oss et veldig resultatmål, men topp fire i serien er vel et passelig anslag, sier Frey.

Den meritterte treneren, som også er faren til Harald (Tyskland) og Anniken (college i USA) er nå er ansatt i en deltidsstilling i Ullern og deltid i NBBF. Dermed kan han ha fullt fokus på basketballen.

– For første gang i livet lever jeg av basketball. Veldig fornøyd med å jobbe med dette som jeg har lidenskap for.

Fra sist sesong har laget mistet som nevnt Tina Moen, samt Cecilie Gnabry og Felicia Sundén-Dyngeland.

– Vi har veldig mange guarder og kunne absolutt trengt Cecilia under kurven, men hun var jo ute med skade hele forrige sesong, så det er ikke en ny situasjon for oss. Felicia var trepoengsskytteren vår og kommer til å bli savnet, sier Frey.

Gammel kjenning

Inn har Lily Izadi kommet – en gammel kjenning som har spilt i Ullern tidligere, samt tidligere Høybråten-spiller Ariam Germeskel. I tillegg er Laura Basora (spilt på nivå to i Spania) og Stina Aune (vunnet NM-gull med Gimle tidligere) nye.

– Ariam har kjempepotensial, er en kvikk guard med et pent skudd og vi må bare få formet henne inn i vår måte å spille på. Laura er en allroundspiller som har vært på bra nivå i Spania. Hun er god nok i massevis for norsk liga og kan bli en viktig brikke for oss. Jeg tror og håper at Lily er en av de guardene som kan fylle tomrommet etter Felicia. Lily bringer skuddstyrke og forsvarsintensitet til laget, sier Frey.

– Vi har ingen proffspillere og ingen importer. Bare fokus på utvikling, sier han.

Halvorsen får lov til å avslutte:

– Jeg tenker hovedmålsettingen vår i år er å utvikle oss mest mulig som lag og enkeltspillere i løpet av sesongen. Vi har mange unge, lokale spillere vi ønsker å satse på, men vi ønsker selvsagt å konkurrere i alle kamper og vil gjøre det vi kan for å være med og kjempe om medalje.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

ULLERN

Trener: Ståle Frey.

Assistenttrener: Eirik Ljostveit.

Spillere INN: Laura Martínez Basora (Joventut Les Corts, Barcelona), Ariam Germeskel (Høybråten), Stina Aune (basketcomeback, tidligere Gimle), Lily Izadi (tilbake fra Spania), Hannah Tomren Kristoffersson, Maria Løkås-Fusdahl og June Steensen fra Ullern J19.

Spillere UT: Felicia Dyngeland-Sundén (college i USA), Tina Stenerud Moen tilbake til Sverige, Manon Albin tilbake til Frankrike, Cecilia Gnaly (lagt opp).

SPILLERSTALL 2022/23

0 Aurora Grieg Toyomasu, 4 Cathelijn Wendel, 5 Sabrina Bouthalja, 6 Camilla Wold Wægger, 7 Elin Krumbeck Kjølseth, 8 Malin Schneidt, 10 Fanny Dyngeland-Sundén, 11 Selma Freng Sørensen, 12 Tori Solberg Halvorsen, 13 Ariam Germeskel, 14 Marika Kromberg Underwood, 18 Hannah Ledsten-Ullersmo, 22 Micol Torresani, 24 Josephine Traberg, 25 Lily Izadi, 31 Helena Eckhoff-Eliassen, 32 Sophia Priestley, 33 Hannah Tomren Kristoffersson, 34 Maia Løkås-Fusdahl, 35 June Steensen, 55 Laura Martínez Basora, Stina Aune.

Sannsynlig starting-5: Torresani, Schneidt (Izadi), Martínez Basora (Wold Wægger), Halvorsen, Ledsten-Ullersmo (Eckhoff-Eliassen).

Åpningskamp: Ullern – Bergen Elite, Ullern Flerbrukshall lørdag 8. oktober kl. 16.00.

---







Mer fra Dagsavisen