Sport

Nye Vålerenga skal revansjere forrige sesong

Det har vært en innholdsrik sommer for VIF, etter en svak forrige sesong. Steffen Søberg ut via telefon, ny trener fra Sverige inn. I tillegg har det blitt både spennende, og overraskende signeringer.

Mye har skjedd i Vålerenga denne sommeren, og det måtte det kanskje også. Fjerdeplass, og ut i kvartfinalen forrige sesong var et godt stykke unna det man forventa før forrige sesong.

Nå er et nytt styre er på plass, og noen spennende forsterkninger også.

Av nye importspillere har det foreløpig kommet to. Den ene er Christoffer Törngren (28) fra Sverige. Løperen har åtte sesonger bak seg i SHL, men kommer fra spill i HockeyAllsvenskan forrige sesong, der han var med å spille HV71 tilbake til SHL.

I tillegg har de fått på plass den amerikanske backen Mark Auk (27), som forrige sesong spilte for danske Odense Bulldogs. Auk har også én sesong bak seg i Liiga, den finske toppdivisjonen, tilbake i 2018/19.

Søbergs avskjed – ny keeper opp

Det kanskje største nyheten rundt Vålerenga har likevel vært at Steffen Søberg er ferdig i klubben. Etter ti sesonger bak seg i klubben, fikk burvokteren beskjed over telefon at han ikke var ønsket med videre.

Det satte sinne i kok hos mange hockeyfans, og den foreløpige enden på visa er at Søberg valgte å legge skøytene på hylla.

Per nå består VIFs målvaktsduo av Tobias «Tuben» Johansen Breivold og Magnus Knutsen. Det er en veldig ung målvaktsduo på henholdsvis 21 og 19 år. Knutsen kommer opp fra eget juniorlag, og får sin første sesong på seniornivå. Han kommer til å bli det soleklare andrevalget bak Breivold, som allerede har bevist at han har eliteserienivået inne.

Saken fortsetter under bildet.

VIF-keeper Steffen Søberg leverte to gode kamper i Østfold forrige uke.

Unge backer ut

Flere av VIFs unge, lovende backer har også forsvunnet ut av klubben denne sommeren.

Det største savnet vil nok være 18 år gamle Gabriel Koch, som imponerte stort forrige sesong. Han har dratt til svenske Malmö Redhawks, mens duoen Jakob Wang Wikstøl, og Emil Holm Larsen begge har signert for Grüner. Sistnevnte var på lån hos nettopp Grüner i slutten av forrige sesong.

Saken fortsetter under bildet.

Gabriel Koch er klar for svensk ishockey.
Foto: Annika Byrde / NTB

Handel i Østfold

Vålerenga har også henta inn Didrik Nøkleby Svendsen, fra Comet. Mange hevet øyenbryna da denne nyheten kom. Svendsen har flere sesonger bak seg i eliteserien for Sparta Sarpsborg, men har ofte slitt med at han har tatt altfor mange utvisninger. Svendsen har en voldsom kraft, og er et mareritt å møte. Men litt for ofte har det blitt litt for mye.

Han prøvde seg sist i eliteserien for Manglerud Star i 2020. Da ble det kun sju kamper før han dro videre til Comet. Der leverte han 19 poeng på 28 kamper forrige sesong.

Svendsen er ikke den eneste VIF har henta ut av Østfold. Men den andre stiller i en helt annen kategori. 22 år gamle Sander Thoresen er en spennende ung spiller, som forrige sesong leverte 19 poeng på 39 kamper for Sparta Sarpsborg.

Saken fortsetter under bildet.

Storvokste Didrik Nøkleby Svendsen signerte noe overraskende for Vålerenga i sommer.

Ny trener igjen

På trenersiden har det også skjedd saker og ting. Før forrige sesong kvitta klubben seg med Roy Johansen, og ansatte Kenneth Larsen. Han holdt kun i 21 kamper, før Espen «Shampo» Knutsen var tilbake i sjefsstolen.

Nå har VIF kikka utenlands, og funnet svenske Fredrik Andersson. Andersson har fem sesonger bak seg som hovedtrener for Timrå, i Sverige. Han tok klubben opp til SHL på sitt første forsøk i 2017/18-sesongen, og har siden rykka ned, og opp igjen med klubben.

Forrige sesong ledet han laget til sisteplass på tabellen, og Andersson fikk sparken før «Play Out». Det vil si kampen mellom de to dårligste lagene i SHL, der taperen (i best av sju-serie) rykker ned. Timrå overlevde i møte med Djurgården, men da altså uten Andersson. Nå har han kommet til Oslo, og Norge, på jakt etter å kjempe i helt andre enden av tabellen. Han vil vinne noe, og tror det kan skje på Jordal.

Med seg i trenerapparatet har han fått med seg Mats Trygg, som nå har valgt å avslutte sin spillerkarriere.

Saken fortsetter under bildet.

Fredrik Anderssons Vålerenga og hans assistent Mats Trygg møter Frisk Asker i serieåpningen 9. september. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oppsummering:

I det store bildet ser ting lysere ut for Vålerenga nå, enn det gjorde mot slutten av forrige sesong.

Men de virker å stå sterkere på områder som ikke er like synlige. De ser ut til å ha roa seg på kontorene, og spillertroppen ser ganske like ut som den som starta forrige sesong. De har riktignok måttet ta farvel med David Booth, men Mika Partanen, som var en av lagets beste spillere før han pådro seg en skade, er med videre. I tospann med Mathis Olimb skapte de mye bra for VIF i første halvdel av sesongen.

De har fylt på med noen spennende importer, og har i tillegg til Olimb og Partanen, fremdeles med seg mange av de viktige kontinuitetsbærerne. Slik som Stefan Espeland, Tobias Lindström, Jørgen Karterud, Kalle Ekelud, Martin Røymark, Villiam Strøm, og Daniel Sørvik. I tillegg er Sebastian Johansen, som kom fra Lørenskog på tampen av sesongen, med videre. Han leverte strålende etter overgangen, og hvis han kan opprettholde nivået ser dette VIF-laget ut som noe vi igjen kan forvente god ishockey av.

Vålerenga spiller sin første treningskamp på lørdag, borte mot Lillehammer.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Overganger Vålerenga

Inn:

Backer:

Mark Auk (27) – Odense Bulldogs

Løpere:

Sander Thoresen (22) – Sparta Sarpsborg

Didrik Nøkleby Svendsen (27) – Comet Halden

Christoffer Törngren (28) – HV71

Ut:

Målvakter:

Steffen Søberg (29) – ingen klubb

Backer:

Jakob Wang Wikstøl (21) – Grüner

Emil Holm Larsen (23) – Grüner

Løpere:

Coling Spaberg Olsen (25) – ingen klubb

Sole Marius Ryen (19) – Ringerike

Gabriel Koch (18) – Malmö Redhawks

Axel Sundberg (24) – Mora

---






Mer fra Dagsavisen