Trikkeligaen

Skeid holdt nullen i sin tredje strake kamp – slo Åsane uten problemer

(Skeid - Åsane 2-0). Skeid har vært slepphendt bakover hele sesongen, men har tatt grep, og fått betalt. Søndag slo de Åsane 2-0 hjemme. Det var Skeids tredje strake kamp uten baklengs.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Hva har skjedd med Skeid, spurte man seg selv etter en ny knallsterk defensivt kamp hjemme mot Åsane søndag. Skeid har slitt voldsomt med å tette igjen bakover hele sesongen, og har mista en haug av poeng, spesielt i løpet av kampenes siste ti minutter.

Nå har Skeid plutselig holdt nullen i tre strake kamper. 1-0 hjemme mot Ranheim, 0-0 borte mot Sandnes Ulf, og 2-0 hjemme mot Åsane denne søndagen. Ikke bare holdt Skeid nullen. Åsane skapte ikke én eneste målsjanse.

– Hvis man er veldig snill med Åsane så hadde de kanskje et par halvsjanser. Det var jo ingen store sjanser, var det det, spør Skeid-trener Gard Holme.

Vi kan bekrefte. Åsane skapte null og niks. De var litt skumle på hjørnespark, der de pakka inn Skeids målvakt Lars Martin Kvarekvål. Bortsett fra det hadde Skeid full kontroll.

– Vi slipper til litt mange cornere, og da kan jo motstanderen fort finne på å score. Det har jo med forsvarsspillet å gjøre, så vi er langt fra utlært, men de viktigste elementene i forsvarsspillet sitter bedre og bedre, så må vi passe oss så ikke vi tror at dette går av seg sjøl nå, poengterer Holme.

Saken fortsetter under bildet.

Skeid-trener Gard Holme har fått sving på forsvarsspillet. Det betyr flere poeng i banken.

Fornøyd kaptein

Lagets kaptein, og forsvarsklippe, Fredrik Tobias Berglie, er også strålende fornøyd med utviklingen Skeid har hatt defensivt i løpet av sommeren. I dag sto han fram bakerst, slik vi husker han fra samtlige kamper i 2. divisjon forrige sesong. Stødig med ballen, trygg i duellspillet, og i lufta. I tillegg leverte han noen veldig gode blokkeringer i løpet av søndagens kamp.

– Dere holder nullen, og tar tre poeng ...

– ... Ja, det er liksom ikke hver gang det, ler Berglie, da vi møtte han etter kampen.

– Nei, men nå begynner det jo å bli hver gang. Tre på rad. Hva er det som har skjedd?

– Det var veldig forløsende å få nullen mot Ranheim, i forrige hjemmekamp. Det var viktig. For vi har hatt god kontroll i mange kamper i år, men så har følelsen av at vi kommer til å slippe inn sneket seg inn. Men nå er det borte, og da føler vi mer trygghet i å stå høyere, og ikke bli så baktunge i så lange perioder som vi ble tidligere, forklarer Skeid-kapteinen.

– Dere har kvitta dere med den psykiske delen med dette å slippe inn mot slutten nå?

– Ja, det er akkurat det. Det er den psykiske biten som kanskje er viktigst. Vi bare fortsetter å gjøre ting likt de siste ti minuttene av kampen, som vi gjør de siste ti av førsteomgang. Det må ikke bli sånn at vi ligger inne i egen 16-meter for da skjer det ting, svarer han.

– Det er deilig, og gir veldig mye trygghet fremover også. At vi har grunnlaget i bånn, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

Skeid-kaptein Fredrik Tobias Berglie og hans lagkamerater har funnet formen i august.

Duell med gammel kjenning

I søndagens kamp tok Skeid tidlig kommandoen. Snaut åtte minutter var spilt da Johnny Buduson satte opp Ulrich Østigård Næss på 18 meter. Midtbanespilleren prikka ballen forbi tidligere Skeid-keeper Idar Nordby Lysgård.

Maxwell Effiom hadde en stor mulighet til å doble etter en drøy halvtime, men blåste ballen over, på pasning fra Buduson.

Buduson skulle likevel få en målgivende til i kampen. Fem minutter etter pause kom han aleine med Lysgård, og dro seg vekk fra målvakten, før han servete Marcus Melchior på åpen kasse.

Men det burde blitt flere målpoeng for Buduson denne søndagen. På overtid av første omgang kom han også aleine med Lysgård. Buduson løp aleine over hele banehalvdelen til Åsane, før han også da prøvde å runde Lysgård. Hans tidligere lagkamerat leste han, og sjansen døde etter hvert ut. Til tross for at Buduson fikk avslutta etter å ha vendt opp igjen.

Buduson hadde også en ålreit mulighet da han fikk fyre av fra 19 meter like etter pause, men skuddet var ikke godt nok.

En sjelden situasjon

Kampens kanskje aller største snakkis var imidlertid Jakob Napoleon Romsaas. På overtid runda han Lysgård, samtidig som han dro av en Åsane-spiller, med en lekker dragning. Han endte opp foran et vidåpent mål, der han bare kunne trilla ballen inn fra tre meter.

Napoleon valgte imidlertid å vente på at Lysgård skulle kaste seg tilbake, for så å vippe ballen over Åsane-keeperen, for å levere den fullverdige ydmykelsen, men ballen gikk på utsida av nettveggen.

Saken fortsetter under bildet.

Fra denne siutasjonen klarer Jakob Napoleon Romsaas utrolig nok ikke å score på overtid mot Åsane.

Det hadde likevel ingenting å si for Skeid, som kunne knytte neven for en ny trepoenger. Det trengtes også. For alle lagene rundt Skeid på tabellen vant også denne runden. Bortsett fra Grorud, som tapte for en annen av bunnrivalene - Bryne.

– Det har egentlig ikke skjedd noe mer enn at det har blitt spilt én kamp til denne runden her, for de andre laga rundt oss vant også. Det er status quo. Det er bare å jobbe hardt videre, og ta en kamp av gangen. Det er ti matcher igjen av sesongen, og det blir tett og jevnt hele veien inn, forutser Gard Holme.

Debutant tok tak

Og i en tett og jevnt serie kan Skeids fornya tro på eget forsvarsspill være gull verdt. Torshov-klubben har virkelig brukt sommeren til å utvikle den delen av spillet sitt. Og de har fått betalt. Men hva har de egentlig gjort annerledes?

– Vi la jo om til en firer bak for 5-6 kamper siden. Det har jo litt å si, påpeker kaptein Berglie, og fortsetter:

– Og så har vi jo fått litt folk tilbake fra skader, som Hayder (Altai) for eksempel. Så vi har fått etablert en forsvarsfirer nå, og da er det viktig å ha sånne som Steiring, som kommer inn og kriger.

Berglie sikter til søndagens Skeid-debutant Per-Magnus Steiring. Mannen som kom fra Kongsvinger kom inn etter 64 minutter, og tok umiddelbart grep. Ga beskjeder, og trykka til i duellspillet.

– Ja, det er akkurat det han gjør. Vi bytter oss ikke noe dårligere, og det er godt, sier Berglie.

Saken fortsetter under bildet.

Debutant Per-Magnus Steiring kom inn, og var med på å fullføre en solid defensiv forsvarskamp fra Skeid.

– Vi har tatt store steg

Forsvarssjefen til Skeid var spesielt godt fornøyd med at de slapp til så lite sjanser, og påpeker at den største forskjellen i Skeids forsvarsspill, faktisk er jobben angriperne gjør.

– De slet med å komme til sjanser. Vi har tatt store steg der siden starten av sesongen. Det viktigste vi gjør er å presse bra der fremme. Det er kanskje der vi har tatt mest steg. De frontspillerne presser riktig. Når det blir lange baller, så blir det uten vinkel, sier han.

– Og man klarer, og våger å stå høyere?

– Ja, blir du baktung i en halvtime så blir det situasjoner. Men når vi får noen avbrekk en gang i blant, og vinner litt kast, og får etablert litt selv så føles ikke det trykket like stort, og det tror jeg er viktig.

Gard Holme drar fram en litt fleipete tone, som på mange måter illustrer godt utviklingen Skeid har hatt denne sommeren.

– Vi har blitt et kjedelig fotballag. Vi som var et 2-3-fotballag, har blitt et 2-0-fotballag. Trygt og godt. Vi skal jo egentlig spille litt mer publikumsvennlig, og holde mer på nerva, smiler han godt fornøyd etter kampen, før han legger til:

– Nei, for å være seriøs så er det godt å se at trening funker. Vi har hatt fokus på å bli bedre defensivt gjennom sommeren. Mer stabile, og litt smartere i avgjørende situasjoner, og det ser man tydelig framgang på. At det hjelper å trene er godt å se for en fotballtrener.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å finne ut av dette?

– Det er jo fordi vi prøver å spille en ganske offensiv og ambisiøs fotball. Vi sa jo det før sesongen at vi skulle bruke de første matcha til å lære, men at vi skulle gå offensivt til verks. Så har vi justert litt etter hvert som vi skjønte at vi måtte. Vi klarte det ikke da vi var så ambisiøse som vi var, og stramma det opp litt. Litt mer sikkerhet bakover. Så har det funka veldig bra for oss. Da får vi litt selvtillit i laget, og da går det litt av seg sjøl, svarer Skeid-sjefen.

Grorud neste

Selvtillit er selvsagt en svært viktig nøkkel i alt dette. Berglie synes det er godt at Skeid nå endelig begynner å ta med seg poeng fra de gode kampene de leverer. Slik har det ikke vært hele sesongen.

– Det er viktig. Veldig viktig mentalt også at vi får betalt i poeng, og ikke bare har gode prestasjoner i 80 minutter.

– Ikke bare få høre av Gard at dere har nivået inne, men må holde hele kampen?

– Ja, nettopp, ler Berglie, før han fortsetter:

– Det sa han jo de første 15 kampene der. Nei, det er deilig å få betalt i poeng. Og så vet vi at vi har et program fremover som gir oss mulighet til å ta masse poeng, så vi må se oppover, og ikke nedover.

Det kommer en ny, gylden mulighet allerede i neste runde. Neste mandag tar Skeid nemlig turen til Grorud, som stadig jakter sesongens første seier.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

KAMPFAKTA

1. divisjon, 20. serierunde søndag:

Skeid – Åsane 2-0 (1-0)

Nordre Åsen: 634 tilskuere.

Mål: 1-0 Ulrich Ness (7), 2-0 Marcus Melchior (50).

Dommer: Henrikke Holm Nervik, Trygg/Lade.

Gult kort: Emil Tjøstheim, Lars Martin Kvarekvål, Skeid.

Skeid (4-3-3): Lars Martin Kvarekvål – Anders Johansen, Fredrik Berglie, Hayder Altai (Ousmane Diallo Toure fra 78.), Morten Renå Olsen (Per-Magnus Steiring fra 62.) – Marcus Melchior, Ulrich Ness (Florind Lokaj fra 90.), Bendik Rise – Jakob Romsaas, Johnny Buduson, Maxwell Effiom (Emil Tjøstheim fra 62.).

Åsane (4-2-3-1): Idar Nordby Lysgård – Emil Kalsaas (Didrik Fredriksen fra 65.), Sindre Austevoll, Eirik Wollen Steen (Knut Haga fra 64.), Martin Ueland – Bjarte Haugsdal, Mats Thornes – Stian Nygard, Kristoffer Stephensen, Ryan Doghman – Erling Myklebust.

Øvrige kamper søndag:

Bryne – Grorud 2-1, Fredrikstad – Ranheim 1-1, Kongsvinger – Start 2-2, Brann – Raufoss 3-0, KFUM Oslo – Sandnes Ulf 3-2, Mjøndalen – Sogndal 0-4, Stjørdals-Blink – Stabæk 3-2.






Mer fra Dagsavisen