Sport

Friggs sjansesløseri sikret Kjelsås seieren

FRIGG - KJELSÅS 1-2 (0-1): Det var nesten ikke til å tro at ikke Frigg klarte å få mer enn én ball i mål, i lørdagens 2. divisjonskamp hjemme mot Kjelsås. Dermed tapte de lokaloppgjøret, og ligger fremdeles nederst på tabellen.

Tørteberg (Dagsavisen): Historien gjentar seg, gang etter gang, for Frigg. Gode kamper, gode prestasjoner, men når man summerer opp er det stadig for lite. Det har vært gjengangsmelodien for Majorstua-klubben hele sesongen, som tapte lørdagens kamp mot Kjelsås 1-2, hjemme på Tørteberg.

– Vi har jo sett den kampen her før vi, sier en oppgitt Magnus Aadland til Dagsavisen etter kampen.

Han har akkurat sett en andreomgang der hans gutter har skapt sjanse på sjanse, men kun klart å få én ball i mål. Mot Kjelsås sine to, ble det nok en gang litt for lite.

– Det kan hende at svaret er så enkelt som at det sitter litt mellom øra. Vi har flere målsjanser enn Kjelsås – de scorer to, vi scorer ett. Vi har flere målsjanser enn Asker (i forrige runde) – de scorer tre, vi scorer null, sukker Aadland.

Bom fra 30 centimeter

Og vi fikk et tidlig frempek på hvilken dag Frigg nok en gang skulle få, allerede etter tre minutter.

Et skudd ble blokkert, og forsvant himmelhøyt opp mot den strålende Oslo-sola. På vei ned så det ut til å bli en grei ball å plukke for Kjelsås-keeper William Da Rocha. Men sisteskansen mistet oversikten, og endte opp med å bokse ballen i egen tverrligger, på returen derfra sto Frigg-spiss Vital Kaba, og skulle heade kula i mål, fra 30 centimeter, men klarte på utrolig vis å presse ballen over tverrliggeren.

– Det er vanskelig å score når du tenker mye på det. I forrige kamp mot Asker hadde han flere store muligheter, og vi har sett Vital gå av banen med 4–5 mål i de kampene der, mot Asker går han av med null, og det tar man med seg, forklarer Aadland.

Vital Kaba fikk imidlertid scoringen sin, tre minutter etter pause. Dette var en av mange situasjoner inne i Kjelsås sitt felt etter pause, men den eneste der Frigg klarte å få uttelling. De brant riktignok to store muligheter rett etter hverandre, men på de tredje forsøket smalt Kaba inn 1–2.

– Han trengte en mulighet fra død vinkel, der han bare kunne lukke øya, og klemme til, uten noe press. Det er mye vanskeligere å score på den han scorer på enn de han brant mot Asker, og den i førsteomgang. Men det er sånn fotball er noen ganger, sier Aadland.

– Noe av det verste jeg har sett

Oppgjøret mellom de to Oslo-lagene var en veldig spesiell affære. Kjelsås hadde god kontroll på det som skjedde før pause, og leda 2–0 etter scoringer av Eivind Frøhaug Willumsen, og Lars Brotangen. Det første kom etter 18 minutter, det andre kom på overtid av første omgang.

Men etter pause snudde kampen fullstendig. Der Kjelsås så komfortable ut i førsteomgang, så de nå vettskremte ut, og Frigg øste på. De fikk også den tidligere scoringen til Kaba, men alt annet ble blokkert. Enten av med- eller motspillere.

For det hele toppa seg tre minutter på overtid, da Ulrik Ferrer, som kom inn i pausen, dunka til fra 14 meter, men endte opp med å treffe spissmakker Vital Kaba.

– Det er som jeg sier til Magnus også, at det er utgjort når de skyter i hverandre på den siste der, sier Kjelsås-trener Eivind Kampen.

Han var også sjokkert over hva som skjedde med hans egne gutter etter pause på Tørteberg.

– Det er jo noe av det verste jeg har sett. Og det er jo litt rart, eller veldig rart. Men der har du litt psykologien i fotball. Tatt litt på senga etter en omgang der vi har veldig god kontroll, bortsett fra den amerikanske fotballen, sier Kampen, med henvisning til kjempesjansen Vital Kaba hadde i førsteomgang, og der det så ut som at både hans egen keeper, og Kaba prøvde å spille fotball med den amerikanske ballvarianten.

– Det virka som dere var komfortable i første omgang, til tross for at Frigg hadde ballen en del da også?

– Ja, og jeg tror kanskje det var litt av sjokket også, selv om vi hadde nok å ta tak i til pause vi også, for tendensen i førsteomgangen var ikke god. Det var negativ utvikling, men veldig god kontroll, så det var ikke noen grunn til å miste den syns jeg. Men å vinne på en fryktelig svak dag gjør vi ikke så ofte, så det var en milepæl det også, forklarer Kampen.

Saken fortsetter under bildet.

Kjelsås skapte ikke mye, men likevel nok til å slå Frigg.

– Det gladeste jeg har vært i år

For Kjelsås var i lange perioder av andreomgang, ordentlig på etterskudd, men Friggs ineffektivitet, og Kjelsås kampvilje, sikret til slutt alle tre poengene. Etter at kampen ble blåst av var det en usedvanlig fornøyd Kjelsås-trener, som kunne kaste armene i været, og brøle av glede.

– Du får noen kamper som det her i løpet av en sesong. Det vet vi, men det er som du sier, det er det gladeste jeg har vært i år. Jeg var ekstremt glad da det ble blåst av. For å vinne på en dag som det her tilhører de som får det til, til slutt. Så jeg syns det var viktig. Man sto i det, og det var ikke mye som fungerte. Man satte sammen halvannen pasning før det var ut på jobb igjen. Det var en sånn dag, og at man klarer å komme unna med det er selvfølgelig litt flaks, det er ingen tvil om at Frigg fortjener noe her, men man sto nå i det da. Sånn sett er det tilfredsstillende, men fytti katta, puster Kampen letta ut.

Etter kampen sto de to treneren og prata litt sammen. Kampen gjentok flere ganger at Aadland hadde god grunn til å føle seg litt nedfor. «Her hadde Frigg fortjent mer» var den unisone oppfatningen fra alle som var til stede.

Gjenganger

Men det hjelper Frigg, og Magnus Aadland, fint lite. Eivind Kampen er på ingen måte den første treneren som har kommet til Tørteberg, og dratt med de ordene som sine siste.

Men igjen står en fortvilet Frigg-trener, som ser sitt lag spille på høyde, og svært ofte bedre enn sine motstandere i store deler. Uten å få noe særlig tilbake.

Nøkkelen er selvsagt å score på de enorme sjansene de har, men også å levere to gode omganger. Ikke bare én, hvilket var tilfelle også denne lørdagen. For før pause var det lite å skryte av. Etter pause var de fantastiske.

– Vi føler nok at ting er litt vanskeligere enn det det er. Både på det å trille ballen i mål, men også i gjennombruddsspillet generelt. Vi øver jo ikke på å stå stille, og spille ballen. Vi trener mye på å flytte spillet med kontroll, men da er det en litt sånn selvtillitsgreie å spille fram.

– Er det vanskelig å fine løsningen?

– Nei, altså det er lett å finne løsningen, men å gjennomføre den er tydeligvis vanskelig da. Løsningen er jo bare å sette ballen i mål fra 30 centimeter. Det er ikke vits å leite etter en annen løsning enn det, kommer det kontant fra Aadland.

– Men det er en vanskelig ting å øve på selvtillit. Man kan jo ikke sette opp en øvelse hvor folk header ballen i mål fra 30 centimeters avstand?

– Kanskje det er så banalt. Kanskje vi på slutten av treninga på fredag skal stelle oss opp på 30 centimeter, og alle bare får 50 nettsus. Bare for å se at det faktisk går. For i kamp ser det ut som vi syns det er litt vanskelig.

Det er ikke vanskelig å forstå frustrasjonen til Frigg-sjefen. Hadde dette vært en enkeltkamp hvor denne problematikken meldte seg, kunne man svelget det. Men dette er gjengangeren i Friggs sesong.

Vil ikke endre seg for mye

Aadland er likevel klar på at de kommer til å stå last og brast ved sin filosofi.

– Det er vår oppskrift i hvert fall. Vi har en tydelig identitet, og hadde det vært sånn at vi spilte kamper der vi ikke var i nærheten måtte vi gjort noe annerledes. Men mot Asker så vinner vi sjansestatistikken, og det er det fotball handler om – å score mål. Men hvis vi skaper flere sjanser enn motstanderen, men taper 3–0. Hva faen skal du gjøre med det, spør Aadland, og fortsetter:

– Vi kan spille oss til flere sjanser, men til syvende og sist så er det en enkeltspiller som må dytte den ballen i mål, og hvis man da har flere enkeltspillere som dytter den ballen utafor mål, eller på han ene som ligger og spreller på streken. Da får vi stå i det da. Hadde vi tapt sjansestatistikken så er det en annen ting. Vi vinne sjansestatistikken, og det gjør vi i dag også.

Saken fortsetter under bildet.

Magnus Aadland ønsker ikke å skrote filosofien sin, til tross for at det har blitt litt for mye nesten, denne sesongen.

– Vi klinker den midt i navlen til stopperen, hver gang!

Frigg skapte som nevnt flere store muligheter også mot slutten av kampen, men til tross for det satt man med en følelse av at det kommer til å ende med Kjelsås-seier. Frigg spilte, og spilte, og skjøt og skjøt. Men det ville seg bare ikke å trenge igjennom Kjelsås-muren mer enn én gang.

– Alt det som skjer inni 16, i løpet av de siste tjue minuttene er mye panikk, og høye skuldre altså. For blokkene kommer ikke fra én meter unna. De står på streken, og flere meter unna, forteller Aadland, og legger til:

– Hvis vi øver på det på trening, og setter en stopper på fem meter, som skal prøve å stoppe skuddet ditt fra elleve meter. Da kommer man til å se at det er en ganske enkel øvelse å få ballen i mål. Men i kamp klinker vi til midt i navlen på midtstopperen hver gang!

Skal vi snakke om tabellen, Kampen?

I Kjelsås-leiren var stemninga som nevnt god, og til tross for en svak annenomgang tar ikke Eivind Kampen det så tungt. Han var riktignok overraska, etter at de leverte en kjempekamp mot Vålerenga 2 på mandag. Men tre nye poeng gjør at Kjelsås kanskje kan begynne å kikke litt oppover på tabellen, eller?

– Jeg tror ikke vi skal kikke der i det hele tatt. Det vil ikke forandre noe på hvordan vi jobber, og tenker uansett. Men nå har vi Kisa til helga da, det er en kjempetest, uten tvil. Kjempegøy å komme dit med tre poeng også, det er litt forskjell på det. Vi får knuge på, men vi må bli bedre enn i dag da, det trenger vi ikke lure på.

– For Kisa kommer til å score flere i en ny andreomgang, som denne?

– Ja, det kan du si. Men sånne kamper som dette får du noen av i løpet av en sesong. Vi har 20 jevne, tre hvor vi danser, og tre hvor vi krummer nakken, og kriger med de siste kreftene. Dette var én av de sistnevnte. Når man da står igjen med tre poeng går det an å vinkle det veldig positivt, selv om prestasjonen ikke er all verden.

Frigg møter Brattvåg borte i neste kamp, mens Kjelsås altså har Ull/Kisa hjemme. Kampene spilles på henholdsvis søndag, og lørdag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

KAMPFAKTA

Frigg – Kjelsås 1–2 (0–2)

Mål: 0–1 Eivind Frøhaug Willumsen (19), 0–2 Lars Brotangen (45), 1–2 Vital Kaba (48)

Gult kort: Joakim Holmedahl, Varg Ringdal Støvland, Ilir Kukleci, Frigg.

Ola Bjørnland, Kjelsås.

Frigg: Egil Borgen Evensen – Pape Bouna Ndiaye (Markus Alsaker Rogde, 53), Ilir Kukleci, Marius Cassidy, Knut-Jørgen Rørnes Evensen (Jonas Halsne, 78) – Varg Ringdal Støvland (Varg Ringdal Støvland, 68), Joakim Holmedahl, Per Erik Forgaard, Bo Åsulv Hegland (Ulrik Ferrer, 46), Sebastian Fjose Berg (Aksel Aasheim Engesvik, 68) – Vital Curtis Kaba.

Kjelsås: William Da Rocha – Kristoffer Lassen Harrison, Runar Brenden, Lars Brotangen, Ola Bjørnland – Jacob Blixt Flaten, Jacob Hanstad (Filip Larsen Gripsgård, 78), Eivind Frøhaug Willumsen, Victor Emanuel Halvorsen (Ahmad Adil Abbas, 78) – Ole Erik Midtskogen, Rasmus Eggen Vinge (Martin Helmer Rusten, 85).

---





Mer fra Dagsavisen